ANCOM a lansat laboratorul pentru încercări de compatibilitate electromagnetică, investiţie de 3,8 milioane de euro

E.D.
Companii #Telecomunicaţii / 24 noiembrie 2014

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat astăzi laboratorul pentru încercări de compatibilitate electromagnetică de la Prejmer, judeţul Braşov, investiţie de 3,28 milioane de euro, unde vor putea fi testate echipamentele radio, cele electrice şi electronice existente pe piaţă.

Potrivit unui comunicat remis redacţiei, în laborator se vor măsura, printre altele, emisiile de curent armonic, fluctuaţiile de tensiune, perturbaţiile radiate, rata de absorbţie specifică şi puterea perturbatoare.

"Laboratorul ANCOM este dotat cu tehnologie de ultimă generaţie şi dispune de camere ecranate şi o cameră semi-anecoică performantă în care vor fi realizate măsurări ale emisiilor electromagnetice produse de aparatele electrice şi electronice pe care le folosim zilnic şi teste de imunitate privind funcţionarea acestora în diferite condiţii. Un astfel de laborator este un mijloc absolut necesar pentru verificarea conformităţii tehnice a acestor aparate şi era timpul ca specialiştii ANCOM să poată realiza propriile măsurări", a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM, cu ocazia punerii în funcţiune a laboratorului pentru încercări de compatibilitate electromagnetică.

Prin intermediul laboratorului, ANCOM va putea să verifice direct dacă produsele aflate la vânzare sau în uz respectă dispoziţiile directivelor europene în vigoare în ceea ce priveşte compatibilitatea electromagnetică, protecţia sănătăţii şi siguranţa utilizatorului şi a oricărei alte persoane. Aceste măsurări se vor face conform planului anual de control al ANCOM sau ca urmare a unor plângeri sau sesizări ale furnizorilor de servicii şi reţele de comunicaţii, laboratorul ANCOM fiind proiectat exclusiv pentru măsurările necesare activităţii de control al pieţei. Laboratorul nu va fi utilizat pentru măsurări la cerere.

Laboratorul pentru încercări de compatibilitate electromagnetică este unul dintre cele mai importante proiecte ale autorităţii din ultimii ani, investiţia ridicându-se la peste 14, 6 milioane de lei, respectiv 3,28 milioane de Euro. Realizarea laboratorului a presupus proiectarea şi construcţia, precum şi furnizarea, instalarea şi integrarea echipamentelor specifice, dar şi instruirea celor 12 ingineri ai ANCOM care vor realiza măsurări. Contractul pentru realizarea laboratorului a fost atribuit prin licitaţie publică care a fost câştigată de Asocierea dintre SC Comtest SRL şi SC Thermo FIX SRL.

Intrarea pe piaţa europeană a produselor electrice şi electronice este liberă şi nu este necesară obţinerea unei certificări sau omologări anterior introducerii pe piaţă. Producătorul are însă obligaţia de a verifica conformitatea produselor în cadrul unor laboratoare acreditate şi de a pune la dispoziţia autorităţilor din ţările europene în care îşi distribuie produsele suficiente dovezi că acestea respectă cerinţele esenţiale prevăzute în legislaţie.

În România, conformitatea acestor produse cu Directiva Compatibilitate Electromagnetică şi cu Directiva R&TTE (Radio and Telecommunications Terminal Equipment) este supravegheată de ANCOM prin verificarea documentelor care le însoţesc: declaraţia de conformitate, marcajul CE şi rapoartele de încercări privind îndeplinirea cerinţelor esenţiale prevăzute de reglementările în vigoare (referitoare la compatibilitatea electromagnetică, protecţia sănătăţii şi siguranţei utilizatorului şi a oricărei alte persoane, precum şi la utilizarea eficientă a spectrului în cazul echipamentelor radio). Atunci când, în urma verificărilor administrative, pentru unele produse există prezumţia de neconformitate, se verifică dacă produsul este conform cu cerinţele esenţiale prin măsurări în laborator. Dacă echipamentele verificate nu sunt conforme, ANCOM cere producătorului sau importatorului aducerea produsului în stare de conformitate sau retragerea de pe piaţă. ANCOM poate, de asemenea, aplica amenzi contravenţionale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4952
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3087
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9751
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.4311

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb