ANDREEA PIPERNEA, NN PENSII: "Circa 25% din intrările lunare în fondurile de pensii se duc în acţiuni "

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 noiembrie 2020

Procentul de 25% este foarte redus în comparaţie cu cel practicat de fondurile de pensii din străinătate, a subliniat Andreea Pipernea Horia Gustă, Certinvest: "Pe termen lung, piaţa aduce acel 8% în medie în fiecare an, dar cu condiţia să nu accesezi banii, adică să nu răscumperi sau să nu vinzi"

Circa 25% din banii ce intră lunar în fondurile de pensii private Pilon II sunt investiţi în acţiuni, ce mai mare parte listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a spus ieri Andreea Pipernea, CEO NN Pensii şi Vicepreşedinte al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România, APAPR, în cadrul conferinţei online "Cum a evoluat peisajul investiţional în ultimii 25 de ani?", organizată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Dar, oficialul NN a subliniat că procentul de 25% este foarte redus în comparaţie cu cel practicat de fondurile de pensii din străinătate.

Andreea Pipernea a spus: "Fondurile de pensii sunt destul de strict reglementate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi modul în care aceste fonduri sunt investite este destul de restrictiv. De la bun început sunt anumite proporţii de investiţii, între acţiuni şi titluri cu venit fix, să spunem. Dar, dacă ne uităm la fondurile de pensii din afară, procentul de 25% este foarte mic. În general se merge pe zona de acţiuni sau cea de private-equity, care nici nu a demarat în România cu adevărat, într-o proporţie mult mai mare".

CEO-ul NN Pensii a adăugat că, fondurile de pensii din străinătate practică "Life-Cycle Investing", ceea ce presupune că proporţia de investiţii în acţiuni depinde şi de vârsta viitorului pensionar.

"Unul este apetitul, perspectiva şi timpul pe care-l ai la 25-30 de ani, dar pe măsură ce te aproprii de pensie, este normal să decelerezi un pic proporţia investiţiei în acţiuni şi să stabilizezi valoarea portofoliului. (...). La noi nu există această diferenţiere pe vârstă, dar procentul de 25% este destul de mic. Iar dacă ne uităm istoric, randamentul anual de 8% obţinut de fondurile de pensii s-a făcut în principal datorită existenţei acestei componente de investiţii în acţiuni. Este adevărat că fluctuează cel mai mult, dar este componenta care dă şi cea mai mare parte din randament", a spus Andreea Pipernea.

La rândul său, Horia Gustă, Preşedinte al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF) şi CEO SAI Certinvest a atras atenţia că fondurile de pensii Pilon II au obţinut în medie un randament anual de 8% în condiţiile în care contributorii nu au avut acces la bani.

"Dacă ca investitor individual ai face acest lucru (n.r. investiţii precum fondurile de pensii), cu siguranţă la un anumit moment emoţiile ar fi fost foarte puternice. Să ne uităm la momentul martie 2020 când, dacă aveai acces la bani, s-ar putea să îi fi retras. Dacă ne uităm la Ordonanţa din decembrie 2018, pe care a promovat-o Guvernul, cu taxele pe activele financiare şi pe activele companiilor din domeniul energetic, la fel, din punct de vedere emoţional, s-ar putea să fi luat decizia să fi vândut", a punctat Horia Gustă, care a conchis: "Pe termen lung, piaţa aduce acel 8% în medie în fiecare an, dar cu condiţia să nu accesezi banii, adică să nu răscumperi sau să nu vinzi".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. DAR , ATAT EL , CAT SI FEMEIUSCA DE LA NN-PENSII , SANT NISTE MICI COPII NEVINOVATI , PE LANGA MAFIA DE TIP , '''''' LA PIOVRA '''''', INRADACINATA BETON , DE VREO 30 DE ANI INCOACE , IN TARA ASTA , UITATA DE TIMP !!! PAI , CE CREDETI , CA , MARII MAFIOTI , DE TIP '''''' TANO CARRIDI '''''', O SA AIBE RABDARE SA ASTEPTE EI , CUMINTI , SA TREACA 1 AN DE ZILE , DIN VIATA LOR FOARTE PRETIOASA , CA SA APUCE UN RANDAMENT MINUSCUL , DE 8 % ??? CUM INDRAZNITI , SA LE INSULTATI , INTELIGENTA ??? STATI , SA SE INTOARCA TOVARASUL DRAGNEA , DE LA PARNAIE !!! SI ALTII , CA EL !!! STATI , SA SUNE ADUNAREA !!! TOATE COHORTELE DE TICALOSI CALIFICATI , CARE STAU ACUM PITITI , IN ASTEPTAREA LUI , O SA RASARA CA DIN PAMANT !!! O SA SE INSTALEZE DIN NOU , '''''' SUS '''''', ACOLO UNDE LE ESTE LOCUL , SI O SA CLOCEASCA , ALTA PRABUSIRE A BURSEI DIN BUCURESTI !!! CUM ??? NU VA PRIVESTE PE VOI !!! SANTETI PREA MICI , PENTRU O SMECHERIE , ATAT DE MARE !!! UN LUCRU , INSA , VI-L SPUN EU , GRATIS !!! FIINDCA , MI-E MILA DE VOI !!! ATATA , TREBUIE SA STITI : MUNTI DE BANI , V-OR FI PIERDUTI DE NISTE FRAIERI , CAND A-SI VOR VINDE PANICATI , ACTIUNILE , PE MAI NIMIC , SI MUNTI DE BANI , V-OR FI CASTIGATI DE SMECHERI , CAND BURSA A-SI VA REVENI , CA PRIN MINUNE !!! STATI LINISTITI , SI VETI VEDEA !!! ROMANIA , ARE O GRAMADA DE ''''''' TANO CARRIDI '''''' !!! DACA STITI , CINE E '''''' TANO '''''' !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb