Analiştii se aşteaptă ca leul să se întărească graţie intrărilor de fonduri generate de IPO-ul de la Hidroelectrica

T.B.
Piaţa de Capital / 29 iunie 2023

Analiştii se aşteaptă ca leul să se întărească graţie intrărilor de fonduri generate de IPO-ul de la Hidroelectrica

Sutele de milioane de euro care vor intra în România cu prilejul ofertei publice iniţiale de la Hidroelectrica SA ar urma să crească presiunea pe piaţa monetară locală în următoarele săptămâni, unde banca centrală a controlat strict orice mişcarea semnificativă a cursului de schimb, susţin analiştii intervievaţi de Bloomberg, conform agerpres.ro.

Potrivit acestora, cel mai probabil leul se va aprecia în momentul în care investitorii străini îşi vor schimba fondurile pentru a cumpăra acţiuni la Hidroelectrica SA, a cărei ofertă publică iniţială estimată la 8,7 miliarde de lei (1,9 miliarde de dolari) ar urma să se încheie pe 4 iulie.

Această aşteptată modificare a cursului de schimb al leului ar urma să testeze banda de variaţie avută în vedere de banca centrală când vine vorba de evoluţia monedei naţionale. Economiştii se aşteaptă ca BNR să intervină şi să frâneze aprecierea leului pentru a menţine cursul de schimb stabil sub, sau în apropierea, nivelului de cinci lei pentru un euro în acest an.

"Este rezonabil să presupunem că din intrările de peste un miliard de euro aşteptate din partea investiorilor instituţionali, o parte considerabilă vor fi bani noi pe piaţa românească", spune economistul ING Bank Romania, Valentin Tataru.

"Având în vedere adâncimea limitată a pieţei valutare locale, o aprecierea tranzitorie a leului ar putea fi posibilă şi ar putea testa limita de toleranţă a băncii centrale cu privire la mişcarea cursului de schimb euro/leu", adaugă Tataru. Acesta consideră că "zona 4,92 este un prag de suport bun" pentru leu şi prognozează că moneda românească se va deprecia uşor la 5,02 lei pentru un euro până la finele anului.

Graţie regimului de flotare controlată practicat de BNR, leul românesc a fost una dintre cel mai stabile monede din Europa de Est în acest an. Comparativ, forintul ungar s-a depreciat până la un minim istoric anul trecut, pe fondul unei dispute a autorităţilor de la Budapesta cu Bruxelles-ul pe tema finanţării europene, după care a recuperat o mare parte din pierderi în cursul unor tranzacţii volatile.

"Am avut cel mai stabil curs de schimb din regiune, cu excepţia unor episoade de creşteri şi scăderi şi cred că vom vedea un astfel de episod la vară, deoarece IPO-ul de la Hidroelectrica va ajuta cu intrările. Însă aceasta este doar o presupunere şi, excluzând aceşti factori, cred că vom vedea o monedă stabilă şi leul va rămâne sub pragul de cinci lei pentru un euro în acest an", a declarat recent directorul adjunct al BRD-Societe Generale SA, Claudiu Cercel.

Fondul Proprietatea SA, gestionat de Franklin Templeton, intenţionează să vândă 17,3% din participaţia sa de 20% pe care o deţine la Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie regenerabilă din România. Cea mai mare parte a acestei participaţii este oferită investitorilor instituţionali şi doar 15% este alocată investitorilor de retail. Potrivit Bloomberg News, cererea depăşeşte oferta pe întreg intervalul de preţ, transmite agerpres.ro.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Acestia nu subscriu tot prin scrisorii de garantii? Plus ca sute de milioane de $, nu inseamna mare lucru, intr-o lume a trilioanelor...

    Un lucru pare sigur, e buying mania acum pe bvb, se cumpara orice. H2O a trezit animal spirits, deci beware

    Daca dai o stire vag pozitiva ... sar imediat pe compania respectiva.

    Greu sa te opui trendului actual 

    1. Vezi anunt OMV astazi......a luat-o pretul in sus...curios daca nu chiar diseara or sa dea anuntul si cu dividentul special.

      mai degraba la eod vineri sau next week

    statu de ce nu vinde? de ce tine cu dintii de aia 80%? ce avea daca vindea si el 10 procente? murea?

    1. Statul va vinde peste un an-doi, un pachet de 10-15 % din Hidro, si atunci va trebui sa dea la discount fata de pretul din piata de atunci, spera sa fie pretul in piata mare si sa obtina mai mult decat obtine acum FP ...

      Dar de ce sa vanda?

      Ai un activ cu profit record, da dividend anual, de ce sa vinzi? 

      As fi mai rezervat in legatura cu profitul record in viitor, iar cel de anul trecut a fost deja repartizat, inca nedistribuit, care inseamna scaderea activelor comparativ cu situatia din martie.

      Sunt investitii amanate care vor trebui facute, plus managementul statului, scapat acum de ghimpele numit FP, sunt doar doua subiecte care creeaza ingrijorare in perioada urmatoare. 

      corect,foarte bine punctat.

    deja avem un indice pro-rata de 0,2748 de alocare pentru retail.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb