Analiştii CFA se aşteaptă la o revenire a economiei, în semestrul al doilea

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 iulie 2020

Adrian Codirlaşu, Dragoş Cabat

Adrian Codirlaşu, Dragoş Cabat

Adrian Codirlaşu: "Am intrat într-o perioadă de revenire, însă principalul risc ţine de valul al doilea al pandemiei"

Dragoş Cabat: "Odată cu această criză există şansa să trecem la o agendă mai «verde», adică la o economie care să se uite mai mult la energii regenerabile, la tehnologii mai prietenoase cu mediul"

Economiile şi pieţele de capital globale au fost zguduite, în primul semestru al anului, de pandemia de Covid-19, care a forţat autorităţile să impună măsuri de închidere parţială sau chiar totală a unor activităţi sau sectoare, cu repercusiuni care încă nu sunt pe deplin cuantificabile.

Bursele s-au corelat în mare parte şi, surprinzător pentru mulţi, indicii pieţei din Statele Unite nu sunt departe de locul în care se aflau la începutul anului, S&P 500 încheind primul semestru cu un declin de doar 4%, după o creştere record de 20%, în trimestrul al doilea, în timp ce coşurile de acţiuni ale pieţei de tehnologie Nasdaq navighează la maxime istorice.

Analiştii estimează o revenire graduală a economiei în semestrul al doilea al anului şi ulterior, dar cu schimbări de percepţie şi abordare atât la nivel individual cât şi colectiv, ce îşi vor lăsa amprenta asupra societăţilor în ansamblu.

Adrian Codirlaşu: "Acum guvernele, companiile şi populaţia sunt mai pregătite şi nu vor mai fi luate prin surprindere, aşa cum au fost la primul val al pandemiei"

Adrian Codirlaşu, preşedinte al CFA România ne-a declarat: "Creşterea abruptă a burselor (n.r. după căderea din perioada februarie-martie) a venit îndeosebi pe fondul stimulilor monetari extrem de puternici, fără precedent, prin care băncile centrale au luat expunere inclusiv pe companii, prin achiziţionarea de ETF-uri, alături de obligaţiuni corporative. Acum vedem că indicatorii privind piaţa muncii în Statele Unite, indicatorii de încredere atât în SUA cât şi în Europa, vânzările cu amănuntul, cresc peste anticipaţii.

Astfel există premise ca, ţinând cont şi stimulii monetari şi fiscali extrem de puternici, economia să se recupereze repede din această criză. Bursa anticipează cam cu jumătate de an o evoluţia economiei, a anticipat revenirea care se pare că are loc".

În opinia sa, de acum încolo evoluţia economiei va depinde în primul rând de cum se va manifesta pandemia de Covid-19.

"Vedem că avem creşteri record ale infecţiilor, atât în România cât şi la nivel global, iar din punctul meu de vedere, cheia stă în cât de repede se va găsi un vaccin care să poată fi utilizat pe scară largă. Am intrat într-o perioadă de revenire economică, însă principalul risc ţine de valul al doilea al epidemiei", ne-a spus preşedintele CFA România.

Din punctul său de vedere, probabil că nicio ţară nu va îşi va mai închide întreaga economie, ci se vor aplica măsuri mai punctuale, pe zone, oraşe sau activităţi, astfel încât să se permită economiilor să funcţioneze şi, în acelaşi timp, să fie implementate şi măsuri pentru a reduce numărul de infectări.

"O soluţie de mijloc, cu perioade de relaxarea şi perioade de restricţii. Cred că acesta va fi trendul pentru mult timp de acum încolo. Bineînţeles că viitoare restricţii impuse economiilor îşi vor pune amprenta asupra profitabilităţii companiilor şi de aici asupra preţurilor bursiere", a punctat Adrian Codirlaşu, adăugând: "Dar acum guvernele, companiile şi populaţia sunt mai pregătite şi nu vor mai fi luate prin surprindere aşa cum au fost la primul val. Prin urmare, mă aştept ca impactul să nu fie atât de grav, astfel încât nici efectele asupra economiei să fie atât de severe".

De asemenea, preşedintele CFA România este de părere că ţări sau chiar întregi zone geografice vor ieşi diferit din criza prin care trecem.

"Vor fi ţări care vor ieşi mai repede faţă de altele. Pe lângă America Latină, unde pandemia este extrem de puternică şi văd chiar posibilitatea unor default-uri, cred că un risc puternic îl prezintă şi India", ne-a spus Adrian Codirlaşu.

Dragoş Cabat: "Investitorii au în vedere performanţele companiilor pentru unu, doi sau chiar trei ani de acum înainte, nu cele din semestrul următor"

Dragoş Cabat, analist CFA, a punctat că economia mondială se află pe o pantă ascendentă care probabil va continua, bineînţeles dacă nu apar schimbări majore.

"Este o revenire economică lentă, iar investitorii au în vedere performanţele companiilor pentru unu, doi sau chiar trei ani de acum înainte, nu cele din semestrul următor. Investitorii au fost speriaţi şi am văzut o scădere oarecum iraţională a pieţelor atunci când a început pandemia. Apoi a fost o revenire (n.r. puterincă) care a contrabalansat iraţionalitatea scăderii, iar acum urmează o perioadă de revenire graduală, pe măsură ce lucrurile intră în normal, adică pe măsură ce oamenii vor începe să consume aşa cum o făceau, iar producţia va reveni către ceea ce a fost", ne-a spus Dragoş Cabat.

În opinia sa, odată cu această criză de sănătate şi economică există şansa să trecem la o agendă mai "verde", adică la o economie care să se uite mai mult la energii regenerabile, la tehnologii mai prietenoase cu mediul.

"Poate fi un moment de cotitură în acest sens, pentru că s-a văzut că oamenii pot supravieţui consumând mai puţin dar că, în acelaşi timp, contează foarte mult partea de sustenabilitate economică. Ar fi un moment propice acum, dar sigur că acest lucru depinde de mai mulţi factori, între care rezultatul alegerilor din SUA, etc.", a punctat fostul preşedinte al CFA România.

Adrian Codirlaşu: "Pieţele se aşteaptă ca dobânzile să rămână reduse ani de zile"

Pieţele tranzacţionează viitorul iar în teorie preţul acţiunilor este influenţat de aşteptările investitorilor privind ratele dobânzilor şi profiturile companiilor. Analiştii sunt de părere că pieţele mizează în continuare pe un climat cu dobânzi scăzute şi creşteri ale profiturilor companiilor.

"Într-un mediu cu dobânzi de politică monetară spre zero sau chiar real negative, cu dobânzi ale titlurilor de stat tot spre zero, investitorii nu câştigă prea mult pe partea de titluri cu venit fix şi atunci sigur că dorinţa multora este de a-şi asuma riscuri mai mari şi de a se duce către pieţele de acţiuni. Pe de altă parte, primele de risc au crescut destul de mult, pentru că a fost volatilitate în pieţe", spune Dragoş Cabat.

În opinia lui Adrian Codirlaşu, pieţele se aşteaptă ca dobânzile să rămână reduse ani de zile, chiar Rezerva Federală dând recent un mesaj în acest sens.

"De asemenea, se estimează o creştere a profiturilor companiilor. În Statele Unite s-au dat bani atât companiilor cât şi populaţiei. Practic, «bani din elicopter», care vor căuta să cumpere ceva, astfel încât va creşte cererea şi veniturile companiilor. Dar, creşterea profiturilor va fi probabil diferenţiată. De pildă, pentru companiile din tehnologie se estimează creşteri importante. În schimb, transporturile aeriene, turismul, tot ceea ce înseamnă sharing-economy, vor fi puternic afectate", a conchis preşedintele CFA România.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb