Peste 3.000 MW proiecte de energie solară se vor instala în România până la finalul anului 2025, arată estimările REI, grup de companii specializate în atragerea de fonduri europene şi ajutoare de stat, cu proiecte semnificative depuse în ultimul an pe schemele dedicate creşterii eficienţei energetice.
Peste 500 MW ar putea intra pe piaţă în următorii ani, ce reprezintă strict proiectele depuse de echipa REI pe parcursul anului 2022, în două sesiuni de finanţare - Componenta 6 din PNRR (Ministerul Energiei) - apel deschis în primăvara anului trecut şi o ultimă alocare pe Schemele de Energie din Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) - apeluri deschise în toamna anului trecut şi gestionate de Ministerul pentru Investiţii şi Proiecte Europene (MIPE).
Pe schema de finanţare deschisă anul trecut de Ministerul Energiei, cu alocare din PNRR, au aplicat peste 700 de companii. Din total, peste 500 de aplicanţi au intrat în etapa finală de finanţare, după ce au obţinut punctajul necesar şi au respectat toate cerinţele solicitate.
"La începutul lunii martie 2022, Ministerul Energiei a lansat apelul din Componenta 6 - PNRR, ce a vizat sprijin nerambursabil pentru companiile care vor să îşi sporească eficienţa energetică, prin instalarea de soluţii regenerabile, atât din surse solare, eoliene, cât şi biomasă, hidro sau altele. Datorită cererii foarte ridicate, sesiunea a fost prelungită de trei ori, astfel că apelul s-a încheiat la sfârşitul lunii iunie. Deşi cu o întârziere de aproape şase luni faţă de calendarul asumat de Ministerul Energiei, beneficiarii urmează să afle proiectele câştigătoare în perioada următoare. Suntem bucuroşi că peste 70 de proiecte intermediate de noi vor fi finanţate, potrivit Listei provizorii publicată de Ministerul Energiei", a declarat Roxana Mircea, Managing Partner, REI Grup.