Valoarea voucherelor de vacanţă emise anul trecut a ajuns la 250 de milioane de euro, un nivel de aproape nouă ori mai mare faţă de 2017, potrivit informaţiilor primite de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) de la Ministerul Finanţelor Publice şi publicate astăzi.
Suma este de aproape nouă ori mai mare faţă de 2017, dar sub cea de 400 de milioane de euro, cât era estimarea iniţială pentru 2018.
"372 de milioane de euro proveneau din distribuirea voucherelor către un număr de 1,2 milioane de angajaţi din sistemul public, la care se adauga suma celor primite de angajaţii din sistemul privat. 30 de milioane de euro a fost valoarea celor distribuite în mediul privat în 2017", se arată în comunicat.
Din totalul celor emise anul trecut, 22,4 milioane de vouchere, reprezentând peste 90% (20,7 milioane), au fost pe suport de hârtie, restul fiind pe suport electronic. Cea mai mare valoare a voucherelor emise în 2018 a fost atinsă în luna iunie (125 de milioane de euro), reprezentând jumătate din nivelul înregistrat până la finalul anului, potrivit ANAT.
"Ne aşteptăm ca voucherele de vacanţă să fie distribuite imediat după promulgarea Legii Bugetului. Am solicitat anul trecut să fie repartizate încă de la începutul anului, pentru a putea fi valorificate în condiţii avantajoase pentru angajaţi, în perioada de Early Booking, când există reduceri de tarife de până la 30%, dar şi o varietate de opţiuni de vacanţă, care sunt limitate considerabil dacă voucherele încep să fie distribuite cu întârziere (în luna mai), cum s-a întâmplat anul trecut", a declarat preşedintele ANAT, Nicolae Demetriade.
Cei care nu le-au valorificat în totalitate în 2018 ar putea profita de ofertele prezentate la târgul de turism organizat în perioada 21-24 februarie la Centrul Expoziţional Romexpo, la care participă peste 70 de membri ANAT, şi la târgurile regionale de turism, organizate in colaborare cu ANAT, care au loc la Timişoara (1-3 martie), Iaşi şi Ploieşti (15-17 martie), Braşov (22-24 martie) ori Constanţa (28-31 martie).