Analiştii "Erste" văd un potenţial de creştere de 50% pe SIF-uri
IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 ianuarie 2010
• SIF Transilvania, preferata austriecilor pe termen lung
În condiţiile în care potenţialul ridicat al pieţei de capital din ţara noastră este încă limitat de aversiunea la risc a investitorilor, analiştii grupului bancar austriac "Erste Bank" mizează pe termen lung pe cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), preconizând pentru acestea aprecieri de până la 70%, conform celui mai recent raport emis de instituţie.
SIF-urile sunt subevaluate, în medie, cu 50% faţă de valoarea reală a activelor din portofoliu, potrivit analiştilor austrieci, cel mai mare discount fiind consemnat de titlurile SIF4 Muntenia, care ar avea un potenţial de creştere de 70,5%, comparativ cu preţul de tranzacţionare din prezent.
"Dintre cele cinci SIF-uri, acţiunea noastră preferată pe termen lung este clar SIF3 Transilvania, datorită perspectivelor pozitive pe care le au societăţile de turism din portofoliul său. Apreciem ca favorabilă politica firmei de a investi în companiile turis-tice, în ciuda condiţiilor grele de piaţă", menţionează analiştii Erste, subliniind că, dintre cele patru SIF-uri, SIF "Transilvania" are riscurile cele mai scăzute de izbucnire a unor conflicte între diferitele grupuri de acţionari.
În privinţa celorlalte patru SIF-uri, austriecii de la Erste spun că nu au o preferinţă anume pentru vreuna, toate prezentând atât puncte tari cât din puncte slabe care pot fi interpretate în diverse feluri de către acţionari.
"Ultima de pe lista preferatelor noastre este SIF Moldova, din cauza numărului redus de companii valoroase din portofoliu, care o fac mai dependentă de participaţiile pe care le are la bănci", mai adaugă analiştii Erste Bank.
Capitalizarea celor cinci SIF-uri este, în acest moment, de circa 0,9 miliarde de euro. În acelaşi timp, la finalul lunii decembrie, valoarea activelor nete ale celor cinci SIF-uri era de circa 1,7 miliarde de euro.
Capitalizarea celor cinci SIF-uri a urcat, în 2009, cu peste 85%, la 772 milioane de euro, însă valoarea de piaţă rămâne în continuare cu circa 50% mai mică decat valoarea activelor nete.
Cele mai ieftine SIF-uri, raportate la active, în opinia analiştilor Erste, sunt SIF4 "Muntenia" şi SIF2 "Moldova", care se tranzacţionează la discounturi de circa 70,5%, respectiv 48,60% faţă de activul ajustat (n.r. preţ ţintă ajustat pe acţiune), la polul opus fiind SIF2 "Oltenia", care ar avea un potenţial de creştere de numai 36,6%.
SIF "Oltenia" şi SIF "Transilvania" deţin în prezent cele mai mari active, fiecare cu o valoare de circa 391 milioane de euro, respectiv 385 milioane de euro.