ANALIZĂ SAXO BANK: "Aurul prinde viteză, în timp ce fondurile hedge zboară"

Investiţii Personale / 8 august 2015

"Aurul prinde viteză, în timp ce fondurile hedge zboară"

Sentimentul legat de aur şi alte pieţe de metale a fost accentuat negativ în ultima perioadă, arată o analiză semnată de Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank. "Niciun semn de inflaţie combinată cu o creştere a profitului pe titluri de stat, monedele din economiile emergente au fost în colaps, nicio cerere de protecţie, un dolar în creştere şi o creştere a dobânzii Rezervei Federale tot mai aproape: toţi sunt factori care au dus la un exod... departe de aur", potrivit sursei.

Analiza arată: Capăt de linie: fondurile de hedge fug de ETP-urile bazate pe aur din cauza unei mişcări haotice - de tipul celei de pe piaţa ţiţeiului - care ar putea să-şi facă loc pe pieţe.

Acest lucru este confirmat şi de piaţa contractelor futures, unde fondurile hedge au avut un trend bearish pronunţat în ultima perioadă. Drept rezultat, am văzut combinarea netă a poziţiilor futures şi opţiunilor pe aur fiind negativă pentru prima dată de când a început colectarea acestor date, în 2006.

Schimbarea a fost încurajată şi de creşterea numărului de poziţii short care, acum, sunt la un nivel record de 121.000 de loturi, respectiv 12,1 milioane uncii. În timp ce o simplă reducere a acestei valori ar putea atrage o scădere de preţ de 50 dolari, aceasta nu ar fi suficientă pentru a schimba sentimentul.

Posesiunile în fonduri exchange-traded susţinute de depozite fizice de aur au scăzut cu 63,6 tone în luna iulie. O asemenea scădere lunară n-a mai fost văzută din trimestrul al doilea al 2013, când am asistat la prăbuşirea ultimului prag superior de preţ.

Investitorii pe termen lung, cum ar fi cei care investesc în ETP-uri, s-ar putea să fie nevoiţi să renunţe la poziţii, dacă situaţia reducerilor de posesiuni continuă.

Acest lucru a fost evident după scăderea sub pragul de 1.132 dolari/uncie: depăşirea a cestui prag a atras atenţia asupra unor posibile pierderi mai mari - ceva ce a devenit şi mai limpede în timpul «crizei bruşte» din 20 iulie care a coborât preţul la cotaţia cea mai joasă din ultimii 5 ani şi jumătate.

Urmare a vânzărilor menţionate mai sus, aurul s-a consolidat în intervalul 1.080 dolari/uncie - 1.105 dolari/uncie. O spargere a pragului - într-o direcţie sau alta - ne va aduce o variaţie de 20-50 dolari.

În raportul nostru pe trimestrul al III-lea, am evidenţiat riscul unor slăbiri ale aurului în prima parte a celui de-al treilea trimestru, înainte de a vedea creşterea preţului, spre finalul anului. Am văzut şi încă vedem potenţialul primei măriri a dobânzii Federale (Rezerva Federală a SUA) de a deveni o oportunitate de cumpărare pentru unii, pentru că va elimina incertitudinea din ultimii doi ani.

O coborâre sub 1.090 dolari/uncie, totuşi, va determina o revizuire în scădere a prognozei noastre privind preţul aurului la sfârşitul anului, care acum e de 1.275 dolari/uncie.

Deocamdată, vânzătorii short vor fi fericiţi sub 1.105 dolari/uncie, iar singurul şi cel mai bun sprijin în favoarea aurului vine din simplul fapt că mulţi pur şi simplu... îl detestă! Asta ar putea produce un val semnificativ de vânzări short, declanşat de diverse evenimente şi motive.

Pentru ca o asemenea reacţie să devină un punct de cotitură, trebuie să vedem un răspuns mai puternic din partea pieţei fizice de aur, schimbare care ar putea fi produsă de modificarea dobânzilor peste Ocean sau de o corecţie majoră pe pieţa de acţiuni".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb