ANALIZĂ TRADEVILLE: România se va confrunta în 2015 cu probleme structurale mai vechi, dar şi cu provocări de la nivel global

E.D.
Macroeconomie / 6 ianuarie 2015

România trebuie să răspundă, în 2015, la două tipuri de provocări, respectiv indentificarea unor soluţii pentru rezolvarea unor probleme mai vechi care ţin de nivelul structural al ţării noastre şi evitarea principalelor riscuri care se prezintă la orizont, consideră Tradeville, companie ce activează în tranzacţionarea online din România.

Potrivit Tradeville, reducerea cotaţiilor petrolului are şanse mari să continue şi în 2015, cu impact negativ pentru companiile petroliere (şi, în subsidiar, pentru producătorii de energie), dar pozitiv pentru afacerile care folosesc petrolul şi derivatele sale ca materie primă ori combustibil şi pentru industriile energo-intensive. De altfel, reducerea drastică a preţurilor petrolului este comparabilă cu un program de stimulare a economiei prin ieftinirea ce o induce în costul energiei.

"Totuşi, cotaţii mai reduse ale energiei contribuie pe termen scurt la înrăutăţirea fenomenului de reducere a preţurilor (deflaţie) ce afectează o serie de economii importante la nivel global (UE, Japonia, China), ceea ce tinde să accentueze presiunile negative în privinţa creşterii economice", explică Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct, Tradeville, care adaugă că, "întrucât Uniunea Europeană este principala piaţă de desfacere pentru produsele de export ale României, acest lucru nu este neapărat unul îmbucurător".

Acest risc este, însă, contrabalansat de creşterea probabilităţii unui program masiv de stimulare monetară ce ar urma să fie lansat de Banca Centrală Europeană în 2015, iar istoria recentă arată că principalele beneficiare ale unui astfel de program nu sunt economiile din zona euro, ci acelea de la periferia Uniunii, care, întocmai ca în cazul României, au o rată de creştere superioară mediei UE, consideră compania.

Potrivit acesteia, cel mai greu de controlat este, însă, elementul geopolitic. După prăbuşirea rublei şi înrăutăţirea condiţiilor de trai pentru unii dintre cetăţenii Federaţiei Ruse, nivelul de adversitate între aceasta şi membrii NATO a crescut, în timp ce în Ucraina situaţia este în continuare dificilă. Deşi România nu ar trebui să fie afectată la nivel fundamental, dintr-un exces de prudenţă mulţi investitori ar putea evita această regiune (în care este inclusă şi ţara noastră), până la dispariţia tensiunilor militare din interiorul Ucrainei.

"Chiar şi pentru investitorii care îşi vor direcţiona capitalurile spre Europa de Est, orice investiţie va implica o primă de risc sporită, dar, din fericire, România se află sub umbrela NATO şi este bine integrată în UE", spune Ovidiu Dumitrescu.

În ceea ce priveşte problemele structurale, acestea ţin de nivelul de ocupare scăzut, sporul natural negativ şi infrastructura deficitară.

Doar un sfert sau o cincime din populaţie produce venituri din care se asigură serviciile publice (sănătate, drumuri, servicii de urgenţă, asistenţă socială etc.), astfel că o revizuire a sistemelor de asistenţă socială, alături de programe serioase de reorientare şi recalificare profesională sunt imperative în acest sens, transmite Tradeville. Reprezentanţii companiei consideră că ele nu vor rezolva întru totul acest neajuns al economiei noastre, dar ar trebui să ajute în mod semnificativ la îmbunătăţirea volumului de venituri publice şi, mai ales, a nivelului general de trai.

De asemenea, reprezentanţii adaugă că sporul natural negativ este o problemă la nivelul întregii Uniuni Europene, în special în partea de vest, dar se manifestă şi în România, cauza cea mai probabilă fiind calitatea vieţii.

Infrastructura deficitară se referă inclusiv la sistemul public destul de ineficient (de ex. gradul de absorbţie slab al fondurilor europene, problemele în colectarea taxelor şi impozitelor, un sistem medical de care sunt nemulţumiţi atât bolnavii, cât şi personalul sanitar), dar şi la infrastructura de trasport sau reţeaua electrică şi de utilităţi publice. Aceste lucruri sunt, prin excelenţă, apanajul autorităţilor publice, astfel că soluţia ar trebui să vină din partea lor. O combinaţie de fonduri europene şi sume colectate prin intermediul pieţei de capital ar trebui să asigure "combustibilul necesar", care ar putea funcţiona ca un catalizator pentru schimbări pozitive majore în economia ţării.

"Este puţin probabil ca aceste probleme să fie rezolvate în mod durabil în 2015, însă putem spera măcar în întreprinderea unor măsuri care să arate că ţara este în mod serios preocupată de rezolvarea acestor deficienţe structurale majore", concluzionează directorul adjunct al Tradeville.

Tradeville activează în online trading, fiind prima companie din România care a dezvoltat o platformă de tranzacţionare online.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb