ANCOM: Tarifele de interconectare la telefonia mobilă şi fixă vor scădea cu 30%, în acest an

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 1 februarie 2012

Tarifele au fost stabilite de ANCOM pe baza unor analize comparative cu nivelurile tarifelor de terminare din alte state europene.

Tarifele au fost stabilite de ANCOM pe baza unor analize comparative cu nivelurile tarifelor de terminare din alte state europene.

ANCOM a finalizat şi comunicat tuturor furnizorilor activi de telefonie fixă şi mobilă din Româ-nia, în urma finalizării consultării europene, noile tarife maxime pe care aceştia le pot percepe pentru terminarea apelurilor telefonice în propriile reţele. Astfel, tarifele maxime vor scădea pe parcursul anului 2012 cu peste 30% în două etape.

Cei şase operatori de telefonie mobilă identificaţi cu putere semnificativă pe piaţă - Cosmote, Orange, RCS&RDS, Romtelecom, Telemobil şi Vodafone - vor practica, începând cu 1 martie 2012, un tarif maxim pentru serviciile de terminare a apelurilor în reţele de telefonie mobilă de 4,05 eurocenţi pe minut. A doua etapă de reducere a tarifelor de terminare a apelurilor în reţelele de telefonie mobilă va avea loc la 1 septembrie 2012, dată de la care se va practica un tarif maxim de 3,07 eurocenţi/minut.

Tarifele maxime pentru interconectare în vederea terminării apelurilor practicate de cei 51 de operatori de telefonie fixă identificaţi ca având putere semnificativă pe piaţă vor scădea în prima etapă la 0,82 eurocenţi /minut de la 1 martie 2012, urmând ca de la 1 iulie 2012 să scadă la 0,67 eurocenţi/minut. Tarifele de interconectare practicate de furnizorii de telefonie fixă nu mai sunt diferenţiate în funcţie de intervale orare.

Celelalte remedii stabilite atât pe piaţa terminării apelurilor la puncte fixe, cât şi pe piaţa terminării apelurilor la puncte mobile rămân neschimbate faţă de situaţia actuală. Acestea sunt: obligaţia de transparenţă, obligaţia de a permite accesul şi utilizarea unor elemente specifice ale reţelei şi a infrastructurii asociate, obligaţia de nediscriminare şi obligaţia de control al tarifelor (inclusiv menţinerea simetriei tarifelor de terminare).

Tarifele au fost stabilite de ANCOM pe baza unor analize comparative cu nivelurile tarifelor de terminare din alte state europene, determinate pe baza unor modele incrementale pe termen lung (LRIC) de calculaţie a costurilor evitate asociate furnizării serviciilor de terminare. ANCOM va impune noi reduceri ale tarifelor de interconectare ca urmare a dezvoltării unor modele similare pentru modelarea costurilor operatorilor din România, proces care a fost deja demarat de ANCOM, urmând a fi finalizat, cel mai probabil, la sfârşitul anului 2012.

Potrivit datelor raportate de furnizori, piaţa de comunicaţii electronice a înregistrat în prima jumătate a anului 2011 valoarea de 1,7 miliarde euro (7,3 miliarde RON). Veniturile obţinute din servicii de terminare a apelurilor de voce de către operatorii de telefonie mobilă din România în această perioadă au atins suma de 0,2 miliarde euro (0,85 miliarde RON), reprezentând 11,7% din valoarea pieţei de comunicaţii electronice, în timp ce operatorii de telefonie fixă au obţinut 0,05 miliarde euro (0,2 miliarde RON) din serviciile de terminare a apelurilor de voce, reprezentând 2,7% din valoarea pieţei de comunicaţii electronice.

Tariful de terminare reprezintă preţul plătit de un furnizor de servicii de telefonie operatorului în reţeaua căruia este terminat apelul efectuat de proprii utilizatori în reţeaua acestuia din urmă. Acest preţ se regăseşte în tariful perceput utilizatorului final care iniţiază apelul. Practicarea unor tarife de terminare excesive în raport cu costurile poate prejudicia concurenţa în întreaga piaţă de telefonie, pentru că reprezintă un instrument prin care operatorii cu un număr mare de abonaţi pot împiedica dezvoltarea operatorilor mai mici.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb