Valoarea ţiţeiului a atins un nou nivel record scăzut la începutul săptămânii trecute, tras în jos şi de vestea ridicării sancţiunilor impuse Iranului sau de comentariile celor de la Agenţia Internaţională pentru Energie, arată o analiză semnată de Ole Hansen, head of commodity strategy/Saxo Bank.
În opinia acestuia, petrolul şi-a mai revenit după ce Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, a declarat că se va concentra pe stimulare fiscală şi după furtunile de zăpadă din SUA.
"Datele fundamentale pentru petrol rămân nefavorabile până nu vom vedea semne clare de limitare a producţiei. Şansele de creştere a preţului, în acest moment, sunt limitate. În vreme ce Draghi a aprins o scânteie, reacţia agresivă a fost mai degrabă datorată unei pieţe supravândute cu poziţii short supraextinse", consideră Ole Hansen.
Potrivit analizei, pe parcursul săptămânii, totuşi, energia a rămas cel mai slab performer, în vreme ce metalele preţioase au fost cel mai bun, din acelaşi motiv: sectorul speră la o revigorare a stimulului venit din partea băncilor centrale şi o reducere a vitezei cu care SUA creşte dobânda.
Aceste speranţe au generat creşteri şi pentru trei dintre metalele industriale. "Apoi, toate cele 6 metale industriale importante, în frunte cu nichelul, au crescut odată cu preţul acţiunilor, în timp ce cuprul a «săltat» şi el binişor, după vestea potrivit căreia cea mai mare companie chineză de utilităţi plănuieşte creşterea investiţiilor în reţeaua naţională", precizează analiza.
Confirmarea faptului că au fost ridicate sancţiunile împotriva Iranului au "ajutat" petrolul să ajungă la cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani, consideră Hansen. Concentrarea pe creşterea procuţiei într-un moment în care cererea este sub lupă a atras după sine cea mai intensă perioadă de slăbiciune a pieţei, de la ultima reuniune OPEC, la 4 decembrie anul trecut.
Agenţia Internaţională pentru Energie a atras atenţia, în raportul său lunar, că lumea s-ar putea trezi "înecată" în petrol anul acesta, pe măsură ce creşte producţia OPEC şi a Iranului, creştere ce nu e contrabalansată de o reducere în alte zone. Cu un 2016 ameninţând a fi al treilea an de supraproducţie consecutiv, există riscul ca preţul petrolului să mai scadă, preconizează analiza.
"Nimic nu «ţine» la infinit şi, pe măsură ce săptămâna trecea, a apărut oboseala. Combinaţia dintre vremea rea din SUA, discuţiile privind stimularea fiscală de la BCE şi un raport peste aşteptări privind stocurile din SUA a atras o creştere semnificativă a preţului, la sfârşitul săptămânii", concluzionează Ole Hansen.