Analiştii BCR estimează un preţ ţintă de 0,72 de lei pentru acţiunile FP

Ş.C.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 28 ianuarie 2011

Analiştii BCR estimează un preţ ţintă de 0,72 de lei pentru acţiunile FP

Analiştii BCR au estimat un preţ ţintă de 0,72 de lei pentru acţiunile "Fondul Proprietatea", cu 14,28% mai mare faţă de preţul la care au fost transferate, ieri, titlurile FP, în a doua zi de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti, potrivit unui raport transmis, ieri, de reprezentanţii BCR. "Am calculat o valoare netă justă a activelor (NAV) / acţiune de 1,03 lei, la care am aplicat un discount de 30%", au explicat analiştii BCR, adăugând: "Am obţinut astfel un preţ ţintă de 0,72 RON/acţiune cu recomandare de acumulare a acţiunii, ceea ce ţine cont de profilul de risc al ţării şi de punctele slabe ale portofoliului Fondului Proprietatea (FP)".

Analiştii citaţi au mai precizat că preţul ţintă pentru Fondul Proprietatea poate urca, reflectând un procent de discount mai redus, în eventualitatea unor dovezi concrete de îmbunătăţire a iniţiativelor guvernamentale în ceea ce priveste companiile strategice din portofoliul FP. Pe de altă parte, consideră analiştii BCR, investitorii care au achiziţionat acţiuni pe piaţa gri vor limita potenţialul de creştere pe termen scurt al preţului acţiunilor FP, având în vedere dorinţa lor de a-şi marca profiturile.

"Preţul de referinţă de 1 RON/acţiune este fundamental foarte solid. Cu toate acestea, este dificil de imaginat pe termen mediu/lung o valoare netă justă a activelor (NAV) / acţiune cu mult peste acest prag psihologic în cazul în care principalele participaţii necotate precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz nu sunt listate. Aceasta este, în esenţă, obiectivul principal pentru Franklin Templeton în timpul mandatului său iniţial de patru ani", se mai arată în raportul citat.

Analiştii BCR consideră că participaţia de 20% din "Petrom" este cea mai mare deţinere a Fondului Proprietatea, cu o contribuţie de 0,31 RON la valoarea netă justă a activelor (NAV) / acţiune, mai mare decât 0,26 lei/acţiune, cât este contribuţia sectorului de generare a energiei electrice. "Companiile de utilităţi reglementate, de asemenea, contribuie cu doar 0,21 lei/acţiune, dar suntem încrezători că acest sector este o sursă de stabilitate şi creştere durabilă a activelor FP pe termen lung", au mai precizat analiştii de la BCR, adăugând: "Punctul nostru de vedere este că perspectivele Petrom sprijină evaluarea FP pe termen lung, în timp ce în cazul participaţiilor strategice nelistate, cum ar fi cei cinci producă-tori de energie electrică (în special Hidroelectrica şi Nuclearelectrica), suntem mai degrabă pesimişti. Politicile guvernamentale arbitrare care vizează păstrarea preţurilor administrate sub control au afectat puternic rentabilitatea unor astfel de companii cheie. Sectorul de producere a energiei electrice pare a fi într-un moment de cotitură delicat, iar evoluţiile din acest domeniu influenţează în mod decisiv sentimentul de piaţă al investitorilor faţă de acţiunea FP".

Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti, în urmă cu trei zile. Fondul are o capitalizare bursieră de 8,68 miliarde lei, potrivit preţului de 0,63 de lei/acţiune înregistrat în şedinţa bursieră de ieri.

Unii brokeri spun că nici nu se gândesc să cumpere până nu coboară la 0,3 lei.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. manipulati?! decat sa dati prostia asta mai bine dadeati declaratia lui Stolojan sau cum au facut aia doi, verestoi si popescu atatia bani din actiunile astea, aveti actiuni si voi?

    1. de ce aruncati in piata zeci de milioane pe zi din actiunile lui MALAXA? Sunteti duplicitari fata de micii actionari, domnule avocat Trandafir ! Sa va ia dracu cu pretentiile voastre umflate de miliarde, laolalta cu liberalii, care vi le-au acordat ca sa dezechilibrati acum fondul. Pentru asta te-ai cocotat in conducerea fondului ? Clientilor tai facuti milionari de statul roman, chiar nu le pasa ca trag piata in jos ? CNVM si guvernul roman nu realizeaza cum pot destabiliza unii ca voi prin vanzari masive piata romaneasca? Daca tot v-au cadorisit asa exagerat, trebuiau mamuti ca voi restrictionati macar la ordinele de vanzare. Era logic ca la 80 de ani cand ai umflat peste 1 miliard de actiuni pe gratis, nu-ti mai pasa daca pierzi jumatate. Mai ales cand est un nepot crescut prin alte tari. VOSGANIENE, TARICENE, marii creatori ai fondului, ce a fost in capul vostru ?? Guvernul ar trebui sa protejeze piata de aceste anomalii, prin niste reglementari temporare, ca sa-si poata reveni pretul mai usor. Sa-i oblige pe mamuti sa reinvesteasca aici milioanele incasate

    daca esti asa sigur... Cu vrajeli similare ne aburea si Mobius! cine dracu va mai crede? tu nu vezi ca FP tot scade? sau doar manipulezi ca sa mergi tu pe invers cu profit maxim. Cu un CNVM beat e orice posibil pe BVB. Devreme ce au tacut malc timp de 3 ani privind complice cum este sufocat BVB cu piata gri de la Depozitar, cu tranzactii FP. Nu i-am auzit odata sa ceara guvernului stoparea tranzactiilor care au decapitalizat piata reglementata si inflorit specula, Numai in tarile bananiere s-a tolerat asta.

    1. cred ca pretul corect FP este 0,3 sau chiar 0,1

      Toti vor sa manipuleze pretul asa cum ar dori ei, in functie de propriul intereres {cumparare sau vanzare}, dar evita sa spuna ca pretul va depinde de interesul marilor imvestitori pentru aceasta actiune.

      ca vad mai nou ca scade si volumul, nu doar pretul ?

      guru Mobius, unde sunt investitorii promisi in fata actionarilor ? Tu fa reclama fondului prin lume ca de guvern avem noi grija sa se cuminteasca.. 

      Speculatorii mari care au acumulat masiv actiiuni pe piata gri in ultimii ani apasa cel mai tare pe pret.Ei sunt cei care vand acum masiv, ca luandu-le la 0.2-0.4, sunt oricum pe mare profit. Daca nu-i va impozita statul la greu, ca sa le mareasca pretul de intrare, vor tot vinde presand pretul. La fel si cumparatorii de dosare.

      ca sa nu se prabuseasca sub presiunea vanzarilor masive venite de la fondurile straine speculative ce au acumulat pachete uriase de actiuni la pret de dumping, provocand acum distorsiuni majore in piata. Unii sustin ca statul putea sa protejeze FP prin supraimozitarea profitului generat din tranzactiile speculative incheiate pe piata gri la Depozitar. O supraimpozitare i_ar obliga practic pe speculatori sa ridice actualul prag foarte scazut, mostenit de la piata gri (intre 0.2 si 0.5), proportional cu valoarea impozitului marit. In lipsa ei, pragul redus va trage inca multe luni piata in jos. Insa piina la epuizarea acestor stocuri mari de actiuni FP superieftine acumulate de fondurile speculative in ultimii 3 ani, va exista o distorsiune constanta in piata, ce poate distorsiona prea indelungat piata reglementata, indepartand chiar viitorii investitori. Voi ce parere aveti?

      analistul sef e defapt....ziarist! sunt slabi!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb