Deputatul PNL Andreea Paul consideră că Legea din 1994, privind clădirile cu risc seismic, nu a fost pusă corect în aplicare de către instituţiile de control şi că autorităţile au sărit acum "dintr-o extremă în alta: de la incompetenţă şi nepăsare la somaţie", în contextul în care firmele cu sedii la parterul unor asemenea clădiri au fost somate să le părăsească în 24 de ore.
Într-o postare pe blogul său, Andreea Paul se întreabă: "Cum este posibil ca sute de firme cu sediile sau punctele de lucru închiriate de ani de zile la parterul clădirilor cu risc seismic din Bucureşti să fie somate să le părăsească în 24 de ore, fără înştiinţare prealabilă, fără preaviz, fără notificare, fără un termen rezonabil pentru schimbarea locaţiei?"
Deputatul PNL precizează: "Legea din 1994, cu modificările ulterioare, nu a fost pusă corect în aplicare de către instituţiile de control chemate să vegheze la securitatea cetăţenilor de atâta amar de vreme. Acum o fac repezit, fără logică. Nu acesta este parteneriatul pe care statul trebuie să-l creeze cu micii antreprenori români. Ei sunt direct loviţi, nu firmele mari. Statul trebuie să le fie suport, nu expulzator. Termenul pentru conformare trebuie să fie rezonabil. Scopul nu este să omori firmele mici româneşti sau să-i laşi pe angajaţii lor fără slujbă în luna decembrie. Modul de redactare a somaţiei este şi mai odios, cerând «încetarea activităţii în 24h sau amendă de peste 50.000 de lei», când am fi avut nevoie de echilibru şi profesionalism în abordare. Mă întreb, desigur, de ce s-au aprobat astfel de sedii sau puncte de lucru în clădiri care reprezintă un «pericol public», dar şi ce vor face cu proprietarii persoane fizice din acele blocuri cu risc seismic de grad I, dacă firmele sunt expulzate în 24 de ore?"
Andreea Paul aminteşte că OUG nr. 20 din 1994 a fost modificată şi completată recent prin Legea nr. 282/2015, astfel: Se introduce o nouă literă la art 24, alin. (1), cu următorul cuprins: "h) nerespectarea prevederilor art. 2 alin. (61) de către proprietarii construcţiilor/spaţiilor din aceste construcţii, persoane fizice sau juridice, asociaţiile de proprietari, respectiv de către persoanele fizice sau juridice care au în administrare construcţii/spaţii din aceste construcţii". Se introduce o nouă sancţiune la articolul 24: "nerespectarea prevederilor lit. h), cu amendă de la 50.000 lei la 70.000 lei, împreună cu măsura interzicerii emiterii autorizaţiilor de funcţionare pentru spaţiul în cauză de către autoritatea administraţiei publice locale competente."
Deputatul liberal concluzionează: "Excesul de zel în punerea în aplicare a acestei legi a dus la formularea odioasă a somaţiei, cerând «încetarea activităţii în 24 de ore», deşi legea interzice «emiterea autorizaţiilor de funcţionarea pentru spaţiul în cauză».
1. Hei rup, hei rup
(mesaj trimis de Pompierul în data de 06.12.2015, 14:19)
Corect, se actioneaza pompieristic.