Asociaţia Naţională a Agenţilor de Turism solicită Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului sprijin pentru
revigorarea activităţii de incoming. Incoming înseamnă aducerea de turişti străini, export de servicii, aport valutar, un factor important pentru îmbunătăţirea imaginii României şi "fresh money" în economie, informează un comunicat al ANAT, remis astăzi redacţiei.
În prezent, ţara noastră nu beneficiază de o activitate de incoming semnificativă, iar produsul turistic al României nu este suficient de cunoscut în străinătate. Potrivit unui raport al Comisiei Europene, turiştii români contribuie în proporţie de 86% la cheltuielile turistice realizate în România. Din păcate, banii lăsaţi de străini reprezintă doar 14% din totalul cheltuielilor turistice, o rată care plasează România la coada Europei. Actuala strategie propusă de Ministeru Economiei,Antreprenoriatului şi Turismului propune o ţintă de 4,6 milioane de turişti în 2035, destul de modestă faţă de preconizările anterioare, menţionează sursa citată.
Pentru a dezvolta incomingul, Asociaţia Naţională a Agenţilor de Turism propune următoarele măsuri: participarea activă la târguri şi expoziţii internaţionale de turism;alocarea unei sume anuale pentru promovare;înfiinţarea unei organizaţii de management al destinaţiei (OMD), simplificarea procedurii de acordare a vizelor turistice, stabilitate fiscală, afirmă sursa citată.
Adrian Voican, vicepreşedinte ANAT subliniază: "Putem ajunge la 10 milioane de turişti străini în România şi la 100 de milioane de nopţi de cazare, în următorii 7-10 ani. Condiţia este să avem buget de promovare şi proceduri simplificate. Acum avem un buget infim şi nici pe acesta nu reuşim să îl consumăm. Mai avem nevoie de know how în branding şi promovare internaţională. Cum în 30 de ani Guvernul nu a reuşit să aloce din buget sumele necesare promovării şi nici suprataxarea firmelor nu reprezintă o soluţie, singura cale este instituirea unui city tax de 1 euro / noapte plătită de către toţi turiştii care se cazează în România. Mai avem nevoie de o regândire a sistemului de vize turistice pentru a fi acordate transparent şi în cel mai scurt timp, chiar vize electronice şi vize la sosire pe aeroport. Avem nevoie de stimularea curselor directe de avion între aeroporturile din România şi din cele 7 ţări sursă cheie. Şi mai ales avem nevoie de voinţă şi hotărâre în promovarea României", conform sursei citate.