ANALIZĂ XTB GROUP: Europa pronunţă "volatilita;" după alegerile care nu aduc o majoritate stabilă în Italia

F.A.
Internaţional / 27 februarie 2013

Italia are nevoie de o coaliţie puternică, suficient de stabilă pentru a duce mai departe reformele începute de Mario Monti, întrucât este în joc păstrarea ţării în afara ringului de box al speculaţiilor, care, dacă ar fi alimentate de instabilite politică acută, ar putea scumpi datoria publică până la niveluri nesustenabile, arată o analiză XTB Group conform precizărilor unui comunicat de presă.

Analiştii XTB Group susţin că: "Rezultatul alegerilor legislative din Italia aduce un Parlament < blocat >, în care forţa de centru-stânga a lui Bersani controlează Camera inferioară, dar nu îşi poate impune punctul de vedere în Senat, la fel de important ca şi cealaltă Cameră pentru echilibrul puterii legislative. Silvio Berlusconi a reuşit să revină puternic în atenţia publică, printr-o prezenţă mediatică intensă, şi să capteze suficiente voturi pentru a bloca dominanţa lui Bersani".

Sistemul politic fragmentat al ţării poartă "vina", crede Marco Dall'Ava, analist al XTB Italia: "Din păcate, în Italia nu se înfruntă două formaţiuni politice clar demarcate. Aici se întâlnesc două conglomerate - alianţa de centru-dreapta, condusă de Silvio Berlusconi şi cea de centru-stânga, condusă de Pier Luigi Bersani, la care se adaugă gruparea lui Mario Monti, a lui Fini şi Casini şi partidul lui Beppo Grillo (actor, nu politician). Acesta din urmă, fără idei politice sistematice, promovează un mesaj împotriva întregii clase politice. Mai mult, 80% dintre cei care candidează pe listele sale vin dinspre extrema stângă şi se opun proiectelor de înnoire a ţării, precum trenurile de mare viteză."

Primele efecte ale acestor rezultate au fost deja vizibile, susţine Claudiu Cazacu, analist-şef al XTB România: "Italia a suportat deja costuri mai ridicate marţi, când a fost obligată să plătească dobânzi mai mari pentru titlurile de stat pe 6 luni. Costul suplimentar ar fi de aproximativ 22 de mil. de Euro, însă acesta va părea infim în comparaţie cu efectul total al unei instabilităţi politice prelungite, care să inducă scumpiri ale creditării, cu pierderi de miliarde până la zeci de miliarde de Euro."

Pentru moneda europeană şi pieţele de acţiuni globale, miza este ridicată, întrucât stoparea reformei ar induce reacţii nervoase pe pieţele deja preocupate de faptul că au avansat prea mult într-un mediu înconjurat de riscuri, atât în Europa, cât şi în SUA. "Euro şi pieţele de acţiuni europene creşteau luni în anticiparea unei victorii clare a coaliţiei de stânga, aşteptată să continue reformele şi să ţină sub control datoria publică a Italiei, a doua cea mai mare din UE, deşi economia este abia a patra în regiune. Ştacheta aşteptărilor era ridicată şi dezamăgirea a fost cu atât mai puternică. Moneda unică a pierdut 2% în câteva ore în faţa dolarului, o variaţie neobişnuit de amplă pentru pieţele valutare într-un interval atât de scurt", explică Claudiu Cazacu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb