Andrei Andone: "Aprecierea Bitcoin - datorată tehnologiei ce permite creşterea capacităţii de tranzacţionare a reţelei"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 9 august 2017

Andrei Andone: "Aprecierea Bitcoin - datorată tehnologiei ce permite creşterea capacităţii de tranzacţionare a reţelei"

"Prin apariţia Bitcoin Cash s-a ridicat şi mai mult preţul monedei originale"

Moneda Bitcoin a atins noi maxime istorice în intervalul de timp 31 iulie-7 august, cotaţia apreciindu-se cu 18,8%, în raport cu moneda euro, în perioada menţionată.

Andrei Andone, specialist în criptomonede, pune aprecierea preţului monedei virtuale pe seama implementării tehnologiei ce permite creşterea capacităţii de tranzacţionare a reţelei Bitcoin.

Domnul Andone ne-a explicat: "Evoluţia recentă a monedei Bitcoin este alimentată, în mare parte, de finalizarea implementării tehnologiei Segregated Witness (SegWit - o scurtătură matematică pentru compactarea spaţiului utilizat de tranzacţiile Bitcoin), aflată în lucru de peste doi ani, ce permite triplarea imediată a capacităţii de tranzacţionare a reţelei care, în prezent, este de 250.000 de tranzacţii pe zi, fără efecte negative sau riscuri financiare. Odată cu activarea acestei tehnologii, vor fi disponibile şi o suită de funcţionalităţi noi, ce vor aduce plus valoare reţelei Bitcoin. De pildă, efectul de reţea ce indică o creştere geometrică a utilităţii şi, implicit, a preţului Bitcoin, odată cu o creştere liniară a numărului de participanţi la tranzacţionare. În forma actuală, Bitcoin a fost limitat la un număr restrâns de participanţi, ce a dus la diversificarea recentă a monedelor alternative, iar ca preţ unitar la un plafon de 3600-3800 dolari, din cauza creşterii comisioanelor de tranzacţionare la peste 5 dolari, moment în care se intră în competiţie cu serviciile clasice. Aceste detalii au fost modelate în urmă cu peste doi ani şi testate recent în timp real".

De asemenea, potrivit lui Andrei Andone, prin apariţia monedei Bitcoin Cash s-a ajuns la o apreciere suplimentară a preţului criptomonedei clasice.

Domnia sa a adăugat: "O tentativă de destabilizare a preţului a venit şi din partea Bitcoin Cash (BCash), o monedă alternativă, lansată în urmă cu o săptămână. Practic, toţi deţinătorii actuali de Bitcoin au primit gratuit bani sub formă de BCash, pe care i-au schimbat în Bitcoin, ridicând şi mai mult preţul monedei originale".

Ieri, în jurul orei 15:00, preţul criptomonedei se tranzacţiona în jurul nivelului de 2.945 de euro (aproximativ 13.440 lei, la cursul de schimb de marţi, de 4,5635 lei, pentru un euro), potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume).

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei Bitcoin era de peste 48,14 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus de acţiunile

Turbomecanica (TBM) ce au urcat cu 35,65%, raportat la moneda euro, în intervalul de timp 31 iulie-7 august.

Luni, 7 august, preţul acţiunilor TBM a coborât cu 7,74%, fiind transferate 2,13 milioane de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de 1,28 milioane de unităţi.

Locul al doilea în topul randamentelor de la BVB a revenit acţiunilor IAR (IARV), care au urcat cu 16,61% , iar poziţia a treia a fost ocupată de titlurile

Impact Developer & Contractor (IMP), a căror apreciere a fost de 15,27%, în perioada menţionată.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii listate la BVB s-a apreciat, în perioada 31 iulie-7 august cu 1,04%, în raport cu moneda euro.

Cea mai bună evoluţie din componenţa principalului coş de acţiuni al pieţei autohtone a fost înregistrată de titlurile Nuclearelectrica (SNN), preţul acestora crescând cu 3,1%.

Pe data de 7 august, cotaţia acţiunii SNN a urcat cu 4,48%, pe fondul unui rulaj de 80.840 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 29.000 de acţiuni.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,28% în intervalul 31 iulie-7 august, raportat la moneda euro, reprezentând indicele cu cea mai mică apreciere dintre cei analizaţi, în perioada menţionată.

Din cadrul indicelui societăţilor de investiţii financiare, cea mai bună evoluţie au avut-o, iarăşi, acţiunile SIF Oltenia (SIF5), al căror preţ s-a apreciat cu 2,23%, în intervalul de timp analizat.

Luni, 7 august, cotaţia SIF5 a crescut cu 0,99%, fiind transferate 164.419 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de aproape 147.000 de unităţi.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a urcat cu 1,08%, în perioada 31 iulie - 7 august, raportat la moneda euro.

Din cadrul indicelui extins, cea mai bună evoluţie este înregistrată, în continuare, de acţiunile TBM.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în perioada 28 iulie-4 august, este condus de titlurile Active Dinamic, cu o apreciere de 11,15%.

Pe locul al doilea, în acest top, s-a situat FDI iFond Acţiuni, ce a înregistrat o creştere de 2,13%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile ERSTE Balanced RON, care au urcat cu 1,87%.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în intervalul 31 iulie-7 august, a fost pentru cele în euro, de 0,02%, la Bancpost, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ de 0,09%.

Cotaţia aurului a scăzut cu 1,36%, iar cursul monedei naţionale în raport cu euro s-a depreciat cu 0,13%, în intervalul de timp menţionat.

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb