Transformarea OPCOM într-un operator de administrare unic al pieţelor centralizate angro de gaze naturale şi energie electrică ar fi o greşeală, "deoarece nu iese nimic bun în facturile românilor dintr-un monopol controlat politic", consideră Andreea Paul, preşedintele INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate. Aceasta precizează, conform Agerpres, că o modificare importantă de lege este aproape de votul parlamentarilor, aceasta urmând să completeze Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012.
Andreea Paul menţionează: "Ordonanţa era necesară din cauza unui infringement al UE pe care România îl avea de gestionat în urma legislaţiei defectuos croită. Problema este că în legea de adoptare a acestei ordonanţe s-au strecurat intenţionat amendamente periculoase care îşi propun deformarea pieţei gazului în România, în sensul construcţiei unui monopol uşor politizabil şi care va distruge actuala concurenţă. (...) Ceea ce mă uimeşte este că nimeni nu a semnalat public minciunile din argumentarea celui mai periculos amendament din cele 20 de amendamente admise la proiectul de lege Plx 110/2017, care ar duce la legiferarea primei monopolizări a unui domeniu de activitate din România care este în prezent deschis concurenţei - în prezent cu doi operatori licenţiaţi de către ANRE: BRM - Bursa Română de Mărfuri, cu capital majoritar privat, şi OPCOM - Transelectrica, cu capital majoritar de stat".
Potrivit doamnei Paul, amendamentul spune că administrarea pieţelor centralizate angro - se realizează de către Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale OPCOM, în calitate de operator al pieţelor centralizate angro de gaze naturale.
Potrivit preşedintelui INACO, în cazul în care care va fi votat acest amendament, tranzacţiile derulate la BRM (67% din totalul pieţei de gaze naturale) vor fi, de fapt, naţionalizate.