ANALIZĂ NORDIS: FAŢĂ DE PERIOADA SIMILARĂ A ANULUI TRECUT, Cererea de apartamente noi premium a crescut cu 15% în primele zece luni

Ionuţ Stănescu
Companii #Imobiliare / 16 noiembrie 2016

Cererea de apartamente noi premium a crescut cu 15% în primele zece luni

Cererea de apartamente noi premium, situate în zone bune, mobilate şi echipate a crescut cu aproximativ 15% în primele zece luni din acest an, faţă de aceeaşi perioadă din 2015, potrivit unui comunicat al grupului imobiliar Nordis, remis Redacţiei.

Cele mai căutate au fost apartamentele noi, cu 3 si 4 camere, complet mobilate şi utilate.

Această majorare a numărului de cetăţeni străini care închiriază în ţara noastră se datorează faptului că s-a mărit numărul companiilor din IT&C, outsourcing şi BPA care au bugete de închiriere pentru angajaţii lor străini.

Potrivit companiei imobiliare, IT-iiştii, angajaţii din domeniul telecom şi ai şcolilor private aduc însă în premieră un nou segment al cererii în piaţa închirierilor de locuinţe premium, cel de co-living, lansat în ţările din Vest pentru tineri: un apartament este împărţit de doi, trei sau patru chiriaşi din aceeaşi firmă. Condiţia este să aibă fiecare baie proprie, living sau zonă de dining amenajată şi apartamentul să fie complet mobilat şi utilat.

"În ultimii ani, bugetele alocate închirierii unei locuinţe de către expaţi sau diplomaţi s-au diversificat foarte mult, pornind de la 400-600 euro/lună pentru industria IT şi până la 3.000-4.000 euro/lună pentru poziţii de top-management din multinaţionale şi chiar până la 8.000 de euro/lună pentru diplomaţi. Pe lângă diversitate, volumul cererii a crescut de asemenea relativ constant, fără a egala însă oferta, care a crescut în paralel, prin livrarea de locuinţe noi, mediu plus şi premium, în 2016. Ne aşteptăm la menţinerea acestui trend crescător pentru sfârşitul lui 2016 şi începutul lui 2017", a afirmat Irina Poştoacă, manager Departament Expaţi - Nordis.

Diplomaţii conduc în topul domeniilor de activitate din care provin expaţii care închiriază apartamente în Bucureşti. Bugetele pentru reşedinţe de ambasadori, conform Nordis, încep de la 3.000 euro/lună-4.000 de euro/lună şi pot depăşi 8.000 euro/lună. Având mandate pentru 3-4 ani, diplomaţii vin de obicei însoţiţi de familie şi se orientează spre apartamente de minim 3 camere, preferabil 4-5 camere sau vile.

Bugetele angajaţilor expaţi din companiile de energie variază între 1.500 şi 3.000 euro, iar preferinţa se îndreaptă spre apartamente cu 3 camere foarte frumos mobilate. Solicitările băncilor şi ale instituţiilor bancare sunt foarte variate atât din punct de vedere al numărului de camere (între două şi patru camere) cât şi din punct de vedere al bugetelor, în funcţie de instituţie şi poziţia ocupată de expat în cadrul companiei, între 1.000 euro/lună şi 2.000 euro/lună.

Sistemul de închiriere co-living este adoptat şi de unele şcoli internaţionale pentru profesorii tineri străini, veniţi în perioada de practică sau pentru schimb de experienţă, iar bugetele sunt de 400-600 euro/lună/persoană, pentru un apartament în care să locuiască doi, trei sau patru angajaţi. În acest domeniu sunt însă şi expaţi cu mai multă experienţă care vin pentru perioade lungi de timp, însoţiţi de familie şi pentru care se închiriază individual câte un apartament, iar bugetele variază între 700 euro/lună /persoană şi 1.200 euro/lună/persoană.

Generaţia Millennials din ţările vestice a lansat trendul de co-living şi închiriază locuinţe mobilate şi utilate de ultimă generaţie, dar cu spaţii comune de socializare, amplasate în zone bune ale oraşului, aproape de restaurante, magazine, săli de fitness, parcuri, pe care le împart cu alţi tineri cu preocupări comune.

Diferenţa între noul co-living în stil occidental şi vechiul românesc coabitare din vremea comunismului este că noua generaţie mizează pe socializare şi îşi doreşte un pachet cât mai mare de facilităţi, pentru o locuinţă (baia individuală, de exemplu, pentru fiecare cameră, living unde să-şi primească prietenii, bucătărie utilată şi apropierea de parcuri, restaurante şi cafenele).

În marile metropole ale lumii au apărut investitori specializaţi pe această nişă, care construiesc special camere cu baie proprie, de închiriat în sistem co-living, în clădiri echipate cu bucătării, săli de fitness, spaţii de relaxare, de meditaţie, saună etc.

Sistemul de co-living, denumit şi shared housing, este pe piaţa rezidenţială similar sistemului de shared offices, centre de birouri unde poţi închiria doar un post de lucru, într-o clădire de ultimă generaţie, cu toate facilităţile incluse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb