Efectele poluării accidentale cu hidrocarburi şi produse petroliere produsă în urmă cu câteva zile pe râurile Nicolina, Bahlui şi Jijia au fost considerabil diminuate, circa şapte tone de material îmbibat cu substanţe poluatoare fiind colectat până în prezent, iar autorităţile de resort acţionează în continuare pentru igienizarea malurilor, informează Administraţia Naţională Apele Române (ANAR).
Potrivit sursei, citată de Agerpres, reprezentanţii Laboratorului de Calitate a Apelor de la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad prelevează zilnic probe de apă din toate cele patru cursuri de apă, iar rezultatul analizelor confirmă o îmbunătăţire majoră a calităţii apei. Până în prezent, nu s-a semnalat mortalitate piscicolă.
ANAR precizează, într-un comunicat: "Acţiunile de intervenţie au continuat şi astăzi, în vederea limitării efectelor poluării accidentale cu hidrocarburi şi produse petroliere, de pe platforma industrială a SC Fortus SA, produsă în după amiaza zilei de 23 februarie. Efectele poluării pe râurile Nicolina, Bahlui şi Jijia sunt considerabil diminuate, faţă de situaţia anterioară. În continuare, se intervine cu material granular absorbant, cu lavete, perne, rulouri şi covoare absorbante pentru colectarea poluantului rămas îndeosebi pe vegetaţia acvatică, acesta fiind antrenat pe cursul de apă o dată cu fluctuaţiile de nivel".
Totodată, personalul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad din cadrul SGA Iaşi, SGA Botoşani şi SGA Vaslui a recuperat şi înlocuit materialele absorbante impregnate cu hidrocarburi (lavete, rulouri, perne absorbante). Acestea au fost colectate în pubele, puse la dispoziţie de SC Salubris SA, descărcate în remorci protejate cu folie şi trimise ulterior către o firmă specializată în vederea neutralizării.
În urma intervenţiei de până acum s-au colectat circa şapte tone de material îmbibat cu substanţe poluatoare, subliniază ANAR.
Administraţia subliniază: "Se acţionează în continuare şi pentru igienizarea malurilor cursurilor de apă afectate, în vederea recuperării şi neutralizării tuturor materialelor folosite la intervenţii. În zonele greu accesibile, se intervine şi cu utilaje (excavator cu braţ lung şi buldoexcavator) pentru curăţarea vegetaţiei îmbibate cu substanţe poluatoare. Până la această oră, au fost utilizate peste 14.100 bucăţi de lavete/pad-uri absorbante, 3.335 de kg de material granular absorbant, 500 ml de rulouri absorbante, 700 ml de baraj absorbant. S-au amplasat în total un număr de 56 baraje absorbante, după cum urmează: 46 pe râul Nicolina, 5 pe râul Jijia şi 5 pe râul Bahlui. În cursul acestei dimineţi, de la Administraţia Bazinală de Apă Siret (SGA Suceava) s-au relocat suplimentar încă 1.700 de kg de material absorbant granular ecologic".
Intervenţia şi monitorizarea râurilor Nicolina, Bahlui, Jijia şi Prut continuă până când substanţa poluată va fi eliminată în totalitate, dă asigurări ANAR.