Analiză XTB: Adiere de speranţă pentru criptomonede

Bănci-Asigurări / 21 decembrie 2023

 Radu Puiu, Analist financiar în cadrul XTB România

Radu Puiu, Analist financiar în cadrul XTB România

Piaţa criptomonedelor cunoaşte în această perioadă o adevărată "renaştere" după ce, în 2022, a trecut printr-un an dezastruos. Chiar şi în aceste condiţii, nici măcar creşterea de 140% a Bitcoin nu a satisfăcut apetitul investitorilor, care privesc spre viitor cu tot mai mult optimism, potrivit unei analize realizate de Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România, companie globală de investiţii online.

2024, un rollercoaster speculativ

De unde vine această adiere de speranţă? Se poate spune că viitorul cu adevărat strălucit al Bitcoin este, în 2024, deja o concluzie anticipată? Potrivit lui Radu Puiu, prima jumătate a anului 2024 promite să fie extrem de interesantă, datorită deciziilor finale ale autorităţii de reglementare SEC din SUA, în cazul mult aşteptatei cereri de înfiinţare a ETF-urilor spot şi a celui de-al patrulea fenomen de halving din istoria Bitcoin. Piaţa se aşteaptă ca efectul sinergic al acestor două evenimente să dea startul unei noi pieţe de creştere a criptomonedelor. Scăderea randamentelor obligaţiunilor şi scăderea ratei fără risc trimite investitorii, încă o dată, către activele riscante.

"Dar este viitorul Bitcoin sigur înainte să înceapă noul an? Cert este că înfiinţarea unor ETF-uri spot pe Bitcoin aduce în discuţie primele fonduri de acest gen pe piaţa aurului sau pe indicele S&P 500, care au favorizat aprecierea preţului activelor respective pe termen mediu şi lung. Atunci când se analizează posibilul impact al unui astfel de scenariu asupra preţului Bitcoin, este necesar de înţeles în ce măsură s-ar deosebi noul instrument de toate cele disponibile până în prezent", spune Radu Puiu. A graph with lines and numbers

Description automatically generated(Grafic 1) Din punct de vedere istoric, evenimente precum lansarea primelor contracte futures pe Bitcoin la bursa CBOE din Chicago, în 2017 sau a primului ETF bazat pe contracte futures, în 2021, au dus la marcarea profiturilor. Sursa: XTB Research

Fondurile ETF ar urmări preţul Bitcoin, cumpărând această criptomonedă direct de pe piaţă, în numele investitorilor, care ar acţiona ca un hedge (o acoperire) pentru un astfel de fond. Având în vedere că oferta de Bitcoin este limitată, acest lucru face ca, în cazul unor achiziţii instituţionale mari, rezultatul firesc să fie creşterea bruscă a preţului. Toate aceste procese ar avea loc într-un mod identic - din punct de vedere tehnic - cu acţiunile, fără a fi nevoie să se angajeze în tranzacţii pe bursele de criptomonede sau să deţină aşa-numitele portofele electronice.

Analiştii din toată lumea precizează că acest lucru ar facilita accesul la investiţiile în Bitcoin, atât pentru cei reticenţi faţă de inovaţie, cât şi pentru instituţii precum fondurile de pensii care, datorită ETF-urilor, ar putea intra pe piaţa criptomonedelor (inaccesibilă până acum, conform cerinţelor de reglementare). Merită menţionat faptul că, pentru moment, o astfel de oportunitate ar fi limitată la instituţiile din SUA. Analistul Radu Puiu explică faptul că în Europa, posibilitatea de a investi în Bitcoin în afara burselor de criptomonede există de mult timp, cum ar fi prin intermediul ETN-ului suedez Bitcoin Tracker, denominat în EUR, care, totuşi, nu a atras un interes serios.

"Având în vedere efortul depus de un număr total de 13 instituţii care au trimis cereri pentru a crea primul ETF Bitcoin spot şi implicarea agenţiei însăşi, concluzionăm că aprobarea cererilor este fezabilă", arată analistul XTB.

Reuters subliniază că SEC a intensificat eforturile şi frecvenţa contactelor cu părţile interesate, iar cel mai mare fond de investiţii din lume, BlackRock, şi-a modificat din nou cererea. În acelaşi timp, pe termen scurt, este posibil ca impactul ETF-urilor asupra Bitcoin să fie mai mic decât se aşteaptă industria, ceea ce ar putea duce la o piaţă supraîncălzită care să marcheze profituri şi la un scenariu de tipul "cumpără zvonurile, vinde faptele". Cu toate acestea, fără îndoială, un fond ETF spot este un lucru care ar putea creşte semnificativ cererea şi ar putea accentua interesul pentru Bitcoin.

Ciclurile de halving şi evenimentele care ar perturba evoluţia Bitcoin

Istoria Bitcoin are doar 15 ani, dar investitorii din industrie urmăresc îndeaproape caracterul sezonier şi dinamica ciclurilor asociate cu aşa-numitele halvinguri. Deşi piaţa relativ tânără oferă date care ar putea să nu reprezinte o valoare statistică semnificativă, dinamica celor trei cicluri anterioare de halving ale Bitcoin sugerează că acestea au afectat preţul în mod similar. Reducerea la jumătate a ofertei noi de Bitcoin şi a recompensei pentru "mineri" afectează sentimentul investitorilor. În acelaşi timp, este important să ne amintim că trecutul nu trebuie neapărat să se repete în viitor, deşi simpla reducere a ofertei unui activ disponibil ar trebui să fie pozitivă pentru acesta - aşa cum se întâmplă, de exemplu, pe piaţa materiilor prime.

"Evenimentele care ar putea perturba creşterea continuă a Bitcoin ar putea fi, pe lângă episoadele imprevizibile, încetinirea bruscă a creşterii economice sau un al doilea val de inflaţie. În prezent, niciuna dintre cele de mai sus nu pare probabilă. Scăderea inflaţiei justifică primele reduceri de rate ale băncilor centrale care, în condiţiile în care consumatorii sunt încă puternici, creează un mediu favorabil pentru criptomonede în 2024. De asemenea, momentan nu există nicio bază pentru o eventuală deteriorare a sentimentelor pe Wall Street - fenomen care, desigur, poate avea loc oricând", explică Radu Puiu.

Cu randamente mai mici şi un sentiment pozitiv pe piaţa bursieră, există motive solide potrivit cărora un dolar american mai ieftin ar trebui să ofere un mediu macroeconomic favorabil pentru continuarea evoluţiei Bitcoin.

Revenind la "ciclul de halving" şi la posibilul efect al debutului ETF-urilor, fundamentele pentru o creştere continuă sunt puternice. Desigur, există loc pentru dezamăgire sau pentru marcarea profitului menţionat mai sus. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că aşa-numitele rezerve de Bitcoin ale adreselor pe termen lung (reticente din punct de vedere statistic să vândă într-o piaţă ascendentă) se află la maxime istorice (aproximativ 75% din oferta disponibilă), cu solduri Bitcoin la un nivel scăzut record, pe bursele de criptomonede. Acest lucru ar putea însemna că mulţi investitori se pregătesc pentru o continuare a tendinţei, limitând oferta.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pump and dump.

    Cea mai mare absorbtie/acceptare a cripto este in tarile cu probleme (spalari de bani, teroristi, dictatori) sau in tarile unde aomenii au cunostinte financiare reduse (Romania)! 

    1. Este posibil așa ceva în România educata a lui Iohannis?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb