ANALIZĂ CITR: Mediul economic stabil oferă cadrul prielnic însănătoşirii companiilor

D.B.
Companii / 5 martie 2020

Mediul economic stabil oferă cadrul prielnic însănătoşirii companiilor

29% din insolvenţele noi înregistrează şi datorii la stat, valoarea creanţelor datorate statului se ridică la 1,4 miliarde de lei, adică 75% din total.

Conform analizelor CITR, parte din Impetum Group, numărul insolvenţelor în rândul companiilor de impact a scăzut cu 32% de la 183 la 139 în 2019, însă valoarea acestora în active imobilizate (AI) înregistrează creşteri majore comparativ cu anul precedent, semn că anul trecut au intrat în insolvenţă companii de impact mai mari. În acelaşi timp, numărul insolvenţelor noi la nivel naţional este în scădere pentru al treilea an consecutiv, în 2019 scăzând cu aprox. 27%, până la 6.524 de companii afectate. Conform datelor ONRC, anul trecut au fost înfiinţate 134.220 de noi societăţi, peste 400.000 intrând în economie în ultimii trei ani, informează un comunicat remis Redacţiei noastre.

Andra Olar-Caragea, CEO CITR, cu aproape 10 ani de expertiză în analiză financiară şi coordonarea operaţiunilor de business, susţine: "În cei 20 de ani de lucru cu companiile în insolvenţă, echipa noastră a învăţat că există o corelaţie directă între scăderea numărului de insolvenţe şi creşterea economică naţională. Echilibrul macroeconomic de anul trecut a oferit companiilor posibilitatea să îşi menţină un flux economic constant şi un cash-flow relativ stabil. În plus, cei 12 ani trecuţi de la criza economică mondială au lăsat timp companiilor afectate să se redreseze, în timp ce au fost înfiinţate noi companii. Suntem într-o etapă de maturizare a mediului de afaceri românesc, pe care ne bucurăm să o susţinem prin rolul nostru de salvatori ai valorii în business".

Deşi în 2019 au intrat în insolvenţă mai puţine companii de impact, efectul lor asupra pieţei muncii şi salariaţilor a crescut cu 19%, afectând peste 14.000 de angajaţi. Pe baza AI, printre judeţele cele mai afectate se numără Hunedoara (37%), Bucureşti şi Ilfov (18%), Braşov (7%), Constanţa (5%) şi Cluj (4%).

Potrivit experţilor CITR, valoarea totală a activelor imobilizate ale companiilor de impact în insolvenţă a depăşit 1 mld. de euro în 2019 şi este în creştere cu 25% faţă de 2018. Şi media AI per proiect a crescut cu aproape jumătate (43%), ajungând la 7,8 mil. de euro. Cifra de afaceri a companiilor de impact analizate a depăşit anul trecut valoarea de 700 de mil. euro, în creştere cu 8% faţă de anul precedent.

Cele mai mari insolvenţe noi în 2019, atât după cifra de afaceri cât şi după valoarea activelor imobilizate sunt: Complexul Energetic Hunedoara, Delta ACM, ELCEN Constanţa şi Petrocart SA. Primele zece insolvenţe de impact din punctul de vedere al valorii activelor imobilizate însumează o valoare totală a AI de 639 mil. de euro şi asigură 45% din locurile de muncă.

Top trei cele mai afectate sectoare de activitate cumulează 73% din valoarea AI, 79% din angajaţi şi 61% din CA a insolvenţelor de impact. De pe locul întâi, sectorul energetic însumează 41% din AI, 36% dintre angajaţi şi 605 mil. de lei CA. Pe locurile doi şi trei se situează construcţiile cu 19% din valoarea AI şi 764 mil. lei CA şi, sectorul industrial, cu 13% din AI şi 708 mil. lei CA şi cele mai multe companii afectate, 21 din 139. Locurile patru şi cinci sunt ocupate de comerţ şi imobiliare, iar cel mai puţin afectate au fost transportul, agricultura, distribuţia de apă şi petrolul, precizează sursa.

Conform analizei CITR, în 2019 au intrat în insolvenţă aproximativ 12 companii de impact în medie lunar, însemnând aproape 3 insolvenţe pe săptămână. Dintre acestea, numai 39 de companii, respectiv 29% insolvenţele noi de anul trecut înregistrează şi datorii la stat, însă valoarea creanţelor pe care acestea le datorează statului se ridică la 75% din total, respectiv 1,4 miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb