ANALIŞTII ANTICIPEAZĂ DECLINUL PREŢURILOR Piaţa globală a mărfurilor, sub presiune în 2022-2023

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 august 2022

Piaţa globală a mărfurilor, sub presiune în 2022-2023

Deutsche Bank şi Fitch estimează că încetinirea cererii occidentale şi a economiilor lumii va trage în jos cotaţiile materiilor prime Doar preţul energiei va avea o evoluţie peste cea a pieţei mărfurilor

Piaţa globală a mărfurilor va fi afectată de declin în perioada care a mai rămas din 2022, dar şi în 2023, din cauza încetinirii economiilor majore, a cererii slăbite şi a aprecierii continue a dolarului american, preconizează Deutsche Bank şi Fitch Solutions Country Risk and Industry Research (FSCRIR).

Specialiştii Deutsche Bank atrag atenţia, citaţi de thehindubusinessline.com: "Există deja dovezi ale încetinirii cererii occidentale de mărfuri, pe măsură ce băncile centrale luptă cu inflaţia. Redresarea activităţilor de afaceri în China şi relaxarea restricţiilor impuse în această ţară din cauza pandemiei de Covid-19 ar putea să compenseze oarecum situaţia până în al patrulea trimestru din 2022. Ulterior însă, preţurile materiilor prime s-ar putea prăbuşi din cauza unei creşteri economice globale slabe".

Şi analiştii Fitch Solutions Country Risk and Industry Research (FSCRIR), divizie de cercetare a grupului de evaluare financiară Fitch, spun: "Avântul economic continuă să scadă, afectat de volatilitatea crescută a pieţei, de presiunile continue pe partea ofertei şi de condiţiile financiare înăsprite. Toate acestea pun presiune pe cotaţiile mărfurilor".

Scăderi importante pe piaţa metalelor

Indicele S&P GSCI, un indice major care reflectă evoluţia preţurilor pentru 24 de mărfuri, inclusiv produse din energie, metale industriale, metale preţioase şi materii prime agricole, a scăzut cu aproape 5% în ultima lună.

Indicele CRB, care urmăreşte evoluţia preţului mediu futures pentru 19 mărfuri, a scăzut cu aproape două procente în aceeaşi perioadă.

"Preţurile s-au redus în luna iulie, iar randamentele de la începutul anului până acum au trecut în teritoriu negativ", afirmă analiştii Fitch Solutions, adăugând: "Ne aşteptăm la un declin suplimentar în următoarele luni, deoarece noile restricţii din China şi riscul de recesiune în creştere subminează încrederea şi diminuează consumul".

Luna trecută, preţul cuprului a scăzut cu 0,03%, iar faţă de intervalul similar al anului trecut, cu 19,7%, potrivit Trading Economics. În cazul oţelului, declinul de luna trecută este de aproape 6%, iar cel anual - de 27,4%. Preţul cobaltului a coborât cu 22,9%, respectiv 3,9%, cotaţia aluminiului - cu 1,2%, respectiv 6%, iar a cositorului - cu 5,3%, respectiv 28%. Preţul minereului de fier a urcat cu 4,9% luna trecută, dar a scăzut cu 37,9% în ritm anual.

Deutsche Bank: "Sănătatea economiei Chinei are o influenţă majoră asupra evoluţiei pieţei materiilor prime"

Sănătatea economiei Chinei, al doilea cel mai mare motor de creştere din lume, are o influenţă aproape la fel de mare precum cea a SUA asupra evoluţiei preţurilor mărfurilor, în special pe segmentul metalelor, spun analiştii Deutsche Bank, menţionând: "Redresarea pieţei imobilare din China a fost mai lentă decât arătau aşteptările. Datele recente indică o revenire a vânzărilor după nivelurile minime din aprilie, dar este posibil ca o redresare susţinută a activităţii de construcţii din ţara asiatică să nu aibă loc până la sfârşitul anului 2022 sau 2023".

Conform Fitch Solutions, pe măsură ce inflaţia continuă să crească în marile economii, băncile centrale vor fi tot mai atente la stabilitatea preţurilor, chiar dacă măsurile pe care le vor lua vor fi în detrimentul activităţii economice.

"Acest lucru, la rândul său, ne dă o imagine din ce în ce mai sumbră pentru cererea de mărfuri", notează Fitch Solutions, precizând: "Nu ne aşteptăm ca indicele agregat al preţurilor mărfurilor să revină la nivelurile maxime din primul semestru, în următorii ani".

Deutsche Bank consideră că cererea de mărfuri pentru construcţii va avea o recuperare temporară, când preţurile vor fi susţinute de revenirea Chinei. Dar, la scurt timp după aceea, preţurile vor scădea din cauza unei creşteri globale mai slabe şi a acumulării ofertei în 2023.

FSCRIR: "Probabilitatea unei recesiuni în SUA este de 30-40%, iar pentru UE, de 45-50%.

Conform FSCRIR, deşi economiile majore vor evita recesiunea în următoarele 12-18 luni, riscul în acest sens continuă să crească. Probabilitatea unei recesiuni în SUA este de 30-40%, iar pentru UE - de 45-50%, notează sursa citată.

Fitch Solutions aminteşte că evoluţiile au fost foarte variate între diferitele coşuri de materii prime, iar metalele şi mărfurile agricole au înregistrat cele mai slabe randamente până în prezent, în timp ce preţul energiei a crescut. Cu toate acestea, chiar dacă preţurile sunt mai scăzute pentru diferite mărfuri, ele sunt la niveluri ridicate din punct de vedere istoric.

Potrivit Deutsche Bank, o recesiune mai profundă decât se anticipa ar putea crea un excedent şi mai mare pe piaţa materiilor, dar nivelul relativ scăzut al stocurilor globale, împreună cu investiţiile accelerate în surse regenerabile şi vehicule electrice ar trebui să limiteze dezavantajul menţionat.

Conform Fitch Solutions, preţurile cerealelor au scăzut în ultima vreme şi probabil vor coborî şi mai mult în a doua jumătate a anului din cauza "recoltelor mari şi a diminuării cererii".

"În prezent, prognozăm că grâul va avea o cotaţie medie de 9,20 dolari/buşel în acest an, ceea ce implică o medie de 8,45 dolari/buşel în semestrul al doilea, mult sub media de 9,95 dolari/buşel din primul semestru", notează FSCRIR, amintind că o influenţă asupra pieţei de profil o are reluarea exporturilor de cereale din porturile Ucrainei de la Marea Neagră.

Având în vedere că şi Rusia este prea pregătită să reia exporturile, impactul asupra aprovizionării cu cereale ar fi "substanţial", potrivit FSCRIR.

Preţul grâului a coborât cu 2,3% luna trecută, însă a crescut cu 8,9% în ritm anual, cel al uleiului de palmier a scăzut cu 11,7%, respectiv cu 7,3%, cotaţia uleiului de floarea soarelui a coborât cu 12,8%, dar a urcat cu 11,5% în ritm annual, conform Trading Economics.

Deutsche Bank: "Preţul ţiţeiului - posibil să se menţină la 100-115 dolari pe baril, pe termen scurt"

Preţurile de pe segmentul energiei vor continua să aibă o evoluţie peste cea a pieţei mărfurilor, în ansamblu, din cauza consecinţelor războiului dintre Rusia şi Ucraina.

"Piaţa europeană a gazelor este cea mai expusă conflictului, Moscova reducând în mod activ fluxurile de gaze către regiune, ceea ce creează volatilitate şi preţuri ridicate", atrage atenţia Fitch Solutions.

Conform Deutsche Bank, preţul ţiţeiului ar putea să se menţină la 100-115 dolari pe baril pe termen scurt, în contextul temerilor legate de acoperirea cererii, după care, în 2023, vor atinge o medie de 90 de dolari/baril.

Fitch Solution estimează că ţiţeiul Brent va avea o cotaţie medie de 105 dolari/baril în acest an, ceea ce implică o perspectivă neutră pentru restul anului. Agenţia preconizează că riscurile la adresa perspectivelor cererii din domeniu sunt în creştere, iar sentimentul negativ al pieţei va limita ascensiunea pe termen scurt a preţurilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb