ANALIZĂ CITATĂ DE TAX RESEARCH: PwC, Deloitte, EY şi KPMG - cele mai mari nume din paradisurile fiscale

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 ianuarie 2018

PwC, Deloitte, EY şi KPMG - cele mai mari nume din paradisurile fiscale

Singurele firme găsite în mod constant în toate paradisurile fiscale majore ale lumii sunt "the Big Four", adică cele patru mari companii de audit şi contabilitate - PwC, Deloitte, EY şi KPMG, potrivit unei analize prezentate în luna noiembrie 2017 de taxresearch.org.uk.

Conform sursei, cele patru firme mari de audit nu raportează cu exactitate toate jurisdicţiile în care operează, chiar dacă PwC este cea care are cele mai multe raportări în acest sens.

"Am constatat că aceste companii funcţionează în 186 de jurisdicţii, în general, cu o medie de 3,41 de birouri pe jurisdicţie", scrie sursa.

Companiile "Big Four" au birouri în 43 din 53 de jurisdicţii secrete identificate de raport şi, după cum notează sursa, "este greu să stabileşti cu exactitate câte birouri are fiecare dintre cele patru firme mari". Dar, conform raportului, "este clar că mărimea operaţiunilor lor într-o jurisdicţie nu este întotdeauna proporţională cu populaţia sau cu PIB-ul".

De exemplu, "the Big Four" au mai mulţi angajaţi în Luxemburg, proporţional cu mărimea populaţiei locale, decât în orice altă ţară. Insulele Cayman se află pe locul al doilea în acest clasament, iar pe al treilea - Bermude.

"Nu am reuşit să găsim cu precizie întregul personal angajat de cele patru mari companii de audit. În cazul EY, am reuşit doar să identificăm unde lucrează 83% din personal", scrie sursa, menţionând: "Un studiu de caz privind structura juridică a KPMG nu a putut identifica proprietatea legală a birourilor sale în 55 de jurisdicţii.

În ciuda faptului că cele patru companii dispun de organizaţii centrale de gestionare, firmele pretind că sunt reţele ale unor entităţi independente despre care se spune că nu au legături între ele".

Potrivit sursei, structura adoptată de cele patru mari firme de contabilitate sugerează, la un anumit nivel, existenţa unei companii integrate la nivel global, iar la alt nivel sugerează că acestea sunt în mod efectiv alcătuite din numeroase persoane juridice separate care nu sunt în proprietate comună, dar care sunt obligate prin contract să opereze în baza unor standarde comune. În această situaţie, scrie sursa, se reduc costurile de reglementare şi riscul; clienţii sunt protejaţi de cerinţele de reglementare, iar amploarea reală a operaţiunilor lor şi recompensele care decurg din ele sunt opace.

În consecinţă, sursa sugerează că "într-o epocă în care transparenţa este văzută ca fundamentală pentru răspundere, este inadecvat ca cei mai importanţi auditori mondiali să fie aproape total opaci în operaţiunile lor şi să nu ofere rapoarte efective cu privire la propriile lor activităţi atunci când joacă un rol fundamental în reglementarea capitalismului global".

Tot în noiembrie anul trecut, insurancejournal.com scria că încălcarea normelor de către firmele de contabilitate "Big Four" ar trebui pedepsite cu amenzi mult mai mari decât cele aplicate.

"Amenzi mai mari decât cele care au fost impuse până acum ar putea fi adecvate în cazuri cu adevărat grave", a declarat fostul judecător Christopher Clarke, într-un studiu publicat de Consiliul de Raportare Financiară (FRC, autoritatea britanică de supraveghere în domeniul contabil).

Cele patru mari companii verifică actele contabile ale tuturor companiilor mari, cotate la bursă, iar FRC a fost criticată pentru că nu le-a pedepsit mai aspru atunci când a fost necesar, având în vedere că societăţile sunt mai bogate decât mulţi dintre clienţii lor.

PwC, una dintre cele patru mari companii, a fost amendată cu o sumă record de 5,1 milioane de lire sterline (6,8 milioane de dolari) în luna august 2017, pentru modul în care a auditat compania de contabilitate RMS Tenon, în 2011.

"O amendă mult mai ridicată ar putea fi justificată în cazurile de audit slab efectuat de către o firmă de contabilitate din cadrul Big Four", se arată în raport, cu referire la PwC, KPMG, EY şi Deloitte.

"Dacă una dintre cele patru firme mari a fost vinovată de o incompetenţă gravă în ceea ce priveşte auditul unei societăţi publice majore, ar trebui aplicată o pedeapsă financiară de zece milioane de lire sterline sau mai mult", se arată în raportul care menţionează că aceasta ar trebui să fie doar o parte din ceea ce, spre exemplu, alte autorităţi de reglementare, precum Autoritatea de Conduită Financiară, le-a impus băncilor pentru încercarea de manipulare a dobânzilor de referinţă.

Tot în toamna lui 2017, FRC a amendat compania de consultanţă financiară Ernst & Young (EY) cu 2,75 milioane de lire sterline pentru comportament nepotrivit în legătură cu un audit realizat la "Tech Data" Corp. în 2011-2012. Atât compania, cât şi compania de consultanţă au recunoscut că auditul a fost "cu mult sub standardele aşteptate în mod rezonabil", potrivit FRC.

În august anul trecut, PricewaterhouseCoopers (PwC) şi KPMG au primit amenzi de milioane de lire sterline pentru eşec în audit, fiind acuzate de calitatea slabă a serviciilor oferite.

KPMG a fost amendată de autoritatea pieţei de capital din SUA (SEC) cu 6,2 milioane de dolari pentru evaluarea greşită a valorii activelor unei firme din domeniul energiei. Dar, de-a lungul timpului, compania a mai făcut astfel de greşeli. În 2011, KPMG a emis un audit eronat pentru compania petrolieră "Miller Energy Resources" şi a supraevaluat de 100 de ori anumite active din Alaska.

Amintim că, în vara anului trecut, autorităţile din Ucraina au revocat dreptul firmei de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC) de a audita băncile din ţară, analizând şi alte măsuri împotriva acesteia, după ce au descoperit o gaură de 5,5 miliarde de dolari în bilanţul PrivatBank, societate bancară naţionalizată în 2016. PwC a fost auditorul acestei instituţii financiare.

Banca Naţională a Ucrainei s-a declarat "profund dezamăgită de calitatea auditului PwC la PrivatBank". Banca centrală a subliniat că, pentru comparaţie, un audit al bilanţului contabil al PrivatBank, realizat de compania de consultanţă EY, arată o diferenţă de peste 160 de miliarde de hrivne, respectiv circa 6 miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb