ANCOM a anunţat ieri că intenţionează să organizeze până la sfârşitul anului 2013 o licitaţie pentru întreg spectrul de frecvenţe ce va deveni disponibil în benzile 900 MHz şi 1800 MHz şi să extindă valabilitatea drepturilor de utilizare deţinute de Orange România şi Vodafone România în aceste benzi până la acordarea noilor licenţe, se arată într-un comunicat de presă.
Noile drepturi de utilizare urmează a fi exercitate începând cu data de 6 aprilie 2014, când expiră şi drepturile deţinute de Cosmote în aceste benzi.
Autoritatea a publicat ieri spre consultare un proiect de decizie care prevede faptul că, până la 31 decembrie 2012, Orange România şi Vodafone România vor avea obligaţia de a elibera din banda de 900 MHz o subbandă cumulată cu lărgimea de 2x5 MHz, acest lucru neafectând continuitatea serviciilor pe care cei doi operatori le furnizează.
Spectrul astfel eliberat va fi alocat prin procedură de selecţie în cursul anului 2012. Această măsură a fost identificată ca remediu în urma studiului privind impactul utilizării benzii de 900 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii electronice de generaţia a treia folosind sistemele UMTS asupra concurenţei pe piaţa de comunicaţii mobile, care a arătat că RCS&RDS se află în dezavantaj concurenţial faţă de operatorii care deţin spectru în banda de 900 Mhz. În urma analizelor Autorităţii şi a consultărilor avute cu industria, a reieşit că acest remediu este cel mai potrivit pentru a crea condiţii egale tuturor jucătorilor din piaţa serviciilor de comunicaţii mobile.
Detalii precum cele privind procedura de alocare a benzilor de frecvenţe, condiţiile de alocare şi utilizare a spectrului, taxele privind prelungirea sau acordarea licenţelor, urmează să fie stabilite ulterior prin documente legislative specifice, potrivit comunicatului de presă.
Dat fiind faptul că noul pachet telecom nu a fost transpus în legislaţia românească până în acest moment şi că neadoptarea acestei decizii în cursul acestui an pune sub semnul întrebării continuarea furnizării serviciilor de comunicaţii mobile pentru aproximativ 16 milioane de utilizatori, ANCOM propune un termen de 10 zile pentru transmiterea de observaţii şi recomandări.