ANCOM consultă industria privind utilizarea viitoare a benzilor de frecvenţe radio 410 şi 450 MHz

Elena Deacu
Companii #Telecomunicaţii / 16 iunie 2015

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) publică astăzi un chestionar cu privire la utilizarea viitoare în România a benzilor de frecvenţe 411-415 MHz/421-425 MHz (banda 410 MHz) şi 453-457,5 MHz/463-467,5 MHz (banda 450 MHz), pentru a afla opinia furnizorilor, utilizatorilor şi a altor părţi interesate cu privire la variantele optime de utilizare a acestor frecvenţe.

Chestionarul, potrivit unui comunicat ANCOM, include aspecte precum tipul reţelelor, serviciilor şi al aplicaţiilor radio care vor fi utilizate în aceste benzi, sau tipul de procedură aplicabil pentru acordarea drepturilor de utilizare în aceste benzi.

După prelucrarea răspunsurilor la chestionar, Autoritatea va propune destinaţia pentru utilizarea benzilor de frecvenţe 410 şi MHz şi 450 MHz, iar ulterior, conform legii, va demara procedura de acordare a drepturilor de utilizare în aceste benzi.

Anterior, drepturile de utilizare ale frecvenţelor radio în aceste benzi au aparţinut Telemobil, care a deţinut licenţă pentru banda de 450 MHz până la data de 24 martie 2013, respectiv Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom), care a deţinut licenţă pentru banda de 410 MHz până la data de 31 decembrie 2014.

În contextul creat de disponibilizarea frecvenţelor radio în banda de 410 MHz la începutul acestui an, ANCOM îşi propune în prezent să reanalizeze, în mod corelat, opţiunile de utilizare a frecvenţelor din cele două benzi, în scopul identificării celor mai adecvate servicii care să asigure exploatarea optimă a resurselor de spectru disponibile, luând în considerare atât cerinţele actuale ale pieţei de comunicaţii electronice, cât şi necesităţile viitoare de spectru radio pentru aplicaţiile armonizate la nivel european în cele două benzi de frecvenţe.

În conformitate cu prevederile TNABF în vigoare, benzile de 410 MHz şi 450 MHz pot fi utilizate pentru reţele publice celulare de bandă largă. De asemenea, potrivit reglementărillor europene în vigoare, ANCOM poate propune desemnarea benzilor de 410 MHz şi 450 MHz pentru sisteme mobile digitale de bandă largă şi de bandă îngustă (PMR/PAMR), sau pentru aplicaţii radio digitale de bandă largă pentru protecţie publică şi intervenţie în caz de dezastre (PPDR).

Sistemele PMR (Professional Mobile Radio) sunt sisteme radio mobile terestre utilizate de diverse organizaţii pentru a realiza comunicaţii în sprijinul activităţilor proprii (în domenii precum transport şi distribuţie utilităţi publice, construcţii şi lucrări publice, agricultură, protecţie publică şi sisteme de urgenţă, sănătate publică). Întrucât utilizatorul operează propria reţea, aplicaţia PMR este o aplicaţie privată. În schimb, sistemele PAMR (Public Access Mobile Radio) sunt sisteme radio mobile de acces public, operate pe baze comerciale de către operatorii care furnizează servicii de comunicaţii unor categorii profesionale de utilizatori sau grupuri dedicate de utilizatori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5521
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2944
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9517
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.9182

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb