ANDREAS TREICHL, CEO ERSTE GROUP: "Rămânem angajaţi în România, situaţia se va îmbunătăţi în 2015"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 august 2014

"Rămânem angajaţi în România, situaţia se va îmbunătăţi în 2015"

BCR nu mai face reduceri de sucursale şi personal anul acesta

"Erste" anunţă un rezultat negativ de 929,7 milioane de euro la nivel de grup, pentru semestrul întâi

"Erste Group Bank" AG din Austria, deţinătorul Băncii Comerciale Române (BCR), rămâne angajat pe piaţa bancară din ţara noastră, potrivit afirmaţiilor făcute ieri de directorul executiv (CEO) al instituţiei financiare, domnul Andreas Treichl, care a precizat: "Am trecut printr-o perioadă foarte dificilă, cu foarte multe probleme pe care alte bănci nu le au în România. Unele dintre acestea au venit din trecut, altele ni le-am creat noi. Însă măsurile pe care le-am luat privind portofoliile de credite ne asigură că în 2015 situaţia din România se va îmbunătăţi mult pentru noi. Perioada 2009-2014 a fost foarte dificilă pentru noi, dar avem primele semne că lucrurile se mişcă în direcţia cea bună".

BCR a vândut un portofoliu de credite corporate şi, după cum ne-a declarat domnul Treichl, banca va mai recurge la o astfel de înstrăinare anul acesta.

Conducerea "Erste" a afirmat ieri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Viena, că a redus în trecut numărul sucursalelor şi personalul din România, iar în prezent nu se mai impun asemenea măsuri.

Domnul Treichl a subliniat că "Erste" urmăreşte să devină cea mai mare bancă de retail din Europa de Est, iar prezenţa grupului în România este importantă în acest sens. Domnia sa a declarat: "Avem o ţintă foarte clară: să devenim cea mai mare bancă de retail din estul Europei. România este foarte importantă în acest proces. Vom rămâne aici".

Oficialul "Erste" a subliniat că, anul viitor, la nivel de grup, nu ar mai trebui să fie resimţite probleme de pe urma crizei. Domnia sa a afirmat: "Am făcut tot ce s-a putut face, tot ce a fost în puterile noastre ca să ne asigurăm că în 2015 nu vom mai avea probleme de pe urma crizei. Privim cu mult pozitivism către 2015 şi anii viitori. Nu exclud că vor fi surprize în ţările din regiune, însă acestea vor fi din cauza deciziilor şi evoluţiilor politice. Spre exemplu, nu se ştie încă impactul crizei ruso-ucrainene. Deocamdată acest impact este mic".

Veniturile nete ale "Erste" din dobânzi, în declin

Pierderile nete consemnate de banca austriacă, la nivel de grup, au însumat 929,7 milioane de euro în primul semestru din 2014, faţă de un profit net de 302,2 milioane de euro în semestrul întâi din 2013.

Venitul net din dobânzi obţinut de grup s-a diminuat în primul semestru din 2014 la 2.243 milioane de euro, de la 2.339,9 milioane de euro în intervalul similar din 2013, în principal pe fondul menţinerii unui nivel scăzut al dobânzilor, precum şi al efectelor de curs valutar, potrivit anunţului făcut ieri de bancă. Totodată, venitul net din taxe şi comisioane a crescut la 907 milioane de euro, de la 894,1 milioane de euro, susţinut de operaţiunile cu valori mobiliare. Rezultatul net din tranzacţionare s-a majorat la 138,0 milioane de euro, de la 103,6 milioane de euro.

Venitul operaţional s-a situat la 3.421,7 milioane de euro, cu 1,8% mai mic faţă de cel de 3.483 milioane de euro din semestrul întâi din 2013.

Cheltuielile administrative generale ale băncii s-au redus cu 3,3% la 1.896,4 milioane de euro, în principal pe fondul diminuării cheltuielilor de personal. Această evoluţie a determinat raportarea unui profit operaţional de 1.525,3 milioane de euro, cu 0,2% mai mare faţă de cel de 1.522,7 milioane de euro în primul semestru din 2013.

Pierderea netă din reevaluarea activelor financiare neevaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere s-a majorat doar uşor, cu 1,5%, la 796,1 milioane de euro, respectiv 125 puncte de bază în raport cu nivelul mediu al împrumuturilor către clienţi (în semestrul întâi din 2013: 784,3 milioane de euro, respectiv 120 puncte de bază).

"Acest rezultat se datorează faptului că o parte semnificativă a costurilor de risc în România aferente cedării creditelor neperformante va fi resimţită abia în a doua jumătate a anului", menţionează grupul.

"Rezultatele reflectă în parte măsurile pe care le-am anunţat în data de 3 iulie. Pe acest fond, calitatea portofoliului nostru de credite a evoluat pozitiv, indicând o tendinţă continuă de îmbunătăţire. În perspectiva testului de stres, evoluţia indicelui capitalului de bază este în mod special îmbucurătoare: în pofida pierderilor, acesta s-a majorat la 11,7%, conform reglementărilor Basel 3, implementate integral", a explicat Andreas Treichl, CEO al Erste Group, cu ocazia prezentării rezultatelor primului semestru din 2014.

"Decizia de a accelera îmbunătăţirea calităţii bilanţului va avea drept rezultat eliberarea de resurse care ne va permite nu doar sa obţinem rezultate mai bune în 2015, ci şi să contribuim la reluarea creditării în Europa Centrală şi de Est. Observăm deja o creştere economică mai echilibrată în regiune şi, din poziţia noastră de lider regional, dorim să avem forţa necesară pentru a finanţa această creştere", a mai spus domnia sa.

Capitalul total al băncii, conform IFRS, s-a diminuat la 14,1 miliarde euro, de la 14,8 miliarde euro la finele lui 2013, iar capitalul comun de rangul 1 (CETr1, implementat integral) a crescut la 11,5 miliarde euro, de la 11,2 miliarde euro la sfârşitul anului 2013. Activele ponderate la risc (implementate integral) s-au menţinut la un nivel constant, respectiv 98 miliarde euro.

Portofoliul net de credite către clienţi s-a menţinut la un nivel stabil, respectiv 120 miliarde euro, iar raportul credite/depozite s-a situat la 99,8%, comparativ cu 98% la sfârşitul anului 2013.

BCR are pierderi de 276,6 milioane de lei

BCR a raportat pierderi de 276,6 milioane de lei (61,9 milioane de euro) pentru primul semestru din anul curent, pe fondul provizioanelor generate de curăţarea bilanţului. Banca are o ţintă de reducere a portofoliului de credite neperformante cu 25% a până la finele anului. Rezultatul operaţional al băncii a fost de 1,097 miliarde lei (245,6 milioane euro).

Tomas Spurny, CEO al BCR, declară: "Intrăm în a doua parte a anului cu intenţia serioasă de a curăţa bilanţul şi de a spori capacitatea viitoare de a livra performanţe puternice generate de baza sănătoasă şi solidă a băncii. BCR înregistrează în acest moment o cotă de piaţă respectabilă pe segmentul creditărilor noi, precum şi consolidarea bazei de depozite. Pe lângă soluţionarea accelerată a moştenirii de credite neperformante intenţionăm să îmbunătăţim şi mai mult capacitatea noastră competitivă pe segmentele retail şi corporate".

Pentru 2015, în România, "Erste" aºteaptă o normalizare completă a costurilor de risc la 100-150 puncte de bază în raport cu nivelul mediu brut al împrumuturilor către clienþi, însoþită de o reducere accelerată a portofoliului de credite neperformante (cu aproximativ 800 milioane de euro, respectiv cu 25% faþă de sfârºitul lui 2013); o creºtere semnificativă a ratei de acoperire a creditelor neperformante; un venit operaþional mai scăzut, dar sustenabil.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. "Rămânem angajaţi în România, situaţia se va îmbunătăţi în 2015" 

     

    Sau la calendele grecesti! nu-i asa domnule Bestea?

    Oare cand va fi spanzurat acest Treichl? 

    1. si va primi multumiri din partea poporului roman. Eu nu inteleg cum pana acum nu a primit vreo distinctie mai ales ca OMV Petrom, firma concurenta Oltchim, asa cum reiese din Industrie Magazin promoveaza clipul Tara lui Andreas. Daca as fi in locul prietenlui Traian primul gest pe care l-as face as multumi pentru preluarea de la BCR a creditului pentru Oltchim de catre ERSTE. O Bestie stie intotdeauna sa recompenseze pe cei care recunosc brutele....

      Corect;esti o bestie. 

    "Am trecut printr-o perioadă foarte dificilă, cu foarte multe probleme pe care alte bănci nu le au în România. Unele dintre acestea au venit din trecut, altele ni le-am creat noi " (A. Treichl). Tarziu, foarte tarziu A.T. recunoaste ca a gresit. Ca unul dintre cei care am contribuit la cresterea bancii simt ca am fost pacaliti, de fapt simteam ca si-au cumparat o camasa prea mare. "Avem o ţintă foarte clară: să devenim cea mai mare bancă de retail din estul Europei"(A. Treichl). Da, acesta era scopul lor, inca de la inceput, chiar daca inainte de privatizare, BCR s-a dezvoltat ca o banca universala si a ajuns prima in sistemul bancar finantand cu preponderenta clientii corporate. Pentru a ajunge la scopul propus (banca de retail) au adus "specialistii" de la Viena, bine platiti, sa caute solutii cum ar trebui organizata activitatea pe zona corporate. Cat am putut, cei care am lucrat in banca am incercat sa ne opunem, dar prin reorganizarile repetate, haotice pe zona corporate au ajuns la rezultatul actual. Fara sa tina seama de nimeni au hotarat: desfiintarea sucursalelor si agentiilor si centralizarea activitatii de finantare a clientilor mari corporate la nivelul Centralei. A fost una dintre greselile majore ale acestor specialisti . S-a produs o ruptura puternica intre client si banca, asta pentru ca reprezentantii clientilor care erau obisnuiti sa se consulte in anumite situatii cu angajatii din sucursale s-au vazut dintr-o data ca nu mai au acest “sprijin”. Sunt multi clienti corporate care nu stiau cine si cum arata persoana din Centrala care l-a preluat. Incet-incet au inceput sa apara primele semnale de nemultumire. A inceput sa apara lipsa de respect a clientilor fata de reprezentantii bancii, lucru care in vechea organizare nu se intampla ! Au aparut primele intarzieri la plata obligatiilor fata de banca. Romanii din functii de conducere au fost inlocuiti cu expati. De asemenea, in comitetele de credite cu specialisti de la Viena se luau decizii subiective. Fara nicio justificare clienti importanti ai bancii fata de care banca inregistra expunere mare au fost sicanati frecvent, "sfatuiti" sa gaseasca alte banci care sa le preia expunerea. Cei care nu au reusit au fost transferati, fara motiv, intr-un departament creat pentru clientii cu credite neperformante. Lipsa specialistilor in recuperare, dar mai ales, ruperea inca o data a relatiei client-banca a facut ca rata de recuperare sa fie insignifianta. Cu o asemenea viziune a Erste rezultatul nu putea fi altul. Din pacate creditele neperformante, incorporeaza, pe langa capitalul bancii Erste si sumele sutelor de mii de depunatori romani. Halal manageri !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb