ANALIŞTII ANTICIPEAZĂ CONSOLIDAREA CERERII Preţul petrolului, la cel mai ridicat nivel post-pandemie

V.R.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 7 iunie 2021

Preţul petrolului, la cel mai ridicat nivel post-pandemie

Cotaţia ţiţeiului Brent a trecut de 72 de dolari barilul la finele săptămânii trecute Preţul petrolului - văzut la 80 de dolari barilul, în această vară

Redeschiderea treptată a economiei lumii a generat, deja, o creştere cu aproximativ 40% a cotaţiilor petroliere de la începutul anului până în prezent, dar cererea din ce în ce mai mare de combustibili, îndeosebi pe piaţa din SUA, atât din partea persoanelor fizice, cât şi a companiilor de transport de marfă, respectiv a operatorilor de transport aerian, ar putea stimula preţurile în continuare, spun analiştii.

În opinia acestora, cotaţia futures a petrolului brut ar putea ajunge la 80 de dolari barilul în vara anului curent.

Pentru consumatori, această evoluţie înseamnă că vârful preţului benzinei, consemnat de obicei la începutul verii, ar putea veni mai târziu, în sezonul actual. Preţul benzinei fără plumb a trecut de 3 dolari pe galon, săptămâna trecută, în SUA, fiind cu peste 50% mai mare decât în urmă cu un an, potrivit Asociaţiei Americane a Automobiliştilor.

Cotaţia petrolului european de tip Brent cu livrare în luna august a trecut, pe parcursul zilei de vineri, de 72 de dolari barilul la ICE Futures Europe, acesta fiind cel mai ridicat nivel post-pandemie. Preţul futures al ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iulie se apropia de 70 de dolari/baril, cel mai ridicat nivel de după octombrie 2018.

Săptămâna trecută, cotaţia petrolului Brent a urcat cu aproape 3%, iar cea a ţiţeiului american - cu 4%.

În contextual dat, Francisco Blanch, strateg pe mărfuri globale şi produse derivate la Bank of America, declară citat de CNBC: "Cererea de petrol creşte foarte repede, deoarece toată lumea conduce o maşină. Mai avem redeschiderea Europei, care este resimţită tot mai mult. În plus, India pare să fi atins vârful în privinţa cazurilor de Covid, ceea ce, după mine, ar putea însemna că va urma revenirea mobilităţii".

Francisco Blanch, Bank of America: "În următorii trei ani am putea vedea din nou un preţ de 100 de barili de dolari barilul"

Analiştii de pe piaţa energiei spun că lumea se află într-o perioadă cu preţuri mari în domeniu.

Francisco Blanch de la Bank of America declară că preţul petrolului Brent, după ce a atins ţinta de 70 de dolari barilul, în trimestrul actual, are o perspectivă mult mai optimistă pe termen lung. Acesta adaugă: "Credem că în următorii trei ani am putea vedea din nou un preţ de 100 de barili de dolari barilul pentru petrolul Brent. La fel ar fi situaţia pentru 2022 şi 2023. O parte din această evoluţie va fi dată de faptul că există o cerere foarte mare. De asemenea, avem o inflaţie mare peste tot în lume".

Săptămâna trecută, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi (grupul OPEC+) au decis să continue eliminarea treptată a restricţiilor de producţie, astfel că vor mări cu 350.000 de barili/zi producţia din iunie şi cu încă 450.000 de barili/zi din luna iulie, în conformitate cu decizia lor din aprilie, de readucere pe piaţă a 2,1 milioane de barili pe zi, în perioada mai-iulie.

Industria SUA produce aproximativ 11 milioane de barili pe zi, în scădere de la aproximativ 13 milioane înainte de pandemie. Dar, analiştii spun că nu este clar cât de repede sau dacă societăţile americane de profil vor restabili această producţie.

"Sensibilitatea producătorilor la schimbările de preţ a scăzut din cauza disciplinei privind cheltuielile de capital", declară Blanch, menţionând: "Există presiuni asupra companiilor în sensul de a fi prudente în modul în care utilizează capitalul după prăbuşirea preţurilor, anul trecut. În acest moment suntem într-o poziţie în care preţurile cresc, dar companiile sunt reticente să facă investiţii. Acestea preferă să îşi plătească datoriile şi să majoreze dividendele".

În opinia sa, există, de asemenea, presiuni asupra consiliilor de administraţie ale societăţilor petroliere în sensul înstrăinării de active (hidrocarburi) şi al luării de măsuri pentru realizarea unei ţinte apropiate de zero în privinţa emisiilor de carbon până în 2050. "Acestea sunt două forţe majore care împiedică cheltuielile de capital în sectorul energetic, acum", conchide reprezentantul Bank of America.

Cererea, tot mai impulsionată de redresarea economică

Deocamdată, producţia de petrol nu a ţinut pasul cu cererea, deoarece economiile globale se redresează. Chiar şi după ce OPEC+ s-a angajat recent să majoreze producţia, preţul petrolului a continuat să crească.

"Bun venit în lumea post-pandemică", afirmă Daniel Yergin, vicepreşedintele IHS Markitm, subliniind: "Vedem că cererea creşte rapid între primul trimestru şi al treilea trimestru din 2021, cu 7 milioane de barili pe zi". În opinia sa, cotaţia petrolului Brent va fi, în medie, de 70 de dolari barilul în 2021.

Yergin continuă: "Preţul petrolului ar putea ajunge la 80 de dolari barilul, dar ar exista o reacţie la o asemenea evoluţie. Acest lucru ar începe să afecteze cererea şi, drept urmare, ar exista o reacţie politică. Am vedea, în SUA, intervenţia preşedintelui Joe Biden, care a făcut politică suficient de mult timp cât să ştie că preţurile ridicate ale benzinei sunt întotdeauna o problemă pentru oricine se află la putere".

Analiştii sunt de părere că există o creştere atât de mare a cererii încât piaţa va absorbi un milion de barili care pot veni suplimentar din producţia iraniană, dacă Teheranul va reveni la angajamentele sale anterioare privind programul nuclear, aşa cum a solicitat administraţia Biden. Dar, nu se ştie deocamdată când s-ar putea întâmpla acest lucru.

"Revenirea petrolului iranian nu pare să fie o problemă iminentă pentru piaţa petrolului, în condiţiile în care negocierile nucleare nu reuşesc să producă un rezultat diplomatic major", consideră Helima Croft, strateg-şef global pentru mărfuri la RBC. Croft aminteşte că Iranul se află în plin sezon electoral şi este foarte important cine va fi noul ministru al Energiei. Actualul ministru a susţinut o revenire ordonată a ţării sale pe piaţa petrolului.

"Modul în care va reveni Iranul pe piaţă va fi important şi urmărim îndeaproape ce se va întâmpla cu stocurile acestei ţări, care au crescut", susţine Helima Croft.

John Kilduff de la Again Capital este de părere că cererea în creştere şi prognozele de avans al preţurilor au susţinut cotaţiile de pe piaţa petrolului săptămâna trecută.

OPEC a anticipat că cererea de profil ar putea ajunge la 99,8 milioane de barili pe zi până la sfârşitul anului, iar oferta - la doar 97,5 milioane de barili pe zi. În acest context, Kilduff estimează că preţul petrolului Brent va ajunge la 80 de dolari/baril, iar cel al WTI între 75 şi 80 de dolari barilul în 2021. În opinia sa, pentru o prognoză pe termen lung, este necesar să fie cunoscută intenţia industriei de şist din SUA în privinţa activităţilor viitoare.

Eric Lee, analist la Citigroup, se aşteaptă ca forajele americane să revină la nivelurile anterioare de producţie în cele din urmă, dar observă o schimbare de atitudine a jucătorilor din domeniu.

"Dacă le iei separat, companiile private răspund rapid. Dar, companiile majore publice, independente, au fost mult mai precaute", menţionează Lee.

OPEC+ nu vede în prezent o ameninţare din partea SUA, subliniind că piaţa americană are o mulţime de capacităţi de producţie neutilizate care vor putea fi puse în funcţiune dacă va fi necesar, ca să poată fi acoperită cererea. Astfel, industria de şist ar putea extrage mai mult, ceea ce ar genera scăderea preţurilor.

Dar, Eric Lee subliniază: "Nu văd producătorii americani revenind foarte puternic în acest moment. Modul în care se comportă acum aceste companii arată că nu sunt atât de îngrijorate în prezent şi preferă să aştepte un moment ulterior la care să crească producţia".

Amintim că un raport oficial publicat în primele zile din iunie a arătat că stocurile de ţiţei brut din SUA au scăzut mai mult decât se aştepta în săptămâna încheiată la data de 28 mai: minus 5,1 milioane de barili, în vreme ce analiştii preconizau un avans cu 2,4 milioane de barili. În schimb, stocurile de benzină au sporit cu 1,5 milioane de barili, în timp ce aşteptările arătau un minus de 1,5 milioane de barili, conform Reuters. Însă, benzina livrată, care arată dinamica cererii, a scăzut cu 3,5%, la 9,1 milioane de barili.

Stephen Brennock, broker petrolier la PVM, spune, în situaţia dată: "Vara şi redeschiderea economiei globale vor susţine preţurile petrolului în a doua jumătate a anului curent".

În perioada mai sus menţionată, producţia de petrol din SUA a coborât cu 200.000 de barili pe zi faţă de săptămâna precedentă, la 10,8 milioane de barili pe zi, conform datelor oficiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7651
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2842
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0022
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2770

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb