Analiză Eaton: Cum se pregătesc companiile pentru tranziţia energetică

F.D.
Companii / 4 august 2023

Analiză Eaton: Cum se pregătesc companiile pentru tranziţia energetică

Într-o lume în continuă schimbare, tranziţia energetică reprezintă o provocare semnificativă pentru toate industriile, iar pregătirea este esenţială pentru un proces fără sincope. Piaţa din România urmează, de regulă, trendurile europene şi este de aşteptat ca acest lucru să se întâmple şi acum, astfel că măsurile ce ar trebui implementate sunt similare cu cele din statele membre ale UE, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Conform sursei citate, expresia "tranziţie energetică" este din ce în ce mai utilizată, iar în industria electrică trecerea de la combustibili fosili la surse regenerabile este inevitabilă. Această schimbare majoră vine cu provocări importante, dar şi cu oportunităţi majore pentru companiile din domeniu.

Pe piaţa din România, poate mai mult decât pe altele, experienţa şi expertiza se vor dovedi esenţiale în asigurarea unei tranziţii fără sincope majore către sursele regenerabile de energie, iar Eaton a făcut paşi importanţi în această direcţie în ultimii ani, oferind partenerilor săi soluţii pentru integrarea tehnologiilor avansate atât în noile proiecte, cât şi în cele existente.

Iată principalele tendinţe ce ar trebui luate in considerare şi de către companiile de pe piaţa din România, conform unei analize prezentată de Cyrille Brisson, vicepreşedinte Vânzări şi Marketing EMEA Eaton:

Flexibilitate

Gândirea deschisă şi flexibilă este esenţială pentru a gestiona eficient tranziţia energetică. Implementarea noilor tehnologii, de la sistemele de gestionare a energiei până la staţiile de încărcare pentru maşinile electrice, necesită o abordare inovatoare.

Atât distribuitorii de materiale electrice şi echipamente, cât şi instalatorii şi integratorii de sisteme, vor avea un rol important în asigurarea unei integrări eficiente a acestor tehnologii în clădiri, iar cooperarea în această etapă de tranziţie va fi determinantă pentru succes.

Informaţia este cheia

Trăim în epoca informaţiei, iar accesul rapid la detaliile relevante poate face diferenţa între un proiect de succes şi unul care nu are rezultatele anticipate. De aceea, este nevoie de o schimbare a perspectivei jucătorilor din industrie, care vor trebui să conlucreze pentru a reduce decalajele informaţionale.

Pe măsură ce tranziţia către sursele alternative de energie accelerează, modificările reglementărilor care guvernează piaţa se schimbă şi ele, de multe ori chiar dramatic, iar companiile trebuie să ţină pasul cu ele. În Uniunea Europeană, este în proces de implementare pachetul legislativ Fit-for-55, care vizează o reducere de 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 în paralel cu aplicarea programelor de redresare economică post-COVID. În acest context, proprietarii de clădiri trebuie să găsească rapid soluţii pentru a reduce consumul de energie şi emisiile, iar sprijinul oferit de producători şi comercianţi se poate dovedi extrem de valoros, arată sursa citată.

Integrarea tehnologiilor de reducere a consumului de energie în clădiri va duce la economii semnificative, iar industria electrică joacă un rol esenţial în furnizarea de produse şi soluţii privind inserarea noilor funcţionalităţi, cum ar fi panourile solare, staţiile de încărcare pentru vehiculele electrice sau sistemele de stocare a energiei.

Prosumatorii devin tot mai relevanţi

Pe măsură ce consumatorii devin tot mai conştienţi de generarea propriei energii, piaţa românească se adaptează la un nou tip de client - "prosumatorii" - cei care produc şi consumă electricitate. Dacă până acum locuinţele rezidenţiale sau locaţiile business-urilor erau consumatori de energie, dezvoltarea şi răspândirea soluţiilor de producere a energiei alternative au dus la creşterea numărului prosumatorilor.

Iar pe măsută ce prosumatorii devin tot mai familiari cu metodele de generare a energiei, ei vor fi tot mai dornici să monetizeze electricitatea produsă distribuind-o în reţea şi punând la dispoziţie capacitatea de stocare, inclusiv bateriile vehiculelor electrice.

Pentru a putea profita de toate aceste resurse, prosumatorii vor avea nevoie de noi produse şi servicii. O întreagă gamă de produse, de la dispozitivele de gestionare a energiei la dispozitive de protecţie şi sisteme de alarmă, vor fi disponibile în piaţă. Flexibilitatea cererii din partea consumatorilor reprezintă, fără îndoială, o oportunitate uriaşă pentru industrie.

Descentralizare

Doar prin stocarea şi gestionarea eficientă a energiei regenerabile, aproape de punctul de utilizare, şi tranziţia efectivă către o reţea integrată putem obţine fluxul continuu de energie atât de important în anii ce vor urma, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tranziția energetica=șmecherie de a face profit uriaș, ptr. unii

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb