ANALIZĂ TERMENE.RO: Cel mai profitabil an pentru producătorii de energie electrică într-o perioadă cu cele mai mici venituri

G.U.
Materii Prime / 25 ianuarie 2022

Adrian Dragomir, fondator Termene.ro si Business Innovation Consultant

Adrian Dragomir, fondator Termene.ro si Business Innovation Consultant

Veniturile anuale cumulate ale producătorilor de energie electrică din România înregistrează cea mai mică valoare a ultimilor patru ani ani, iar profiturile totale sunt istorice, arată studiul privind piaţa energiei electrice realizat de platforma Termene.ro.

Cu o valoare totală de 14,1 miliarde de lei, veniturile aferente anului 2020 ale producătorilor de energie electrică din România au fost inferioare celor obţinute în anul 2019 - 15,3 miliarde lei, dar şi celor obţinute în anii 2018 şi 2017 (14,6, respectiv 14,2 miliarde de lei).

Cu toate acestea, 2020 a fost anul în care companiile din domeniul producţiei de energie electrică au înregistrat cele mai mari profituri, valoarea acestora depăşind 2,2 miliarde de lei. În comparaţia cu această valoare, în anul 2017 profiturile generate de respectivele companii au fost de doar 0,8 miliarde de lei pe când în anii 2018 şi 2019 la nivelul pieţei producătorilor de energie electrică din România s-au înregistrat pierderi, arată studiului.

Analiza a luat în calcul toate societăţile din România a căror principal domeniul de activitate este Producţia de Energie electrică (cod CAEN 3511) şi a fost realizată pe baza celor mai recente date disponibile (anul 2020).

"Producţia de energie electrică este un domeniu cu o intervenţie a statului însemnată şi care influenţează aproape toate domeniile economice. Astfel, valoarea sau evoluţia principalilor indicatori economici, aşa cum sunt profitul sau cifra de afaceri, îşi diluează mult din importanţa care o au în cazul altor domenii de activitate", a declarat Adrian Dragomir, fondator Termene.ro si Business Innovation Consultant.

Potrivit studiului privind piaţa energiei electrice realizat de platforma Termene.ro, piaţa producătorilor de Energie Electrică din România este divizată: pe de o parte, producătorii - companii care au în structura de acţionariat inclusiv Statul Român (fie direct, fie prin intermediul unor companii aflate în subordine) şi care reprezintă aproximativ 1% din această piaţă, iar pe de altă parte, companiile deţinute în general de entităţi private (inclusiv de persoane fizice) şi în care Statul Român nu are o influenţă directă, potrivit Termene.ro. În general, marii producători sunt reprezentaţi de termocentrale, centrale nucleare, hidrocentrale de mari şi foarte mari dimensiuni pe când restul companiilor sunt reprezentate în general de parcuri fotovoltaice, eoliene sau mici hidrocentrale.

Deşi marii producători includ aproximativ 1% din companiile care activează în piaţa piaţa energiei electrice, aceştia au obţinut în anul 2020 peste 84% din totalul veniturilor realizate la nivelul întregului domeniu, (aproximativ 11 miliarde lei din totalul de 14,2 miliarde lei) restul de 99% de companii generând doar 15% din totalul acestora - (aproximativ 3,2 miliarde lei.)

"O companie care este deţinută de stat nu poate fi analizată doar prin prisma parametrilor financiari, aşa cum se întâmplă în cazul companiilor private, întrucât au şi o serie de beneficii de ordin social sau economic. Spre exemplu, în cazul unei companii publice care înregistrează pierdere financiară există mecanisme de stat plafonate la nivelul UE prin care acestea pot fi ajutate", explică Adrian Dragomir, fondator Termene.ro.

Producţia de energie: O piaţă inaccesibilă?

Numărul de companii care activează pe piaţa producţiei de energie electrică şi care au depus situaţiile financiare anuale este relativ constant - acesta variind extrem de puţin în ultimii 4 ani. Astfel, dacă în anul 2017 existau pe piaţă 2.033 de astfel de companii, în anul 2020 numărul acestora a fost de 1.997 de companii. Dintre acestea, aproximativ 1% sunt companiile care au în structura proprie statul român.

Unul dintre motivele pentru care numărul de jucători de pe piaţă rămâne relativ constant este costul ridicat de investiţie în infrastructura tehnică necesară producţiei de energie electrică. În lipsa unor finanţări nerambursabile care să acopere o parte din aceste costuri sau a unor fonduri de investiţii dispuse să aştepte o perioadă mai lungă de timp până la recuperarea sumelor necesare, domeniul este unul greu de accesat pentru antreprenorul obişnuit.

Producătorii privaţi de energie electrică: datorii mari şi risc de intrare în insolvenţă

Dacă în cazul companiilor în care printre acţionari se regăseşte într-o formă sau alta şi Statul Român (aproximativ 1% din numărul companiilor de pe piaţă) indicatorii financiari au o relevanţă mai mică, nu acelaşi lucru se poate afirma despre restul pieţei. Astfel, un element specific remarcat în cadrul analizei este valoarea ridicată a datoriilor pe care aceste companii le înregistrează comparativ cu valoarea veniturilor obţinute. Astfel, valoarea veniturilor se păstrează relativ constantă (între 2 miliarde şi 2,27 miliarde lei) pe când cea a datoriilor este de 11,07 miliarde lei în anul 2020 în scădere de la 13,6 miliarde lei cât era în anul 2017 .

Potrivit Termene.ro, piaţa energiei electrice din România este una extrem de reglementată, veniturile obţinute de companii fiind influenţate mai mult de preţul cu care se vinde un kw/h şi mai puţin de elementele conexe precum marketing, promovare, etc. Totodată, capacitatea de producţie este plafonată de puterea instalată a infrastructurii, veniturile obţinute având o plajă relativ redusă de a varia din acest punct de vedere.

Spre deosebire de alte domenii de activitate, majoritatea producătorilor de energie electrică, indiferent de forma de constituire sau de prezenţa statului în acţionariat, au un risc ridicat de a intra în insolvenţă. Astfel, în toţi cei patru ani analizaţi aproape 9 din 10 companii au un risc ridicat de a intra în insolvenţă şi doar în cazul a una din 10 companii riscul fiind unul scăzut.

Investiţiile necesare în construirea infrastructurilor de producţie energie electrică sunt investiţii ridicate a căror durata de recuperare se întinde pe perioade lungi de timp, motiv pentru care este mult mai prudent folosirea capitalului împrumutat în detrimentul celui propriu, potrivit Termene.ro. Acest lucru poate fi un motiv pentru care gradul de îndatorare este unul ridicat şi implicit multe companii din domeniu au un risc ridicat de a intra în insolvenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb