Analiştii BCR: Fondul Proprietatea este o şansă de care Bursa trebuie să profite

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 14 septembrie 2010

Analiştii BCR: Fondul Proprietatea este o şansă de care Bursa trebuie să profite

Mihai Căruntu: "Marele păcat al BVB este lipsa de vizibilitate a companiilor listate"

Listarea Fondului Proprietatea este văzută de brokeri drept una dintre puţinele şanse pe care Bursa de Valori Bucureşti le are ca să devină vizibilă pe harta marilor inves-titori din afară. BVB are o capitalitzare de circa 21 de miliarde euro, însă valoarea free-floatului este mult mai mică.

"Numai prin listarea Fondului Proprietatea, piaţa va creşte cu 50% în valoare. În plus, îmi este greu să cred că investitorii străini care vor veni aici pentru Fondul Proprietatea nu se vor uita şi la celelalte companii listate la BVB ca să şi le adauge în portofoliu", este de părere Mihai Căruntu, şeful departamentului de analiză a BCR.

Alegerea companiei americane Franklin Templeton ca administrator al Fondului Proprietatea şi aprobarea listării acestuia, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor din 6 septembrie, a sporit entuziasmul brokerilor şi investitorilor la cote aproape fără precedent. Potrivit noului administrator, listarea Fondului la Bucureşti ar urma să aibă loc la începutul lui 2011, în funcţie şi de aprobările Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

"Fondul Proprietatea este o şansă pe care Bursa de Valori trebuie să o joace la maxim. Marele păcat al BVB este lipsa de vizibilitate internaţională a companiilor listate aici. Câte companii autohtone îşi publică, de exemplu, comunicatele şi în limba engleză?", se întreabă retoric Căruntu.

Analiştii BCR susţin că şi listarea unui pachet din "Romgaz", dar şi vânzarea pe Bursă a 12% din "Petrom" şi încă 15% din "Transelectrica" şi "Transgaz" ar aduce câteva sute de milioane de euro la BVB, în afară de listarea Fondului Proprietatea.

"Consider că privatizarea prin Bursă este esenţială şi că ar trebui să continue dacă vrem ca Bursa de Valori Bucureşti să se dezvolte", a precizat, ieri, Lucian Anghel, economis-tul şef al BCR.

Deşi analiştii BCR susţin privatizarea companiilor de stat prin Bursă ca mijloc de creştere a pieţei de capital autohtone, nu au dorit să comenteze problema listării BCR, amânată pentru 2011.

BVB, fără potenţial de creştere sau corecţie

Şeful departamentului de analiză pe piaţa de capital a BCR susţine că nu se pot face previziuni asupra evoluţiei BVB până la finele acestui an şi că o depreciere de 10% este la fel de posibilă precum şi o apreciere. În ciuda acestui lucru, Căruntu consideră că majoritatea acţiunilor BVB sunt evaluate corect, la momentul actual.

"Lipsa de predictibilitate asupra evoluţiei BVB derivă din faptul că economia României nu poate fi sus-ţinută de exporturi, depinzând totuşi de cererea internă. Importurile sunt nejustificat de mari în condiţiile în care ţara trece printr-o recesiune, cu presiune pe consumul intern", a explicat Căruntu.

Acesta consideră că, dintre companiile listate la BVB, câştigătoarele pe timp de recesiune sunt cele care exportă producţia realizată.

"Compa Sibiu este un astfel de exemplu. Alte companii care au raportat afaceri în creştere au fost Armax Gaz şi Dafora, însă aceste titluri sunt destul de volatile", a mai spus Căruntu. Domnia sa a citat un raport recent al Erste Group care apreciază că pieţele europene sunt mai puţin riscante decât cele americane, dar că pieţele de acţiuni sunt relativ inhibate de temerile privind o posibilă nouă fază a recesiunii în Statele Unite.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. da ! au bani de aruncat pe fereastra :)) ..banii fondului Proprietatea !

    Analistii BCR se ocupa de ograda altora ? sau poate ca austriecii care dicteaza in banca " imping" lucrurile in bursa tocmai pentru ca la momentul listarii BCR sa o poata cozmetiza/ face cat mai atractiva ?. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb