ANCOM: 16 milioane de conexiuni la internet în bandă largă la sfârşitul anului 2014

Elena Deacu
Companii #Telecomunicaţii / 28 aprilie 2015

Răspândirea internetului în bandă largă în România a continuat să se realizeze la viteze mari şi pe parcursul anului 2014, conexiunile la puncte mobile ajungând la 12 milioane, în creştere anuală cu 25%, iar cele la puncte fixe la 4 milioane, în creştere anuală cu 6%, conform datelor statistice preliminare prezentate azi de ANCOM în cadrul celei de-a 19-a ediţie a conferinţei Ziua Comunicaţiilor.

Din cele 12 milioane de conexiuni la puncte mobile în bandă largă, 10,7 milioane sunt conexiuni 3G şi 3G+ şi 709 mii sunt conexiuni 4G, toate aceste conexiuni generând în anul 2014 un trafic total de peste 46 mii de terrabytes. În medie, prin intermediul unei conexiuni în bandă largă la puncte mobile s-a înregistrat un trafic lunar de 0,26 gigabytes.

Conexiunile în bandă largă la puncte mobile pe bază de abonament au depăşit conexiunile pe bază de cartele preplătite, din cele 12 milioane de conexiuni, 6,4 milioane fiind pe bază de abonament şi 5,6 pe bază de cartele preplătite.

Creşterea numărului total de conexiuni a dus şi la creşterea la 60,2% a ratei de penetrare a internetului în bandă largă la puncte mobile, cu 12 p.p faţă de finalul anului 2013 şi cu 25 p.p faţă de finalul anului 2012.

Conexiunile la puncte fixe în bandă largă au crescut cu 5,8% anual, până la valoarea de 4 milioane de conexiuni, generând un trafic anual total de 3,6 milioane de terrabytes. Traficul mediu lunar (download şi upload) pe utilizator în anul 2014 a fost de 76,1 gigabytes.

Din totalul conexiunilor în bandă largă la puncte fixe, peste 91% sunt contractate de clienţi persoane fizice, în timp ce doar 0,4 milioane sunt conexiuni ale persoanelor juridice. De asemenea, 73% din totalul conexiunilor la puncte fixe sunt instalate în mediul urban, dar tendinţa de creştere mai accentuată a conexiunilor de internet la punct fix instalate în mediul rural faţă de mediul urban s-a menţinut şi în anul 2014. Astfel, din totalul de 4 milioane de conexiuni la puncte fixe, 2,9 milioane sunt instalate în mediul urban (+4,2%) în timp ce în mediul rural s-au înregistrat cu 10,2% mai multe conexiuni instalate pe parcursul anului 2014, până la 1,1 milioane. În acelaşi timp, rata de penetrare a internetului fix în bandă largă la 100 de locuitori a atins valoarea de 20,1%.

În ceea ce priveşte infrastructura de acces la utilizatorul final în cazul internetului în bandă largă furnizat la puncte fixe, în anul 2014 s-au înregistrat creşteri moderate în cazul principalelor tipuri de suporturi utilizate, astfel că structura conexiunilor de acces la internet fix a rămas aproape neschimbată: aproximativ 2,3 milioane de conexiuni erau prin cablu UTP/FTP (58% din totalul conexiunilor), conexiunile xDSL au ajuns la 1 milion (25,9% din totalul conexiunilor), iar conexiunile care utilizează cablu coaxial au stagnat la 0,5 milioane (11,6% din totalul conexiunilor).

"După cum aţi putut vedea şi din alte statistici, publicate de organisme internaţionale sau de către companii de profil, România stă excelent în topurile internaţionale în ceea ce priveşte vitezele de transfer: jumătate din conexiunile la internet fix, deci aproape 2 milioane de conexiuni, permit viteze de peste 100Mbps. De altfel, testele efectuate de utilizatorii români pe aplicaţia Netograf.ro în primul trimestru al acestui an arată că aceştia experimentează viteze medii reale la internet fix de 73Mbps", a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM. Conexiunile care permit viteze între 10 şi 30 Mbps reprezintă 24% din totalul conexiunilor fixe, conexiunile cu viteze între 2 şi 10 Mbps 15%, iar cele care permit viteze între 30 şi 100 Mbps 11%.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb