ANALIZĂ: Numărul societăţilor intrate în insolvenţă în 2021, în creştere cu 8% faţă de 2020

G.U.
Companii #Insolvenţa / 15 februarie 2022

Octavian Barbu, Business Development Manager EUROSMART

Octavian Barbu, Business Development Manager EUROSMART

O analiză efectuată de societatea de practicieni în insolvenţă EUROSMART SPRL, relevă faptul că în anul 2021 un număr de 6.144 de profesionişti au intrat în procedură de insolvenţă, o creştere cu 8% faţă de anul 2020, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.

"Analiza a fost realizată de specialiştii EUROSMART în baza datelor publicate pe siteurile onrc.ro şi bnr.ro", a declarat Octavian Barbu, Business Development Manager EUROSMART.

Judeţele în care au fost înregistrate cele mai multe insolvenţe sunt Bucureşti (metropola Bucureşti-Ilfov cumulează peste 20% din totalul insolvenţelor din România), Cluj, Bihor, Timiş şi Iaşi, reunind peste 40% din numărul total de insolvenţe în anul 2020.

La polul opus se afla Judetele Botoşani, Vaslui, Tulcea, Harghita şi Covasna, fiecare cu procente de sub 1%.

Potrivit sursei citate, cele mai afectate domenii au fost comerţul ( 29%), construcţiile (16%), industria prelucrătoare (12%) şi HoReCa (8,5%).

"Având în vedere efectele economice cauzate de creşterea salariului minim, creşterea substanţială a costurilor cu utilităţile, majorarea indicelui ROBOR cu impact direct în costul de finanţare, precum şi creşterea cu peste 40% a sumelor refuzate la plată la finele anului 2021 faţă de 2020, estimăm că insolvenţa va menţine trendul crescător, care poate fi chiar mai accentuat în 2022", completează Octavian Barbu, Business Development Manager EUROSMART.

"Anticipăm senzitivităţi în rândul companiilor care activează în domenii energofage - acestea fiind direct afectate de creşterea costului energiei. Dar şi a crescătorilor şi procesatorilor de carne care sunt nevoiţi să acceseze noi fluxuri de aprovizionare din cauza pestei porcine, implicit fiind supuşi şi presiunii preţurilor concurenţiale ale produselor de import.

Totodată sesizăm un risc crescut de insolvenţă şi în cazul jucătorilor de talie mică din sectorul agricol. Principalii factori care contribuie la agregarea acestui risc sunt: creşterea preţului input-urilor, lipsa capacităţilor de depozitare care determină valorificarea la preţuri scăzute şi creşterea costului de finanţare - necesarul de capital de lucru fiind specific acestor domenii", adaugă Octavian Barbu, Business Development Manager EUROSMART.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb