Analiza tehnică - revoluţie pe masa fiecăruia (I)

Dan Valcu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 octombrie 2005

În ultimul timp, mai mulţi participanţi ai pieţei de capital se arată interesaţi de analiza tehnică fie ca instrument de sine stătător, fie ca un complement la analiza fundamentală. Pentru a păstra un echilibru de opinii, acest articol abordează succint acest domeniu din punctul de vedere al unui practician, educator şi contributor la analiza tehnică cu experienţă în pieţele externe şi românescă. Dacă consideraţi că graficul reflectă realitatea, atunci citirea acestui articol este recomandată.

Istoric

Analiza tehnică îşi are originea în Statele Unite ale Americii în 1897, ea născîndu-se din necesitatea de a prezice evoluţia bursieră. Imediat la începutul secolului XX s-au pus bazele teoriei Dow Jones care mai tîrziu a evoluat către analiza tehnică cunoscută în zilele noastre. În anii 1960-70, o dată cu mărirea capacităţii de prelucrare a datelor, acest domeniu a cunoscut o dezvoltare rapidă asistată de calculator. În anii 1980-90, calculatoarele personale au adus analiza tehnică pe masa investitorului şi trader-ului de rînd. Revoluţia/explozia în acest domeniu a venit o dată cu accesul maselor la Internet la jumătatea anilor 1990. Punctul de turnură l-a constituit exodul portofoliilor şi al serviciilor de consultanţă bursieră de la firmele mari de brokeraj la cele on-line, unde individul şi-a luat soarta în mîinile proprii. Acest gest de curaj fără întoarcere a fost posibil o dată cu accesul la computerul personal, date bursiere, analiză tehnică, rapoarte de analiză fundamentală, toate acestea de calitate şi la preţuri accesibile. Întrebarea care se pune în România anului 2005: "De ce nu şi noi? pentru că avem acces la toate aceste ingrediente". Răspunsul este pozitiv "Da, se poate, aceeaşi independenţă se poate obţine şi în România" şi mai jos vom analiza cîteva dintre motivele pentru care fiecare dintre noi, activi sau nu la bursă, îşi poate schimba atitudinea faţă de informaţia bursieră accesînd avantajele analizei tehnice acasă, la serviciu, sau de ce nu, aşteptînd în trafic.

Analiza tehnică şi Bursa în România

Cine sînt jucătorii la bursa românescă? Ce profil au ei? Tabelul îi clasifică în funcţie de orizontul de timp în care sînt activi.

Profilul participanţilor la bursă în România

În care din aceste categorii vă încadraţi în acest moment? Din observaţiile efectuate pînă în prezent categoriile (2) şi (3) sînt majoritare ca număr, urmate de (4) şi (1). Analiza tehnică va continua să se extindă în viitor la (2) şi (3), iar o dată cu maturizarea bursei, va deveni o necesitate vitală pentru suparavieţuirea (1) aşa cum actualii participanţi la piaţa Forex cunosc deja. În legătură cu impactul asupra (4), analiza tehnică devine mai interesantă pentru vînzare.

Notă; Dan Valcu este fondatorul firmei Educofin, http://ta.educofin.com; e-mail: at@educofin.com. Autorul sau/şi Educofin pot deţine ocazional actiuni/interese în firmele/pieţele menţionate în aceste analize. Analiza tehnică prezentată are numai un caracter educativ şi informaţional, nefiind sub nici o formă o recomandare directă sau indirectă de cumpărare sau vînzare. Cititorii poartă întreaga responsabilitate în ceea ce priveşte deciziile lor de investiţie şi speculare la bursă.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb