Deşi băncile din Grecia, Irlanda şi multe dintre cele portugheze şi italiene tranzacţionează la nivelul de 0,2- 0,3 Price-to-book, cu alte cuvinte investitorii recunosc că 70- 80% din capitalul acţionarilor va fi pierdut, există şi mai multe veşti proaste la orizont pentru sectorul bancar din ţările PIIGS, arată un comunicat remis redacţiei.
Dintre acestea, Banco Popolare, UBI Banca, Piraeus Bank şi Dexia au în prezent cele mai scăzute evaluări şi cel mai mare risc de neplată.
În ultimele două săptămâni, lucrurile au mers din rău în mai rău pentru aceste bănci din ţările PIIGS şi o preluare integrală de către statele respective nu este exclusă. Într-o analiză recentă "Care dintre băncile europene vor avea de suferit de data aceasta?", am subliniat, de asemenea, faptul că "vulnerabilitatea ţărilor non-PIIGS la un colaps grecesc, chiar şi în condiţiile unei restructurări "voluntare" a datoriei suverane, ar putea fi semnificativă pentru unele dintre aceste bănci".
Planul actual de a salva Grecia sau cel puţin de a administra refinanţarea în valoare de 60-70 de miliarde euro până la sfârşitul anului 2013 constă într-un mix între eforturile de privatizare greceşti, acţiunile de a stimula investitorii privaţi să prelungească scadenţa obligaţiunilor restante, creditele suplimentare de la Banca Centrală Europeană şi implicarea Uniunii Europene în procesul de colectare a impozitelor.
Potrivit lui Bini Smaghi, membru al consiliului executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), efectele destabilizatoare ale unei operaţiuni de salvare care a eşuat în Grecia vor avea, cu siguranţă, consecinţe severe, dacă nu chiar mai rău, decât prăbuşirea Lehman din septembrie 2008.