ANAT aduce un omagiu fostului ministru al Turismului, Dan Matei Agathon

S.B.
Miscellanea / 20 iulie 2023

ANAT aduce un omagiu fostului ministru al Turismului, Dan Matei Agathon

Fostul ministru al Turismului a decedat astăzi, 20 iulie 2023

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) aduce un omagiu fostului ministru al Transporturilor, Dan Matei Agathon, care a decedat astăzi, 20 iulie 2023, la vârsta de 73 de ani.

"Astăzi s-a stins din viaţă Dan Matei Agathon, cel pe care noi îl considerăm cel mai bun ministru al Turismului din ultimii 33 de ani. Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) regretă dispariţia unui om care s-a dovedit a fi, în timp, un vizionar care a pus interesul industriei turismului din România pe primul loc, dedicându-şi eforturile pentru a rezolva problemele sectorului şi a-l promova la nivel internaţional" se arată în comunicatul ANAT.

Dan Matei Agathon a ocupat funcţia de ministru al Turismului de două ori, în perioada 1992 - 1996 şi apoi din 2000 până în 2003, fiind şi cel mai longeviv ministru al Turismului din ţara noastră (7 ani). Cu pasiunea sa pentru turism, Dan Matei Agathon a reuşit să obţină o realizare deosebită în cariera sa - a fost numit vicepreşedinte al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), o distincţie în premieră pentru o ţară a Europei Răsăritene la acea vreme. Acest lucru a demonstrat viziunea şi expertiza sa în domeniul turismului, care au fost recunoscute şi apreciate pe plan internaţional.

În nici 3 ani de de mandat (2000 - 2003) s-a finalizat privatizarea în turism, prin metoda "licitaţiei cu strigare", s-a relansat brandul turistic România iar participările la târgurile internaţionale au fost gratuite. Au fost lansate programe de dezvoltare turistică precum "Superschi în Carpaţi" - cu Domeniul Schiabil Predeal Azuga, din care s-au realizat extinderea pârtiei din Predeal şi instalaţia de zăpadă artificială, "Croaziere pe Dunăre", "Bucovina de Aur" sau "România, Ţara Vinurilor". De asemenea, a fost lansat programul de promovare "Litoralul pentru toţi", care funcţionează şi astăzi. Toate aceste programe, care continuă şi în prezent, sub o formă sau alta, au ridicat vizibil potenţialul regiunilor şi produselor promovate.

Dan Matei Agathon a fost recunoscut pentru abilităţile sale remarcabile de comunicare şi marketing. A avut o relaţie deschisă şi constructivă cu mass-media şi a transmis cu pasiune frumuseţea şi potenţialul turistic al României în cadrul târgurilor internaţionale, standurile României fiind la acea vreme foarte dinamice, cu artişti, spectacole, artizani şi alţi invitaţi speciali.

"În aceste momente de durere, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism îşi exprimă sincerele condoleanţe familiei îndurerate şi tuturor celor care l-au cunoscut şi apreciat pe Dan Matei Agathon. Am pierdut un lider excepţional şi un susţinător devotat al industriei turismului din România. Amintirea sa va rămâne vie şi va continua să ne inspire în continuare" mai spun cei de la ANAT.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. „Despre morți numai de bine”. Totusi, de numele lui Dan Matei Agathon se leagă un mare eşec turistic numit „Dracula Park“. În anul 2001, pe cand Dan Matei Agathon era ministrul Turismului în guvernul Adrian Năstase, acesta lansa o subscripţie publică prin care se adunau bani pentru proiectul Dracula Park ce se dorea a fi realizat în apropierea Sighişoarei, pe o suprafaţă de 50 de hectare de pe platoul Breite. La nivel naţional s-au strâns atunci prin subscripţie publică 107 miliarde de lei vechi, adică peste două milioane de euro, pentru o investiţie evaluată la acea vreme la peste 40 de milioane de dolari.

    Proiectul „Dracula Park" nu s-a mai realizat , iar investitorii, în general mici întreprinzători,aproximativ vreo 14.000 de români, şi-au luat o mare ţeapă pentru că nu au primit banii înapoi. Oamenii au crezut în acest proiect după ce chiar primii demnitari ai statului au cumpărat acţiuni. Astfel, Adrian Năstase a investit 102 milioane de lei vechi în pachetul de acţiuni, în vreme ce Dan Matei Agathon şi-a pus la bătaie salariul pe o lună, respectiv 15,3 milioane de lei. De asemenea, Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, a cumpărat în ianuarie 2002 acţiuni în valoare de 25 de milioane de lei vechi, de la BCR, sucursala care coordona vânzarea de acţiuni. A existat chiar si o asociaţie a deponenţilor care încearcă să recupereze sumele puse în joc, dar lucrurile s-au blocat. 

    1. Nu a fost esecul lui. A fost esecul României sabotata mereu si mereu atunci cănd trebuie si unde trebuie. Pst... o spun in soaptă ca vine ala dela SRI si mă papă ! Zice ca si are lege deja !!!

      :) !

    Un vizionar? Eu am avut tot timpul o altă părere! De stagnare! Când dai hotelurile în locații de gestiune este raiul pentru șmenari și dezastru pentru hoteluri!

    un alt hot si mincinos mai putin

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb