Analiză Storia.ro: Cum au evoluat preţurile apartamentelor de vânzare din ţară în luna februarie

G.D.
Companii / 10 martie 2023

Analiză Storia.ro: Cum au evoluat preţurile apartamentelor de vânzare din ţară în luna februarie

În luna februarie, românii au vizualizat cu 10% mai puţine pagini cu anunţuri imobiliare decât în luna ianuarie şi au realizat cu 10% mai puţine contactări, o tendinţă previzibilă şi totodată o consecinţă a faptului că luna februarie este o lună mai scurtă - media zilnică a vizitelor de pe platformă fiind, de fapt, cu 3% mai mare comparativ cu luna anterioară, iar numărul mediu de contactări pe zi rămânând constant faţă de luna ianuarie, conform datelor Storia.ro, informează un comunicat remis redacţiei. Mai mult, durata de viaţă a anunţurilor active, care reflectă cât timp le este necesar proprietăţilor să fie prezente pe platformă înainte de a găsi cumpărător, a fost în scădere faţă de luna ianuarie, cu 8%.

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte tranzacţiile imobiliare individuale încheiate deja în luna februarie, conform datelor ANCPI, s-a înregistrat o creştere de 37% faţă de luna ianuarie 2023. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se observă totuşi o scădere de 24% la nivelul tranzacţiilor încheiate.

Preţul mediu al apartamentelor din Bucureşti a crescut cu 4% faţă de luna februarie 2022.

Comparativ cu luna ianuarie 2023, în categoria apartamentelor vechi de vânzare s-au înregistrat atât stagnări ale preţurilor medii de cumpărare, cât şi scăderi şi creşteri temperate. Astfel, în Bucureşti, preţurile din sectoarele 1 şi 4 au stagnat, cele din sectoarele 2 şi 3 au înregistrat scăderi de 1%, respectiv 2%, iar preţurile medii de cumpărare din sectoarele 5 şi 6 au avut o creştere temperată, de 1%.

Cât despre locuinţele noi, preţurile au avut creşteri medii faţă de luna anterioară astfel: creşteri de 1% în sectorul 4, de 2% în sectorul 3, de 3% în sectorul 1 şi de 4% în sectorul 2. Singurul sector în care s-au înregistrat uşoare scăderi, de 1%, este sectorul 6.

În luna februarie, la ANCPI s-au înregistrat 3.296 tranzacţii cu unităţi individuale în capitală, cu 16% mai multe faţă de luna anterioară, dar cu 24% mai puţine ca în aceeaşi lună a anului trecut.

Analizând cele 10 oraşe cu cel mai mare număr de anunţuri - Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Braşov, Sibiu, Iaşi, Arad, Craiova, Oradea, se observă o creştere medie anuală ponderată de 7.4%, raportată la numărul de anunţuri per oraş (februarie 2023 vs. februarie 2022), şi un preţ mediu ponderat de 1.489 euro/metru pătrat, subliniază sursa citată.

În ceea ce priveşte preţurile apartamentelor din piaţa rezidenţială veche, pe platforma Storia.ro se observă o majorare medie de 1% în februarie 2023, faţă de luna precedentă.

În timp ce preţurile au stagnat în Braşov, Iaşi, Craiova, creşterea cea mai mare s-a înregistrat în Cluj-Napoca (+3%).

Comparativ cu anul trecut, preţurile apartamentelor vechi din oraşele analizate au crescut cu 5%, în medie, iar cele mai mari creşteri s-au înregistrat în Sibiu (+11%) şi Iaşi (+12%).

Preţurile apartamentelor noi au înregistrat scăderi mici, de până la 1%, comparativ cu luna anterioară, dar au crescut, în medie, cu 7%, în comparaţie cu februarie 2022. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare diferenţă este la Braşov, unde metrul pătrat pentru locuinţele noi este cu 15% mai mare, dar şi la Arad, unde s-a înregistrat o creştere de 11%.

Analiza a fost realizată de Storia.ro - ca parte din iniţiativa "Drumul inteligent spre acasă", prin care brandul îşi propune să contribuie la transparentizarea informaţiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriaşilor, proprietarilor, agenţilor şi dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susţine să ia decizii corecte, în cunoştinţă de cauză, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb