Cei peste 750 de membri ai Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR) avertizează autorităţile că iniţiativa parlamentară înregistrată la Camera Deputaţilor sub nr. PL287 din 23 martie 2015 pentru modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun poate duce la eliminarea comerţului legal cu ţigarete din oraşele şi localităţile mici.
Iniţiativa parlamentară prin care se intenţionează interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise a fost amendată în cadrul Comisiei de industrii şi servicii în sensul restricţionării comercializării produselor din tutun "la o distanţă mai mică de 250 metri faţă de orice punct de acces în spitale şi în unităţi de învăţământ. Distanţa se va măsura pe drumul rutier cel mai scurt", fără consultarea celor implicaţi şi afectaţi de această măsură extremă şi neadecvată.
Propunerea are caracter extrem şi nu a fost dezbătută public deşi are un impact economic şi social negativ pe întreg teritoriul României. Astfel, numai în Bucureşti, există peste 600 de unităţi de învăţământ şi peste 100 spitale şi unităţi sanitare pentru o suprafaţă urbană de 285 km2. O situaţie similară este caracteristică pentru alte oraşe mari precum Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Târgu Mureş, Sibiu, Timişoara sau Iaşi şi, de asemenea, pentru satele şi oraşele mici. În acestea din urmă, dată fiind amplasarea spitalelor şi a unităţilor de învăţământ, vânzările de ţigări ar ajunge să fie permise doar la marginea localităţilor.
În aceste condiţii, măsura propusă de interzicere a comercializării produselor de tutun "la o distanţă mai mică de 250 metri faţă de orice punct de acces în spitale şi în unităţi de învăţământ" nu poate fi aplicabilă şi nu tine cont de resursele şi capacitatea limitată instituţională a autorităţilor centrale şi locale. "Desigur că, la rândul nostru, considerăm că fumatul în locurile publice ar trebui să fie restricţionat în spaţiile destinate activităţilor medicale, culturale, de educaţie, transportul public şi spaţiilor de joacă închise destinate copiilor", a declarat preşedintele ANCMMR, Cora Maria Muntean. "Pe de altă parte, micii retaileri trebuie să aibă şi ei dreptul şi capacitatea de a decide pe cont propriu asupra fondului de comerţ, în condiţiile unui mediu economic defavorabil şi a unui consum scăzut al populaţiei pentru bunurile de larg consum".
Printre consecinţele noii iniţiative legislative, ANCMMR menţionează: scăderea cifrei de afaceri în cuantum egal cu vânzările generate de categoria de ţigarete (produse din tutun); scăderea traficului de consumatori fumători, ceea ce va conduce la o scădere adiţională, prin reducerea vânzărilor şi pentru alte categorii de produse (coşul de cumpărături al unui consumator fumător este mai mare decât cel al unui consumator nefumător cu 32%); reducerea fluxurilor de numerar - > categoria de ţigarete este una dintre categoriile cu cea mai mare viteză de rulaj a produselor în procesul de comercializare; scăderea profitului generat de categoria de ţigarete; scăderea veniturilor la bugetul de stat generate de vânzările de ţigarete accizate; înlocuirea comerţului legal cu ţigarete cu cel ilegal, prin crearea unei oportunităţi de vânzare imposibil de valorificat pentru comerţul licit.
"Considerăm că dispoziţiile actuale ale Legii nr. 349/2002 ar trebui să fie puse în aplicare şi controlate strict de autorităţi", a spus preşedintele ANCMMR, Cora Maria Muntean. "Implementate riguros, prevederile legislaţiei curente protejează oricum copiii şi adolescenţii împotriva expunerii la comerţul cu ţigarete. De aceea, mai degrabă ar trebui create premisele pentru respectarea lor integrală, înainte de adoptarea unor noi prevederi extreme, insuficient dezbătute, neclar definite. Mai mult, implementarea acestor noi măsuri ar presupune alocarea sporită de resurse din partea autorităţilor statului, toate acestea în condiţiile unor pierderi asumate - sau nu - la bugetul de stat, din accize pe produse din tutun comercializate legal".
Confederaţia Generală a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Grecia (GGCSME), a declarat că interzicerea fumatului în Grecia a adus scădere a veniturilor (cca. 30%) ca urmare a crizei economice şi reducerea veniturilor disponibile consumatorilor. În special, de la punerea în aplicare a interdicţiei fumatului, această reducere a veniturilor tinde să aibă dimensiuni explozive. GGCSME a solicitat Guvernului să acorde o perioadă de tranziţie, în caz contrar interzicerea totală fumatului va duce multe companii la falimentul şi pierderea unui număr important de locuri de muncă.