Anca Bunea, conducător WBS România, a demisionat din funcţia de preşedinte al Casei Române de Compensaţie Sibiu, din grupul Sibex, potrivit mai multor surse din piaţă.
Totodată, Consiliul de Administraţie a fost părăsit şi de Monica Ploscaru, astfel că instituţia funcţionează acum doar în trei membri, respectiv Ovidiu Sergiu Pop, Cristian Ionescu, fost director general la Coface România, şi Ciprian Păltineanu, Unicredit România.
Activitatea WBS România este, în prezent, anchetată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, ca urmare a scandalului Cristian Sima, fost preşedinte Sibex şi fost acţionar WBS România, care a dispărut din ţară, după ce a pierdut banii clienţilor, unii dintre ei vedete şi oameni de afaceri.
Brokerul a susţinut în mai multe scrisori şi în intervenţii televizate că a fugit din cauza unor ameninţări. Acesta a recunoscut că a pierdut banii clienţilor după ce şi-a depăşit mandatul acordat de unii dintre ei.
CNVM a anunţat public că WBS Holding, off-shore-ul prin care acţiona Sima, înregistrat în Insulele Virgine, nu este o entitate aflată sub supravegherea sa.
Totodată reprezentanţii WBS Româ-nia s-au delimitat de activitatea WBS Holding ară-tând că nu au nicio legătură cu aceasta.
Totuşi, Cristian Sima vorbeşte în intervenţiile sale despre faptul că i s-a pus în vedere să cedeze tot ce are, inclusiv WBS România.
• WBS România a cerut retragerea autorizaţiei reprezentantului Compartimentului de Control Intern
La începutul săptămânii, CNVM a retras autorizaţia de reprezentant al Compartimentului de control intern lui Dan Constantin Vătămanu, în numele societăţii de servicii de investiţii financiare WBS România SA, conform unei decizii de luni a Comisiei.
CNVM arată că decizia a fost luată având în vedere cererea formulată de WBS România pe 28 septembrie 2012, chiar înainte de izbucnirea scandalului Cristian Sima.
• Practici frauduloase la WBS România, în 2011
Deşi ancheta CNVM la WBS România este în derulare, Comisia are ceva date la dosar, încă de anul trecut, când a sancţionat cinci reprezentanţi ai casei de brokeraj cu amenzi totale de 5500 de lei, după ce a descoperit mai multe nereguli, inclusiv practici frauduloase, în urma controlului de fond.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Bine în data de 19.10.2012, 08:21)
Foarte bine, ea era pusa acolo tot ca sa aiba Sima control. E atat de evident incat trebuie sa fii orb, prost sau rau intentionat a nu vezi sau sa nu vrei sa vezi.
2. Alo ! Tovarasi !
(mesaj trimis de patraulea în data de 19.10.2012, 10:22)
Alooo ! Tovarasi ! Stati linistiti la locurili voastre ! Nu va avea loc nici o ancheta . Tovarasul Hrebenciuc a dat telefon la CNVM si " le-a cerut oficial " sa opreasca ancheta pana cand se lamureste el daca acolo se intampla " niste porcarii "
3. de recomandare
(mesaj trimis de O idee în data de 19.10.2012, 10:46)
Cineva cine scrie articolele la Bursa foloseste obsesiv cuvantul Seful. Seful Bursei , Seful Wbs.
Notiunea de sef e anacronica. Ar fi mai util sa inlocuiti cu Directorul, Presedintele CA sau ce este el exact daca vreti sa transmiteti o informatie exacta.
Nu cred ca cei care citesc Bursa sunt din categoria celor care trebuie sa citeasca seful ca sa inteleaga notiunea de conducere.
Zic si eu..
3.1. Subscriu si eu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de mihai în data de 19.10.2012, 11:24)
De multe ori stirile sunt prezentate cu un anumit aer de ambiguitate. Sunt constient ca pentru date exacte e nevoie de mult efort si timp, dar asta inseamna stiri.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de MAKE în data de 19.10.2012, 13:13)
Primele cuvinte ale articolului sint:
"Anca Bunea, conducător WBS România..."
Legea defineste notiunea de "conducator", astfel:
"Legea 297/2004
Secţiunea a 3 -a
Conducătorii, administratorii, controlul intern şi
acţionarii semnificativi
Art.14.- (1) Conducerea S.S.I.F. trebuie să fie asigurată de cel puţin două persoane. Conducătorii trebuie să fie angajaţi ai S.S.I.F. cu contract individual de muncă şi pot fi membri ai consiliului de administraţie.
(2) Conducătorii sunt persoanele care, potrivit actelor constitutive şi/sau hotărârii organelor statutare ale S.S.I.F., sunt împuternicite să conducă şi să coordoneze activitatea zilnică a acesteia şi sunt învestite cu competenţa de a angaja răspunderea intermediarului..."
Prin urmare, nu exista nici o aproximatie, iar articolul este "o stire".
Desi recomandarile dumneavoastra ca sa reusim sa scriem "stiri" sint superflue, va multumim, totusi, pentru grija.
P.S.
Folosirea notiunii de "sef", in titlu, nu coboara statutul "stirii"; ceea ce nu stiti este ca, anul acesta, inregistram o explozie de noi cititori si ne straduim sa raspundem acestui public nou, fara sa abdicam de la profesionalism.
4. control?
(mesaj trimis de paraGON în data de 19.10.2012, 10:55)
imi vine sa mor de ras - cum adica au fost sanctionati anul trecut cu 5500 de lei pentru practici frauduloase?
adica cinci brokeri au trebuit sa puna mana de la mana sa plateasca o mie si ceva de euro pentru niste porcarii? eu cred ca atat a fost masa la restaurant.
5. investitori doar cu numele
(mesaj trimis de mihai în data de 19.10.2012, 11:58)
Povestea lui Sima readuce in actualitate cele 2 mari tipuri de riscuri la care se supune orice investitor: 1) riscul de a pierde capitalul investit datorita unor tranzactii paguboase;; 2) riscul de a pierde capitalul investit datorita unor fraude.
Acum, se pare ca investitorii nostri au ignorat complet riscul 1, risc care nu este de competenta CNVM ori a oricarei alte autoritati de supraveghere din lumea asta. Oricine a intrat pe un site de tranzactionare FX a vazut scris cu minuscule si, in multe cazuri, chiar cu majuscule ca exista riscul de a pierde mai mult decat capitalul investit. Or, Sima chiar daca si-ar fi respectat mandatul (cea ce personal nu am de unde sa stiu) tot ar fi putut pierde TOTI banii.
Cat despre riscul 2, aici intra in scena CNVM si alte institutii. Aici povestea este mai complicata dar, cateva cuvinte, tot se pot spune. Vorbind strict de Romania, daca vrei sa fii o firma serioasa de investitii, trebuie fie sa fii inregistrata in Romania, fie sa faci parte dintr-un grup cunoscut, cu reputatie. Riscurile nu se elimina complet, dar sunt mult mai mici.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de MAKE în data de 19.10.2012, 13:25)
Mihai, iti imaginezi ca Sima a fugit, din cauza ca investitorii ar fi ignorat "riscul 1" ?
Ai citit "Schema lui Sima" din BURSA zilei de 16.10.2012 ?
Daca da, atunci nu-mi explic cum poti crede ceea ce spui.
Daca nu, atunci citeste, te rog!
Sima a fugit cind si-a dat seama ca stim ceea ce face si ca nu ne poate opri cu nimic sa publicam asta.
5.2. Schema lu Patritiu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de Theraflu în data de 19.10.2012, 16:30)
A musamalizat CNVM schema lu Patriciu. De ce nu o va lalai si pe asta .