ANALIŞTII BCR:  "Există un risc din partea energiei la adresa ratei inflaţiei"

M.G.
Macroeconomie / 2 martie 2021

"Există un risc din partea energiei la adresa ratei inflaţiei"

Există un risc din partea energiei la adresa inflaţiei măsurată prin indicele preţurilor de consum, arată analiştii BCR Cercetare într-un raport de analiză. Aceştia citează preţurile producţiei industriale, care, conform Institutului Naţional de Statistică (INS), au înregistrat un avans considerabil în termeni lunari în ianuarie, de +1,3% pe total.

"Pe piaţa internă preţurile din industrie au fost mai mari cu +1,5% faţă de decembrie iar pe piaţa externă au crescut cu +0,9% în comparaţie cu luna anterioară. Cea mai mare parte a acestei evoluţii se datorează avansului petrolului pe pieţele internaţionale care a condus la o creştere lunară de +8,3% în industria petrolieră. În termeni anuali preţurile producţiei industriale au avut o creştere încă modestă de +0,1% în ianuarie (+0,6% pe piaţa internă şi -0,7% pe cea externă). Datele arată că există un risc din partea energiei şi la adresa inflaţiei măsurată prin indicele preţurilor de consum ale populaţiei", arată analiştii BCR.

Rata anuală a inflaţiei din ianuarie a fost de 2,99%, în creştere puternică faţă de decembrie în contextul liberalizării pieţei de energie la consumatorii casnici care a dus la o creştere de 18,38% a facturii la curent. BNR estimează că inflaţia va începe o tendinţă descendentă din martie după creşterile asociate liberalizării pieţei de energie din primele două luni din an. Pentru primul trimestru din 2021 BNR estimează o inflaţie de 2,0%, pentru al doilea trimestru de 2,2% şi de 2,4% în trimestrul al treilea din acest an.

Pe marile grupe industriale, în ianuarie 2021, faţă de ianuarie 2020, statistica INS arată creşteri de preţuri în cazul industriei bunurilor intermediare (+1,59%), industriei bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,56%), industriei bunurilor de uz curent (+3,02%) şi industriei bunurilor de capital (+1,20%). În industria energetică se constată o scădere de 5,19%, notează sursa citată.

În producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat se remarcă o creştere de 3,42% şi în distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare de 4,38%.

În industria prelucrătoare se înregistrează o scădere de 0,14%, iar în industria extractivă s-a consemnat o reducere a preţurilor cu 9,8%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb