ANALIŞTII: Rotaţia sectorială din burse reflectă aşteptările privind recuperarea economiei SUA

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 martie 2021

Rotaţia sectorială din burse reflectă aşteptările privind recuperarea economiei SUA

Aurelian Dochia: "Se tranzacţionează aşteptările privind revenirea economiei, iar în prim plan sunt industriile care au suferit puternic în 2020"

Adrian Codirlaşu, CFA România: "Cred că anumite sectoare care au fost sever lovite de pandemie nu-şi vor reveni complet, cel puţin pe termen mediu"

"Mă aştept ca trendul ascendent al bursei din SUA să continue, dar probabil nu vom mai vedea creşteri atât de puternice ca anul trecut", spune analistul CFA

Actualizare - Indicele Dow Jones Industrial Average a încheiat sesiunea bursieră de ieri în creştere cu 0,1%, la 31.832,74 puncte, în timp ce indicele Nasdaq Composite s-a apreciat cu 3,69%, până la 13.073,83 de puncte, ieşind din zona de corecţie. S&P 500 a urcat cu 1,42%, la 3.875,44 puncte.

---

Indicele Nasdaq Composite, al companiilor de tehnologie şi a altor domenii intensive în cunoaştere tranzacţionate în pieţele din Statele Unite, a intrat luni în zona de corecţie, definită ca un declin de peste 10% faţă de ultimul maxim recent, în timp ce indicele Dow Jones Industrial Average, care include cele mai importante 30 de companii de tip blue-chip listate în SUA din domenii variate precum servicii financiare, energie, industrie, transporturi sau IT&C, navighează la maxime istorice.

Este o divergenţă ce se manifestă în condiţiile în care, pentru indicele Dow Jones, scăderile preţurilor acţiunilor companiilor de tehnologie au fost compensate de creşteri ale unor sectoare din domenii ciclice, iar analiştii consultaţi de ziarul BURSA subliniază că astfel pieţele anticipează revenirea economiei, ce a fost lovită sever de şocul Covid-19.

Analistul economic Aurelian Dochia ne-a declarat: "Anul trecut, companiile de tehnologie au avut creşteri deosebit de mari iar acum, pe măsura revenirii economice, se îmbunătăţesc perspectivele cam pentru toate sectoarele, astfel încât este normal ca lucrurile să înceapă să se reechilibreze. Practic, se tranzacţionează aşteptările privind revenirea economiei, iar în prim plan sunt industriile care au suferit puternic în 2020".

Pe de altă parte, avantajele pe care le-au avut companiile de tehnologie de la declanşarea pandemiei încep să se diminueze, a spus Aurelian Dochia, care a punctat: "Cererea pentru produsele sau serviciile oferite de astfel de companii a crescut puternic. Dar, odată cu reintrarea lucrurilor în normal, cu toate că cererea va rămâne ridicată, probabil că nu va mai creşte în ritmul de până acum".

Şi Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, vede perspectivele de revenire puternică a economiei Statelor Unite drept unul dintre elementele principale care stau la baza apariţiei divergenţei dintre Dow Jones şi Nasdaq.

Analistul ne-a spus: "Din punctul meu de vedere, un element care determină această rotaţie a sectoarelor ţine de anticipaţiile ca SUA să iasă foarte rapid din criză. Campania de vaccinare se derulează într-un ritm alert, peste un sfert din populaţie fiind deja vaccinată. Iar preşedintele Biden a anunţat că probabil la începutul lunii aprilie Statele Unite vor avea suficiente doze de vaccin pentru toată populaţia adultă. În plus, noul pachet de stimulare a economiei de 1,9 trilioane de dolari va fi probabil adoptat, chiar săptămâna aceasta. Or, toate acestea presupun creşterea cererii pentru produse ale companilor din industrii ciclice, fapt ce este anticipat de pieţe".

La finele săptămânii trecute, Senatul Statelor Unite a adoptat planul de susţinere economică de 1,9 trilioane de dolari, iar acum se aşteaptă ca pachetul să treacă şi de Camera Reprezentanţilor în această săptămână, astfel încât preşedintele Biden să îl poată semna până pe 14 martie, când vor expira beneficiile pentru şomaj, conform CNBC.

"De asemenea, creşterea ratelor de dobândă (n.r. pentru titlurile de stat ale SUA care au cunoscut aprecieri importante începând cu finele lunii februarie) afectează negativ evaluările companiilor de tehnologie. În plus, cotaţiile crescuseră susţinut şi este normal ca la un moment dat să apară şi corecţii", ne-a mai spus Adrian Codirlaşu.

În opinia sa, criza provocată de pandemia Covid-19 a accelerat puternic dezvoltarea tehnologiei, tendinţă care va continua şi de acum încolo.

"În plus, există foarte mulţi bani în economie, ceea ce va susţine şi vânzările companiilor de tech. Prin urmare, consider că asistăm la o corecţie care se va recupera", a apreciat analistul CFA.

Pe de altă parte, din punctul său de vedere, anumite sectoare care au fost sever lovite de pandemie nu-şi vor reveni complet, cel puţin pe termen mediu.

"De pildă, liniile aeriene sau industria hotelieră nu cred că vor reveni prea curând la nivelul de activitate avut înainte de criză, pentru că s-a diminuat puternic componenta de business. Practic, pandemia a modificat anumite comportamente, ceea ce se va vedea în veniturile unor companii. Astfel, în cazul anumitor industrii sau companii ciclice, această mişcare sectorială s-ar putea să fie exagerată", a detaliat Adrian Codirlaşu.

Dar, privind lucrurile în ansamblu, intrăm într-un nou ciclu economic, ceea ce se va vedea şi în pieţe, a adăugat vicepreşedintele CFA România, care a conchis: "Astfel, mă aştept ca trendul ascendent al bursei din SUA să continue, dar probabil că nu vom mai vedea creşteri atât de puternice ca anul trecut".

Ieri, după circa o oră de la deschiderea sesiunii bursiere în Statele Unite, toţi indicii erau în creştere, Dow Jones având un avans de 0,8%, în timp ce pentru Nasdaq Composite creşterea era de 3,4%, într-un context marcat de revenirea preţului titlurilor de stat, conform investing.com. Preţul titlurilor se mişcă invers faţă de dobânzi.

Acţiunile Apple aveau o creştere de 3,6%, titlurile Amazon erau în apreciere cu 3,4%, în timp ce pentru acţiunile Nvidia avansul era de 6,6%.

Titlurile Tesla aveau un salt de 11,5%, după ce casa de brokeraj New Street şi-a ridicat ţinta de preţ pentru acţiunile producătorului de automobile electrice la 900 de dolari, conform investing.com.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb