Analiză vindem-ieftin.ro: Preţurile materialelor de construcţii continuă să crească

S.B.
Miscellanea #Construcţii / 17 iulie

Analiză vindem-ieftin.ro: Preţurile materialelor de construcţii continuă să crească

De la începutul anului, preţurile materialelor de construcţii se află pe un trend ascendent, potrivit unei analize a platformei vindem-ieftin.ro.

Potrivit sursei citate, preţul oţelului pentru construcţii a crescut cu 35%, iar cel al cimentului cu 28% fapt ce a dus la o majorare a costurilor materialelor de construcţii a generat deja o scădere a vânzărilor (de 15%) şi o creştere a preţurilor locuinţelor (cu 12%).

Creditele imobiliare sustenabile oferă consumatorilor posibilitatea de a reduce efortul financiar iniţial, dar şi soluţii de economisire pe termen lung.

Industria construcţiilor din România se confruntă cu o serie de provocări generate de creşterea continuă a preţurilor materialelor de construcţii. De exemplu, în primele şase luni din 2024, preţul oţelului a înregistrat o creştere de 35%, iar cel al cimentului s-a majorat cu 28%, faţă de anul trecut. Nu sunt însă singurele majorări înregistrate.

La aceşti factori se adaugă şi evoluţia inflaţiei în România, care a atins, în 2024, un nivel record de 8,5%, comparativ cu 6% în anul anterior. Saltul de 2,5% a avut un impact direct asupra costului vieţii şi a redus veniturile disponibile pentru investiţii mari, cum sunt proiectele de construcţii.

Conform vindem-ieftin.ro, efectele sunt deja vizibile în piaţă.

"Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, volumul de vânzări de materiale de construcţii s-a redus cu 15% în primul trimestru din 2024, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Scăderea este evidentă în special în sectorul rezidenţial, unde investiţiile în noi proiecte de construcţii au fost amânate sau anulate din cauza costurilor ridicate. Potrivit unui studiu recent al Asociaţiei Naţionale a Constructorilor din România (ARACO), numărul proiectelor noi de construcţii s-a diminuat cu 20% în prima jumătate a anului faţă de aceeaşi perioadă din 2023" se arată în analiza vindem-ieftin.ro.

Creditele imobiliare sustenabile câştigă teren

Pentru a se adapta la această situaţie dificilă, companiile de construcţii, producătorii şi retailerii de materiale de construcţii au fost nevoiţi să implementeze strategii de reducere a costurilor şi să ofere opţiuni de finanţare mai flexibile.

Analiza vindem-ieftin.ro arată: "Complementar, numeroşi constructori au început să opteze pentru produse realizate din materiale reciclate sau reutilizate, care oferă un cost mai mic şi asigură un impact ecologic redus. De asemenea, s-a extins adopţia tehnologiilor de construcţii modulare şi prefabricate, care pot reduce semnificativ timpul şi costurile de construcţie. O altă soluţie tot mai utilizată o reprezintă lansarea de programe de creditare şi leasing pentru achiziţionarea de materiale de construcţii. Este o opţiune care răspunde unei nevoi concrete, în condiţiile în care preţul mediu al locuinţelor a crescut cu 12% în 2024 faţă de anul anterior, conform datelor INS".

Potrivit analizei, instituţiile bancare au lansat anul acesta o serie de credite imobiliare sustenabile, menite să faciliteze şi flexibilizeze accesul la finanţare, dar şi realizarea de investiţii cu impact redus asupra mediului. Creditele oferă dobânzi variabile, pornind de la 4% pe an, şi includ mai mult facilităţi pentru proiectele care respectă standardele de eficienţă energetică şi durabilitate.

Printre beneficiile oferite se numără:

- termene flexibile de rambursare;

- rate de dobândă reduse pentru proiectele verzi;

- consultanţă gratuită pentru implementarea tehnologiilor sustenabile.

De exemplu, clienţii pot beneficia de reduceri suplimentare la dobândă dacă îşi echipează locuinţele cu panouri solare, sisteme de izolaţie avansate sau alte soluţii cu eficienţă energetică crescută.

Creditele imobiliare sustenabile aferă însă stimulente şi pentru renovarea locuinţelor existente. Astfel şi clădirile vechi pot fi aduse la standardele moderne de eficienţă energetică.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, în primele şase luni ale anului 2024, peste 25% dintre noile credite ipotecare au fost destinate proiectelor sustenabile. Evoluţia confirmă interesul tot mai mare al consumatorilor pentru locuinţele ecologice, dar şi dorinţa acestora de a reduce costurile pe termen lung prin investiţii iniţiale în tehnologii verzi.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6036
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3117
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9767
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.0257

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb