ANALIŞTII:  "BVB nu va rămâne neafectată de conflictele din Orientul Mijlociu, dar va reacţiona cu întârziere"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 ianuarie 2020

"BVB nu va rămâne neafectată de conflictele din Orientul Mijlociu, dar va reacţiona cu întârziere"

Piaţa noastră de capital nu va rămâne neafectată de conflictele din Orientul Mijlociu, dar cel mai probabil va reacţiona cu întârziere, fiind mai puţin expusă evenimentelor din plan internaţional decât alte pieţe externe, mai dezvoltate, au spus analiştii consultaţi de Ziarul BURSA. Aceştia au subliniat că, totuşi, în cazul unor evenimente de amploare, acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) vor fi afectate, dar nu de evenimentele în sine, ci de reacţia sa faţă de evoluţiile altor pieţe financiare.

Sunt afirmaţii care vin în condiţiile creşterii tensiunilor în Orientul Mijlociu, după ce la finele săptămânii trecute generalul Gărzii Revoluţionare Iraniene, Qassem Soleimani, a fost ucis printr-un atac aerian al Statelor Unite în Irak. Teheranul a ripostat, lansând mai multe rachete către bazele militare din Irak ce găzduiau trupe americane, eveniment ce iniţial a dus la creşteri majore ale preţurilor petrolului şi la scăderi abrupte ale contractelor futures pe indicii pieţei din Statele Unite, oscilaţii care ulterior s-au temperat.

Preşedintele american Donald Trump a declarat, aseară la Casa Albă, că va cere NATO să se implice mai mult în Orientul Mijlociu şi că Statele Unite vor impune imediat noi sancţi­uni economice Teheranului.

"Iranul trebuie să abandoneze ambiţiile nucleare şi ajutorul dat teroriştilor", a mai spus Donald Trump, adăugând că rachetele Statelor Unite sunt letale şi rapide, dar că nu doreşte să le folosească.

Legat de impactul potenţial al escaladării conflictului din Orientul Mijlociu asupra pieţei noastre de capital, analistul economic Aurelian Dochia ne-a declarat: "Cred că, în general, bursa de la Bucureşti are un comportament des­tul de independent faţă de mişcările burselor internaţionale. Sigur că, în cazul apariţiei unor evenimente majore în plan internaţional, bursa nu va rămâne neafectată, dar probabil va reacţiona cu întârziere şi nu direct, ca urmare a influenţei evenimentelor în sine, ci mai degrabă ca o reacţie la ceea ce se întâmplă în alte pieţe financiare".

Aurelian Dochia a adăugat: "Consider că această situaţie reflectă destul de bine poziţia României. Noi nu suntem expuşi direct acestor tensiuni şi conflicte internaţionale, dar bineînţeles că indirect suntem afectaţi de ceea ce se întâmplă în jurul nostru".

Analistul CFA Dragoş Cabat a punc­tat că, Bursa de Valori Bucureşti abia a obţinut statutul de piaţă emergentă, care va intra efectiv în vigoare în luna septembrie a acestui an, astfel încât este destul de puţin corelată cu pieţele dezvoltate.

"Practic, suntem mult mai puţin expuşi la evenimentele internaţionale decât alte burse mai mari. Sigur că, piaţa reacţionează, dar mai degrabă ca urmare a reacţiilor altor pieţe care vin către noi şi din acest motiv efectul este mai redus", ne-a declarat Dragoş Cabat.

Pe de altă parte, analistul CFA a subliniat că, în cazul unor evenimente de amploare, cum a fost criza din 2007 - 2008, volatilitatea cotaţiilor de la BVB va fi probabil mai mare, pentru că piaţa are un volum mult mai redus.

"Practic, bursa noastră este mai puţin corelată la evenimentele externe dar în cazuri extreme, volatilitatea este mai mare decât a pieţelor internaţionale", a spus Dragoş Cabat.

La rândul său, Aurelian Dochia ne-a precizat că, în general, bursa noas­tră este mai volatilă decât cele externe, mai ales pentru că este o bursă de dimensiuni reduse.

"Volumul este atât de redus încât, doar prin câteva tranzacţii se pot produce oscilaţii mari de preţ, adică o volatilitate ridicată. Aş spune că este vorba despre o volatilitate structurală, ca urmare a dimensiunii şi adâncimii reduse a pieţei noastre", a conchis analis­tul economic.

Ieri, indicii Bursei de Valori Bucureşti au încheiat şedinţa de tranzacţionare preponderent în scădere, singurul coş de acţiuni ce a cunoscut creştere fiind BET-FI, cu un avans de 0,33%, în timp ce indicele paneuropean STOXX 600 a marcat o creştere de 0,12%, după ce începuse ziua în teritoriul negativ.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. De câteva zile Australia e în flăcări iar Donald ne asigură că "rachetele .. sunt letale"?

    De ce ne-ar interesa oscilațiile bursei când vedem că "departe-n vreun colț de omenire" nu suntem în stare să stingem focu' oriunde apare?

    Americani seamănă cu turcii de altădată: " Pe-aci trecut-au turcii. Ruină, jale, piatră."?  

    1. Fiecare cu interesele lui. Aproape nimeni nu duce grija omenirii in ansamblu. Mai nou si companiile de la bursa in special din State umbla cu povesti gen sustenabilitate, energie verde si altele, dar nu prea ii crede nimeni.

      Nu inteleg de ce consideri ca numai americanili sunt vinovati pentru incendiile din Australia.

      Ai masina Euro 0...4? Circuli des cu ea?

      Atunci este si vina ta pentru temperaturile mari de acolo. 

      Acum 10 ani nici nu existau inca masini euro 5. Acum 443ani milioane ani in era Ordovician nivelul CO2 era 5000ppm fata de 400ppm astazi. Si ghici ce? Clima s-a răcit.

      Acum 3 milioane ani nivelul CO2 era similar cu cel de azi iar temperaturile cu 3-4 grade mai ridicate decât astazi. Te poti documenta. Mai mult astazi noi inca iesim din ultima era glaciară încheiată acum aprox 10mii de ani. Temp medie a planetei e 12 grade. Ei de-a lungul timpului se pare ca pământul a tins mereu spre o temperatură medie de 23 de grade. Indiferent de nivelul de co2. Iar daca e sa vorbim de poluate te las singur sa te documentezi de ce procent se fac vinovate masinile si avioanele. Undeva la 5% combinat. Plus poantele au nevoie de co2, la un nivel sub 150ppm ar fi un dezastru ecologic. 

      P.S imcendii in Australia sunt de cand lumea. Iar sa te simti vinovat tu pt încălzirea ciumei nu este cu nimic diferit fata de gândirea celor din evul mediu ca pamantul este in centrul sistemului solar.

      Hai sa nu mai credem toate lozincile eco-marxiste care de fapt au cu totul alt scop decât cel de a proteja planeta. 

    BVB a reactionat deja.

    1. not yet my dear one .... dupa varful din 2008 (ascensiune in 5 valuri impulsive) avem corectie A descendent impulsiv (2008 - 2009), val B corectiv -ascendent (2009 - prezent) si urmeaza val C descendent impulsiv (2020-2021) ...eu as vinde ca din pusca daca as fi tu ..noroc ca nu sunt :) sunt full de cash acum :D pentru valori cu 36-50% mai mici ;) poate mai jos :D

      Teoriile astea cu valuri Elliott poate functioneaza pe termen scurt, dar pe orizonturi lungi de timp sunt foarte sceptic ca merg. Aici fundamentalele sunt baza, asa ca Good Luck!

    Sa fim seriosi. BVB e rupta de restul lumii. La noi sunt Ordonante, PSD, DIICOT si altele. N-avem nicio legatura cu Iran, Iraq sau SUA. Suntem de capul nostru.

    sa vedeti ce reactie big time o sa fie din iulie/august 2021 incolo .... bear market direct

    1. eu daca as avea actiuni (ceea ce nu e cazul ca nu sunt tampit sa cumpar pe varfuri) as vinde cat mai am aer de respirat. ... in orientul mijlociu zboara rachetele si eu sa stau sa ma mai gandesc pentru inca 3-5% in plus? NU!

      Daca ar stii cineva cand e varful ar demola pietele, dar nu stie nimeni. Realitatea ne surprinde de cele mai multe ori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb