Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a declarat, astăzi, că singura şansă ca populaţia României să aibă acces la aceeaşi medicaţie şi la aceleaşi molecule ca şi ceilalţi cetăţeni europeni este ca ţara noastră să se alinieze la standardele europene, informează Agerpres.
"România nu este cea mai mare ţară din regiune la nivel populaţional sau la nivel de resurse financiare astfel încât să poată să aibă o abordare proprie, care să garanteze acelaşi acces, aşa că singura noastră soluţie este să ne aliniem la standarde europene. Astfel, devenim atractivi pentru tot ceea ce înseamnă industria producătoare, iar acest lucru se traduce în beneficii reale pentru pacienţi, în sensul în care putem avea acces, aşa cum am avut la vaccinuri, putem să avem acces în acelaşi timp la aceeaşi medicaţie şi la aceleaşi molecule ca şi ceilalţi cetăţeni europeni", a spus Baciu, la evenimentul "PACT for Health: Inovaţie şi parteneriat strategic pentru pacienţi", organizat de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Baciu a precizat că România are mult de recuperat în privinţa terapiilor şi moleculelor inovatoare.
"Este important pentru noi să ştim de unde plecăm, să ştim unde dorim să ajungem. Cert este - ne dorim să atingem standardele europene. Este o nevoie rezonabilă pe care o are şi o înţelege oricine. Pentru că dacă ai o problemă de sănătate şi vezi că aici poate nu ai accesul cel mai rapid la un tratament inovator care are şanse să-ţi îmbunătăţească viaţa sau să-ţi salveze viaţa, atunci te uiţi către alte state europene", a mai spus Baciu.
Legat de demersul în care România este parte în procesul de achiziţie a vaccinurilor, Andrei Baciu a arătat că în această chestiune contextul ne-a forţat la o modernizare şi la o aliniere a legislaţiei la standarde europene.
"Principiile sunt acelea prin care poţi să ai predictibilitate, printr-o alocare multianuală, care să genereze contracte multianuale. Acum, sigur că există alte domenii în România care beneficiază de aşa ceva şi în domeniul sănătăţii există ceva asimilat unei viziuni multianuale. Dar, ce consider esenţial este - legat de partea de medicaţie, partea de molecule, trebuie să ne uităm un pic cine sunt cei care furnizează, cine sunt partenerii oricăror state europene. Vorbim de industria producătoare care este prezentă şi în celelalte state membre, iar dacă noi nu avem o legislaţie şi practici aliniate la practicile celorlalte state membre, este evident că România nu va putea să ţină pasul cu accesul pe care celelalte state îl oferă pacienţilor lor", a afirmat Baciu.