ANALIZĂ BLOOMBERG Marii producători de ţiţei au sute de miliarde de dolari pentru achiziţii

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Companii / 16 noiembrie 2015

Marii producători de ţiţei au sute de miliarde de dolari pentru achiziţii

AIE: Creşterea cererii mondiale de petrol va încetini în 2016

Primele şase mari companii petroliere din lume (listate) au peste 500 de miliarde de dolari disponibli, în acţiuni şi numerar, pentru preluarea rivalilor, arată o analiză Bloomberg, care menţionează că "Exxon Mobil" Corp. - cel mai mare producător de profil din SUA, este lider în domeniu, cu un total de 320 de miliarde de dolari pentru potenţiale achiziţii.

Conform studiului, urmează rivalul mai mic al "Exxon", "Chevron" Corp., cu 65 de miliarde de dolari în numerar şi acţiuni, iar pe locul al treilea - compania britanică BP Plc, cu 53 de miliarde de dolari.

Analiza susţine că speculaţiile privind fuziunile din domeniu sunt tot mai multe după ce, recent, "Anadarko Petroleum" Corp. a informat că a renunţat la propunerea de preluare a "Apache" Corp. după ce aceasta din urmă a respins oferta nesolicitată.

Atât "Apache", cât şi "Anadarko" au devenit ţinte de preluare, potrivit lui John Kilduff, partener la fondul speculativ "Again Capital" LLC din New York.

Analiza scrie că grupul olandezo-britanic "Royal Dutch Shell" Plc are la dispoziţie 32,4 miliarde de dolari, în mare parte în numerar, pentru achiziţii. Dar, potrivit Bloomberg, compania nu va porni "la vânătoare", date fiind planurile sale anunţate în aprilie, de preluare a "BG Group" Plc pentru 69 de miliarde de dolari, în numerar şi acţiuni.

Pe ultimele locuri în clasamentul Bloomberg figurează compania americană "ConocoPhillips", cu o sumă disponibilă de 31,5 miliarde de dolari, şi grupul francez "Total" SA, cu 30,5 miliarde de dolari. Bloomberg precizează că peste 90% din suma menţionată în cazul "ConocoPhillips" este în acţiuni, iar în cazul "Total" - 85% în lichidităţi.

Oficialii companiilor ce apar în analiza Bloomberg au refuzat să facă vreun comentariu cu privire la cele publicate de agenţia de ştiri.

Menţionăm că, luna aceasta, prinţul saudit Abdulaziz bin Salman, viceministru al Petrolului, declara că industria ţiţeiului şi gazelor a renunţat la proiecte de 200 de miliarde de dolari în 2015, din cauza preţurilor scăzute care descurajează investiţiile. Oficialul a afirmat că au fost amânate sau anulate proiecte cu o producţie de aproape 5 milioane de barili pe zi.

Bin Salman este de părere că societăţile energetice îşi vor reduce, probabil, investiţiile cu 3-8% în 2016, fiind pentru prima oară de la jumătatea anilor '80 când industria petrolieră va tăia cheltuielile timp de doi ani consecutiv.

AIE: Cererea mondială de petrol va creşte cu 1,2 milioane de barili pe zi în 2016

Cererea mondială de petrol va slăbi anul viitor, pe fondul perspectivelor slabe ale economiei mondiale, precum şi a supraofertei de pe piaţă, estimează Agenţia Internaţională a Energiei (AIE).

Conform AIE, cererea mondială de petrol va spori cu doar 1,2 milioane de barili pe zi în 2016, la 95,8 milioane barili pe zi, după un avans de 1,8 milioane barili pe zi, la un total de 94,6 milioane barili pe zi, estimat pentru anul curent.

În opinia specialiştilor AIE, stocurile de petrol ale ţărilor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi de Dezvoltare Economică (OCDE) au atins un nivel record la finele lunii septembrie, de aproape trei miliarde de barili. "Aceste stocuri oferă o protecţie fără precedent contra şocurilor geopolitice sau a întreruperilor neaşteptate în aprovizionare", menţionează AIE.

Săptămâna trecută, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a estimat că cererea mondială de ţiţei va creşte cu 1,5 milioane barili pe zi în 2015, la 92,86 milioane de barili pe zi, iar anul viitor, avansul va fi de 1,25 milioane de barili pe zi, la 94,14 milioane barili pe zi.

Preţul petrolului, în scădere puternică

Preţul petrolului WTI cu livrare în decembrie a scăzut cu 2,4% vineri, pe piaţa din New York, ajungând la 40,74 dolari/baril.

Preţul s-a îndreptat spre 40 de dolari barilul pe fondul temerilor potrivit cărora supraoferta de ţiţei se va menţine şi anul viitor.

La Londra, cotaţia ţiţeiului Brent cu acelaşi termen de livrare a coborât cu 1,6%, la 44,47 dolari barilul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb