Analiştii văd un profit în creştere la Banca Transilvania, la şase luni

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 iulie 2010

Analiştii văd un profit în creştere la Banca Transilvania, la şase luni

Analiştii sunt destul de reticenţi cu privire la reluarea creditării în 2010, dar spun că profitul "Băncii Transilvania" va creşte în al doilea trimestru din 2010 comparativ cu perioada similară a anului trecut, estimând o creştere de maxim 90%.

Profitul Băncii Transilvania (TLV) ar putea urca în trimestrul al doilea la 20 milioane de lei, de aproape două ori mai mare faţă de cel realizat în perioada similară a anului trecut, de circa 11 milioane de lei, potrivit estimărilor realizate de analiştii societăţii de brokeraj EFG Eurobank Securities.

Manuela Ogrinja, analist în cadrul EFG Eurobank Securities, a declarat: "Am mizat pe menţinerea veniturilor nete din dobânzi şi comisioane la un nivel similar cu cel din primul trimes­tru al anului, în timp ce nivelul provizioanelor luat în calcul este uşor mai mic faţă de primele trei luni".

Astfel, analiştii EFG estimează că profitul băncii la finele primului semestru ar putea ajunge la 36,4 milioane de lei, în creştere faţă de rezultatul raportat în perioada similară a anului trecut.

Banca Transilvania, a doua bancă locală de la BVB în funcţie de capitalizare, după BRD, a raportat un profit net de 16,01 milioane de lei în primele trei luni din acest an, cu 15 milioane de lei mai mare decât cel obţinut în perioada similară a anului trecut, de numai un milion de lei.

Cu toate acestea, unii analişti consideră că nivelul provizioanelor va urca în cel de-al doilea trimestru al acestui an, mai ales că reprezentanţii BNR au anunţat, în urmă cu câteva săptămâni, că rezultatele financiare cumulate ale băncilor din ţara noastră indicau o pierdere de peste 200 de milioane de lei în sistemul bancar, la finele primelor cinci luni din 2010.

"Cred că provizioanele vor fi mai mari în trimestrul doi faţă de trimestrul întâi, dar mă aştept că banca să afişeze un profit mai mare ca în 2009, ţinând cont că anul trecut rezultatele au fost destul de slabe", ne-a spus Andrei Petrescu, analist în cadrul Prime Transaction, menţionând că se aşteaptă ca reluarea creditării să coincidă cu reluarea creşterii economice, respectiv nu mai devreme de 2011.

Brokerii susţin că situaţia macroeconomică este cea care este luată în seamă de investitori în perioada aceasta, pentru că de ea depinde ca rezultatele slabe să continue un orizont de timp mai lung sau mai redus.

Analiştii mai spun că este greu de estimat un profit pe întreg anul 2010 în cazul instituţiilor bancare, pentru că marjele de eroare sunt foarte mari, iar ritmul de creştere a provizioanele poate da peste cap toate aşteptările.

Banca Transilvania a anunţat ieri că va publica astăzi rezultatele financiare semestriale, cu două săptămâni mai devreme faţă de data anunţată iniţial.

În prezent, titlurile "Băncii Transilvania" sunt listate la categoria I a Bursei de Valori Bucureşti, sub simbolul TLV. Potrivit cotaţiei de 1,47 lei/unitate, stabilită în şedinţa bursieră de ieri, banca are în prezent o capitalizare de circa 1,56 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sunt curios ce salar are Manuela Ogrinja, ce masina conduce, ce averea are, cate actiuni a cumparat la viata ei dar mai ales daca a cumparat vreodata actiuni TLV...

    Actiunile TLV au fost pierzatoare pt micii actionari de f mult timp.. !!! din cauza politicii bancii de extindere si de acordare de actiuni gratuite (cateva miliarde in cativa ani dupa care au fost sterse din portofoliu), din cauza profitului LAMENTABIL de MIC (chipurile +90% fata de anul trecut) raportat la numarul mare de actiuni emise de TLV (miliarde!!! - acesta e reprul central dar analista se face ca ploua), din cauza provizioanelor mari care denota o politica de acordare de credit AIUREA sau un sector in plina criza sistemica, din cauza manipularilor conducerii TLV care trebuiau sa fie un model pt actiionari, dand dovada prin vanzarea actiunilor TLV ca acestea nu sunt rentabile de pastrat (e mai bun un profit speculativ pe termen scurt decat pastrarea actiunilor TLV pe termen lung) !

    Avansarea publicarii rezulatelor cu 2 sapt (chipurile cu 90% mai mmari) si campania de publicitate prin micile cotidiane "economice" lasate la mana unor analisti care castiga atat de putin ca nu isi permit sa aiba un portofoliu de actiuni..dar si-au ales sa fie analisti, denota insistenta unor actionari captivi sa aduca incredere in aceste actiuni cat sa isi poata faca EXITUL. Inca nu inteleg de ce SIF Moldova se incapataneaza sa achizitioneze zilnic TLV ?! de altfel unicul cumparator in piata pe TLV de la demascarea abuzurilor membrilor conducerii TLV.. Poate ne lamureste analista 

    1. Daca nu esti de acord de ce nu schimbi canalul. Nu mai sta cu mana intinsa. La munca omule...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb