ANALIŞTII ANTICIPEAZĂ: Pieţele acţiunilor vor creşte, în 2021

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 noiembrie 2020

Pieţele acţiunilor vor creşte, în 2021

Goldman Sachs: Indicele S&P 500 va câştiga 20% până la sfârşitul anului viitor

Bloomberg: Avans de 3,5% pentru Euro Stoxx 50, faţă de nivelul actual

Bursa americană îşi va continua creşterea în 2021, după cum anticipează banca de investiţii Goldman Sachs Group Inc., care preconiza, săptămâna trecută, că indicele S&P 500 va consemna un avans de 20% până la sfârşitul anului viitor, faţă de nivelul actual, urmând să ajungă la 4.300 de puncte. Totodată, Goldman Sachs anticipează un plus de încă 7%, la 4.600 de puncte, pentru indicele S&P 500, până la sfârşitul anului 2022.

Analiştii Goldman Sachs spun că majoritatea acestor câştiguri vor fi înregistrate de companii din sectorul tehnologic, cel al materiilor prime şi al consumului. Sursa preconizează că vom observa creşteri importante pentru acţiunile companiilor de tehnologie cu capitalizări bursiere uriaşe (mega cap), precum Facebook, Apple, Amazon, Microsoft şi Google.

"Fundamentele susţin o evaluare mai mare pentru aceste companii", conform Goldman Sachs, care aminteşte că evoluţia pieţelor va fi impulsionată şi de revenirea economiei. Conform prognozelor Goldman Sachs, Produsul Intern Brut american va înregistra o revenire impresionantă, economia SUA urmând să crească cu 5,3% în 2021.

Banca de investiţii mai susţine că, în următorii câţiva ani, un guvern divizat în SUA ar fi un impuls pentru piaţa acţiunilor, aşa cum a dovedit istoria. Conform sursei, începând cu anul 1928, randamentul mediu al indicelui bursier S&P 500 pe 12 luni a fost de 10% sub un guvern divizat, ceea ce reprezintă o evoluţie mai bună faţă de perioadele în care un singur partid american a controlat guvernul american. (V.R.)

În ciuda efectelor pandemiei globale, care au generat, în SUA, cel mai puternic declin economic de la Marea Depresiune, indicele S&P 500 a crescut cu aproape 10% de la începutul lui 2020 până în prezent.

Morgan Stanley: Pieţele de acţiuni din SUA vor creşte în continuare

Creşterea pieţei bursiere de acţiuni din Statele Unite va rămâne intactă anul următor, conform previziunilor băncii de investiţii Morgan Stanley, care se aşteaptă ca indicele S&P 500 să urce la 3.900 puncte, ceea ce ar presupune un plus de 8-9% faţă de nivelurile actuale. Morgan Stanley mai preconizează că selecţia acţiunilor va avea un rol din ce în ce mai important în separarea investitorilor câştigători de cei care vor pierde.

"2021 va fi un an în care va conta mult mai mult selectarea acţiunilor şi ar trebui să favorizeze acele companii care pot obţine o creştere a veniturilor ce nu este aşteptată deocamdată sau reflectată în preţul pieţei", conform Morgan Stanley.

În acest scop, strategii băncii americane recomandă căutarea unor acţiuni subapreciate în prezent, din sectoare ciclice, care vor avea de câştigat pe măsură ce economia se va recupera treptat, iar un vaccin eficient împotriva Covid-19 va fi distribuit pe scară largă. Este vorba despre companii ale căror câştiguri sunt strâns legate de redeschiderea economiei şi de creşterea Produsului Intern Brut.

Şi strategii băncii JPMorgan Chase & Co. au estimat, luna aceasta, că indicele bursier S&P 500 va atinge 4.000 de puncte în anul 2021, în baza reluării activităţii economice.

Bloomberg: Stoxx Europe 600, la 399 de puncte în 2021

După un avans generat în noiembrie de informaţiile legate de eficienţa unor vaccinuri candidat împotriva Covid-19, care a surprins majoritatea investitorilor, strategii anticipează că, în 2021, vom observa câştiguri suplimentare pe pieţele bursiere europene, conform unei analize Bloomberg.

Acesta arată că indicele Stoxx Europe 600 va urca la 399 de puncte anul viitor, nivel cu peste 2% mai mare faţă de cel de săptămâna trecută. Studiul mai anticipează că indicele Euro Stoxx 50, care include companii din zona euro, va ajunge la 3.582 de puncte - nivel cu 3,5% peste cel de vineri.

Christian Kahler, şef al departamentului de strategie pentru acţiuni din cadrul DZ Bank, anticipează un nivel de 3.600 de puncte pentru Euro Stoxx 50, la finele lui 2021. Acesta spune: "Speranţa redresării economice rămâne principalul motor al creşterii acţiunilor, în următorii câţiva ani. Acest lucru se bazează pe un mediu de lichiditate foarte prietenos, pe măsurile băncilor centrale şi pe noi pachete de stimulare fiscală".

La rândul său, Christian Stocker, strateg al băncii italiene Unicredit SpA, afirmă: "Am văzut deja o creştere la sfârşitul lunii octombrie, bazată în principal pe speranţa legată de un viitor vaccin împotriva Covid-19. Indicele Stoxx 600 va mai face puţine progrese în perioada rămasă din 2020, însă anul viitor, găsirea unor tratamente eficiente pentru Covid-19 ar trebui să îmbunătăţească sentimentul pieţei, iar acţiunile ciclice vor avea, probabil, cele mai bune evoluţii".

Sursa menţionează că rezultatul alegerilor din SUA a fost perceput ca un eveniment pozitiv pentru Europa, o preşedinţie Joe Biden fiind aşteptată să atenueze tensiunile internaţionale. Totodată, analiza notează că studiile clinice de succes pentru două vaccinuri împotriva coronavirus dau speranţe de revenire la normalitate. În aceste condiţii, Stoxx 600 a consemnat un plus de circa 10% luna aceasta, respectiv 40% faţă de minimul atins în 18 martie, însă de la începutul anului, este în scădere cu aproximativ 6%.

"În 2021, piaţa se va concentra pe redresare şi va face mai multă discriminare între sectoare", declară Roland Kaloyan, şef al departamentului de strategii pentru piaţa europeană de capital din cadrul Societe Generale SA, care adaugă: "Cu o politică fiscală şi monetară foarte acomodativă şi, sperăm, cu vaccinuri eficiente disponibile, pieţele europene au încă spaţiu pentru creştere anul viitor".

Şi Makor Capital Markets SA are previziuni optimiste pentru 2021, aşteptându-se la o creştere cu 22% a indicelui Stoxx 600, dar sunt şi strategi sceptici în ceea ce priveşte anul viitor. TFS Derivatives Ltd., spre exemplu, prezice că Stoxx 600 va scădea cu peste 7%.

Strategii Bank of America Corp. spun că optimismul investitorilor faţă de evoluţia viitoare a acţiunilor este la cel mai ridicat nivel de după ianuarie 2018. Milla Savova, strateg al băncii din SUA, declară: "Având în vedere că piaţa deja reflectă în preţurile acţiunilor recuperarea macroeconomică pe care o aşteptăm în următoarele luni, preconizăm o scădere cu 10% pe termen scurt a indicelui Stoxx 600, urmată, însă, de o creştere cu aproape 5% faţă de nivelurile actuale, până la 400 de puncte în aprilie ".

Plus de 18% pentru indicele MSCI Asia Pacific, potrivit Goldman Sachs

Şi pieţele din Asia-Pacific vor avea o evoluţie ascendentă în 2021, pe măsură ce economiile vor creşte, iar ratele dobânzilor vor rămâne scăzute, anticipează Goldman Sachs, care susţine că acest lucru se va traduce prin randamente mai bune pentru investiţiile în acţiuni.

Banca americană preconizează un plus de 18% în dolari pentru indicele MSCI Asia Pacific (fără Japonia), anul viitor.

Timothy Moe, strateg pentru Asia-Pacific în cadrul Goldman Sachs, afirmă că randamentele totale includ câştigurile de capital din creşterea indicelui, câştiguri valutare şi plăţi de dividende. Proiecţia Goldman s-a bazat pe perspectivele de creştere mai bune pentru 2021, decât arătau aşteptările anterioare referitoare la economiile globale şi regionale.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. da, vor creste dupa o scadere in Semestrul 1 / 2021 :)

    W am zis, W va fi!  

    1. W de la Wali.

      :)

      totusi dupa aceea o sa fie ok, va fi bine. 

      nu mi-e teama de perioada asta. 

      mai avem o decada de viata ok, normala.  

      dupa 2032 urmeaza paroxism absolut. 

      in perioada 2032-2036 se va incerca ANULAREA MONDIALA A PROPRIETATII PRIVATE 

      si atunci sa te tii tata! ... revolte, rascoale si revolutii!

      dar mana atunci... inca un deceniu de voie buna, jocuri si dans :)  

      te bazezi pe o asemanare cu criza din 1929-1930?

      nu.

      sau sper ca nu.  

      acum nu e supraproductia care era atunci si cu siguranta nu mai sunt conditiile de atunci (ca si circulatie a capitalurilor - directie si volume).  

      sansele pt o criza gen 1929=1930 au fost in 2007-2010, dar spre deosebire de 1929-1930 masurile luate acum(*2007-2010) au echilibrat (nitel) situatia.  

      In 1929-1930 FED a facut greseli grave, foarte grave. A incercat sa stinga focul atunci cu benzina, nu cu apa. Si a iesit ceva demential.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb