ANALIZĂ X-TRADE BROKERS: Europa caută soluţii, România trebuie să devină creativă

F. A.
Macroeconomie / 24 octombrie 2011

Primul summit european din 23 şi 26 octombrie a anunţat prea puţine decizii concrete, însă pieţele şi-au păstrat încrederea că miercuri se va întrerupe şirul unor acţiuni tardive şi insuficiente pentru combaterea crizei din partea autorităţilor publice europene, se arată într-o analiză X-Trade Brokers. Sunt aşteptate cu mare interes atât procentele de pierdere pe care le-ar suferi investitorii privaţi în datoria Greciei, cât şi detalii despre modul în care ar opera Fondul European de Stabilitate Financiară EFSF extins.

"Informaţii neoficiale sugerează că băncile ar accepta acum o pierdere de 40%, însă aripa dură a negociatorilor - între care îi putem bănui de maximă fermitate pe germani - pare să dorească un procent mai ridicat, de 50 - 60%, pentru a face cu adevărat sustenabilă pe termen lung datoria Greciei", a afirmat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.

Sectorul bancar român are în faţă o serie de provocări. Rata creditelor neperformante a continuat să crească, atingând 13,3% în trimestrul al doilea din 2011. Băncile mamă ale instituţiilor financiare active în România nu vor mai fi în situaţia de a canaliza resurse financiare importante înspre România, întrucât sunt afectate de nevoia de capital de acasă. Ce ar putea face România în această situaţie în care nu se mai poate miza pe un salt al creditării care să stimuleze economia? "Răspunsul României trebuie să fie curajos şi creativ: să eliminăm pierderile din sistemul public- din companiile de stat- şi să creăm baza pentru dezvoltarea unor afaceri sănătoase printr-un sistem fiscal simplificat; să folosim eficient şi corect banii europeni pentru infrastructură; să nu ne aruncăm la măsuri populiste înainte de a avea o dezvoltare sănătoasă şi evidentă, chiar dacă urmează un an electoral. Şi mai ales să sprijinim domeniile cu valoare adăugată mare, inovaţia şi cercetarea, mai ales în sectorul IT. Rezultatele nu se vor vedea imediat, dar pe termen lung ar putea însemna un beneficiu major", a precizat Victor Safta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb