ANALIZĂ XTB: Indicii amerciani - cei mai populari pentru traderii din ţara noastră


Piaţa de Capital / 19 august 2021

Indicii amerciani - cei mai populari pentru traderii din ţara noastră

DAX 30 sau Euro Stoxx 50 se găsesc, de asemenea, între preferinţele traderilor

Izbucnirea pandemiei a reprezentat un element negativ major pentru pieţele de capital, care a dus la cea mai amplă corecţie bursieră din 2008, de la Criza Financiară. Totuşi, la mai mult de un an de la minimul atins în timpul pandemiei, piaţa arată diferit - chiar dacă rămân unele temeri cu privire la avansul continuu al acţiunilor. Astfel, economiştii nu sunt îngrijoraţi de posibilitatea de impunere a unui nou blocaj amplu şi sunt mai probabile restricţii la scară mai mică.

Investitorii din România nu diferă de cei din străinătate în ceea ce priveşte obiectivul pe care îl urmăresc şi anume identificarea companiilor, sectoarelor şi economiilor care ar putea să aibă o evoluţie remarcabilă într-un interval de timp ales. Ţinând cont de acest aspect, nu este o surpriză faptul că printre cei mai populari indici tranzacţionaţi de români în acest an se află indicii majori din SUA: S&P 500, Nasdaq-100 şi Dow Jones, dar şi etaloane europene precum DAX 30 sau Euro Stoxx 50.

Indicele S&P 500, care oferă o replicare cât mai apropiată de performanţa economiei americane, a reuşit să recupereze peste 100% de la minimul pandemic de 2.237,40 de puncte atins pe 23 martie 2020. Piaţa a avut nevoie de 354 de zile de tranzacţionare pentru a ajunge acolo, marcând cea mai rapidă piaţă de creştere care a dus la dublarea valorii din minim de la Cel de al Doilea Război Mondial, conform unei analize a S&P Dow Jones Indices.

În comparaţie, în timpul Crizei Financiare, S&P 500 a atins minimul la 676,53 pe 9 martie 2009, iar etalonul nu şi-a dublat valoare până pe 27 aprilie 2011. În medie, pieţei de creştere i-au trebuit mai mult de 1.000 de sesiuni de tranzacţionare pentru a atinge această etapă.

Majoritatea părerilor susţin că stimulentele monetare şi fiscale fără precedent au stat la baza creşterii puternice a pieţei. Acţiunea de salvare a avut loc pe măsură ce S&P 500 a suferit cea mai rapidă corecţie de 30 de procente din istorie.

În timp ce rezultatele pot părea prea bune pentru a fi adevărate, acest raliu puternic are un punct de susţinere fundamental - o redresare solidă a câştigurilor. Profiturile companiilor au revenit puternic de la minimele din timpul pandemiei. Companiile din cadrul S&P 500 au raportat o creştere a veniturilor cu 53% de la un an la altul în primul trimestru şi se conturează o creştere de aproximativ 90% pentru al doilea trimestru.

Acest trimestru poate fi caracterizat nu numai de un număr mare de rezultate peste aşteptări, ci şi de dimensiunea impresionantă a surprizelor. Companiile sunt încrezătoare că majorarea costurilor de producţie poate fi compensată sau gestionată. Firmele profită de capitalul în exces şi acordă prioritate investiţiilor pentru creştere, menţinând în acelaşi timp niveluri ridicate ale răscumpărărilor de acţiuni.

Cea mai recentă creştere a acţiunilor a venit după ce datele au arătat că preţurile de consum au crescut într-un ritm mai moderat în iulie decât în luna anterioară. În plus, investitorii au primit o nouă "injecţie" de optimism după ce Senatul SUA a adoptat planul de infrastructură de 1.000 de miliarde de dolari, care include 550 de miliarde de dolari în cheltuieli pentru domenii precum transportul şi reţeaua electrică.

În prima jumătate a anului 2021, nu au lipsit comentarii sumbre legate de sectorul de tehnologie. După statutul de vedete ale pieţei de anul trecut, părea că tehnologia nu mai avea loc de creştere.

Deschiderea aşteptată a economiei globale era prognozată să determine o reorientare a investitorilor dinspre câştigătorii din tehnologie ai anului către sectoare şi companii care ar beneficia de redeschiderea activităţilor.

Poate fi surprinzător, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Administratorii de fonduri au redescoperit atractivitatea sectorului, cu fluxuri uriaşe de intrare în ultima perioadă care au jucat un rol major în avansul Nasdaq-100 către un nou maxim istoric, depăşind pragul de 15.000 pentru prima dată în istoria sa. Din punct de vedere al graficului, tendinţa ascendentă pare a fi intactă şi s-a îmbunătăţit major din perioada incertă februarie - mai.

În prezent, a trecut o perioadă extinsă fără niveluri ridicate de volatilitate şi, din punct de vedere istoric, perioada august-septembrie poate traversa o perioadă de slăbiciune înainte de începerea unui raliu de sfârşit de an.

Investitorii par să fi observat fundamentele puternice ale sectorului, în special puterea de generare de numerar ale marilor companii de tehnologie şi au căpătat mai multă încredere în acţiunile de creştere şi în capacitatea lor de a furniza randamente puternice pe piaţă.

Aceste zone ciclice ale pieţei - materialele, energia, sectorul financiar şi industrial - s-au dublat de la minimul din 2020 datorită revenirii puternice din acest an, pe măsură ce a crescut optimismul faţă de redeschidere. Cu toate acestea, după un moment important, mulţi se aşteaptă la o perioadă de tranzacţionare mai agitată. În plus, piaţa nu a înregistrat o corecţie importantă de aproximativ 10 luni.

Spre deosebire de situaţia din SUA, unde indicii au atras pe fondul performanţei solide a economiei, datele macroeconomice din Europa nu au fost atât de impresionante. Evoluţia pieţelor europene a beneficiat de o tranziţie a capitalului dinspre acţiunile din Asia pe fondul problemelor cauzate de pandemie în regiune şi a măsurilor de reglementare impuse în China. Indicele bursier major din Germania, DAX, a depăşit recent pragul de 16.000 de puncte pentru prima dată în istorie, fiind impulsionat şi de recordurile de pe Wall Street.

Întrebarea actuală este dacă DAX are suficientă susţinere pentru a continua avansul. În ciuda tuturor incertitudinilor, acţiunile rămân pe un drum destul de solid pe măsură ce tranzacţionarea de recuperare avansează.

Trebuie subliniat că Rezerva Federală face toate eforturile pentru a menţine piaţa pe linia de plutire şi este posibil să continue această abordare şi în viitor. Atitudinea generală a pieţelor va continua să fie oarecum prudentă pe fondul extinderii variantei Delta şi a căderii datelor macroeconomice din China.

În ceea ce priveşte alte date economice, indicele preliminar al sentimentului consumatorului al Universităţii din Michigan a scăzut luna trecută de la 81,2 puncte la 70,2 puncte. Scăderea, care a fost una dintre cele mai abrupte înregistrate, a venit pe fondul îngrijorărilor legate de inflaţie şi de recenta creştere a noilor cazuri de coronavirus.

Dacă răspândirea variantei Delta se dovedeşte temporară, aceasta ar putea fi o oportunitate de cumpărare pentru investitori. Extinderea variantei Delta are impact temporar asupra încrederii şi cheltuielilor consumatorilor, dar odată ce va fi depăşit acest nou val ar putea să fie reluat drumul anterior al creşterii economice, ceea ce ar putea duce la un răspuns în consecinţă al bursei.

Rezultatele corporative au contribuit la echilibrarea sentimentului pesimist legat de semnele unei încetiniri în China şi de tensiunile geopolitice din Afganistan. Câştigurile corporative sunt prognozate să se plaseze sub aşteptări pentru anul viitor şi evaluările mai scăzute ar putea face drumul indicelui S&P 500 mai anevoios. Astfel, Morgan Stanley previzionează o corecţie mai mare de 10% în următoarele luni.

Recuperarea este în plină desfăşurare şi consider că varianta Delta se va dovedi a fi gestionabilă datorită vaccinurilor şi imunităţii extins dezvoltate care ar putea ajuta la evitarea altor blocaje. Acest aspect este luat în considerare de pieţe, iar aşteptările pot fi puţin prea ridicate în ceea ce priveşte creşterea viitoare a câştigurilor, lăsând evaluările vulnerabile pe termen scurt. Acest lucru este normal în stadiul actual al redresării economice.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Piata nu este pe linia de plutire ci mult deasupra ei!

    Asta o fi expertul cu Valurile lui Elliott care dupa criza anterioara aburea investitorii ca valurile ii indica lui scaderi msive in continuare (iar de atunci am avut numai trend ascendent in toate pietele)?

    Mare expert ... in prostii! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb