ANALIZĂ K2S: Director de Sănătate & Wellbeing la nivelul organizaţiei, Coordonator Digital, Director de Comunicare Modernă (Storytelling) - acestea sunt câteva dintre noile joburi ale momentului, iar piaţa locală a muncii continuă să se transforme

Comunicate de presă / 4 noiembrie 2021

Director de Sănătate & Wellbeing la nivelul organizaţiei, Coordonator Digital, Director de Comunicare Modernă (Storytelling) - acestea sunt câteva dintre noile joburi ale momentului, iar piaţa locală a muncii continuă să se transforme

Unele dintre cele mai căutate roluri în viitorul apropiat vor fi cele de "Chief Sanity Officer" (Director de Sănătate & Wellbeing la nivelul organizaţiei), "Digital Resource Conductor" (Coordonator al Resurselor Digitale), "Director of Storytelling" (Director Comunicare Modernă"), "Human AI Ambassador" (Promotor al Programelor de Inteligenţă Artificială la nivelul organizaţiei), Director Employee/Stakeholder Experience (Responsabil cu experienţa angajaţilor/partenerilor), iar la niveluri ierahice diferite de "specialist A.I." (inteligenţă artificială), "analist Big Data", "specialist în Digital Transformation", sau "specialist în Inovaţie" şi "E-Commerce", conform unui comunicat remis redacţiei.

În acelaşi timp, joburi precum "contabil", "casier", "operator call center" sau "data entry" şi orice alt job ce poate fi relativ uşor înlocuit de inteligenţa artificială/ procese robotizate (AI/RPA) vor fi din ce în ce mai puţine în următorii 4-5 ani, relevă o analiză realizată de compania de soluţii de resurse umane K2S - Key 2 Success.

Majoritatea companiilor, atât cele multinaţionale cât şi cele antreprenoriale româneşti tranzitează în acest moment procese complexe de transformare, astfel încât nevoia de manageri şi specialişti în special pe roluri legate de transformare, digitalizare sau inovatie va determina o competiţie acerbă pe piaţa muncii, indica aceeaşi analiză.

Potrivit ANOFM - Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, rata şomajului în România înregistrată la finele lunii august 2021 (conform celor mai recente date disponibile) a atins un minim istoric (2,93%), adică o rată mai mică decât în luna anterioară cu 0,003 puncte procentuale şi cu 0,37 pp sub cea consemnată în luna similară din 2020. Competiţia în acest moment pe piaţa muncii se duce nu doar la nivelul forţei de muncă formate din lucrători în diverse industrii, cât şi la nivelurile de specialişti şi manageri pe diverse paliere de management, conform specialiştilor K2S.

Domeniile cele mai active în piaţă, care vor face cel mai rapid tranziţia la noile profiluri şi vor căuta să accelereze performanţa business-ului prin adăugarea în organigramă a noilor tipuri de roluri sunt sectoarele de tehnologie, retail, agribusiness, energie, servicii financiare, industria medicală, etc.

În aceste condiţii, şi piaţa locală a serviciilor de Executive Search, Recrutare & Selecţie va trece printr-o profundă transformare, determinată de dinamica companiilor din economie. În ultimii 2 ani, potrivit estimărilor K2S, această piaţă a stagnat la un volum de business anual de aproximativ 7 milioane EUR. Dintr-un total de aproximativ 47 de jucători în anii anteriori, în acest moment pe piaţă sunt aprox. 31 de companii specializate pe acest domeniu. Dintre cele care au dispărut de pe piaţă, o parte au fost preluate, însă cea mai mare parte au fost radiate /au intrat în insolvenţă în ultimii 2 ani.

5 mari tendinţe din piaţă, la nivelul Trimestrului 4 din 2021:

Tehnologia, digitalizarea şi inteligenţa artificială (A.I.). Odată cu pandemia de Covid - 19, companiile s-au adaptat pentru a face faţă noilor tendinţe, iar tehnologia a devenit un instrument foarte important în recrutare. De exemplu: profilarea candidaţilor în funcţie de profilele psihologice, selecţia candidaţilor utilizând roboţi, etc.

Rolul strategic al departamentului de HR. Daca înainte, priorităţile acestui departament erau legate de dezvoltarea capabilităţilor, dezvoltare organizaţională şi eficienţă sau optimizarea resurselor, acum au devenit prioritare componente precum wellbeing-ul angajaţilor, mindset şi profil leadership adaptat, diversitatea şi includerea, impactul social, managementul diverselor generaţii sau analiza forţei de muncă (people analytics).

Wellbeing. Experienţa angajaţilor (modul în care se simt) la locul de muncă a devenit un element - cheie în atragerea şi retenţia oamenilor foarte buni, în contextul unui ritm de viaţă accelerat, în care sănătatea fizică şi mintală a urcat ca prioritate, cât şi al competiţiei pe forţa de muncă din piaţă şi al impactului tehnologiei. Elementul de wellbeing la job este strâns legat de siguranţa psihologică şi de un mediu de lucru care să încurajeze colaborarea, co-crearea de valoare reală, etc.

"Staff On Demand" (freelanceri şi colaboratori pe proiect, vs. angajaţi permanenţi). Pandemia şi posibilitatea lucrului de la distanţă au accelerat această tendinţă începută de organizaţiile - unicorni, în care atât angajatorii cât şi cei care erau anterior angajaţi preferă din ce în ce mai mult această formă de colaborare, pentru anumite roluri. Aceasta aduce atât beneficii financiare cât şi beneficii legate de libertatea de a lucra pe mai multe proiecte diferite odată, de a petrece timp cu familia, etc. Companiile specializate de recrutare vor începe de asemenea să ofere acest tip de alternativă la forţa de muncă clasică, arata specialiştii K2S.

Focus pe componenta ESG (Environmental, Social & Governance). Tendinţele şi preocupările generale privind sustenabilitatea, cât şi ţintele internaţionale de responsabilitate accelerează preocuparea companiilor pentru componentele care ţin de mediu şi responsabilitate socială. Astfel, multe companii au implementat deja şi în organigramele din România roluri precum Director sau Specialist ESG. Această tendinţă va continua, în toate domeniile de activitate, arată analiza.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb