Andrei Chiliman rămâne în libertate sub control judiciar

Marius Constantin
Anticorupţie / 25 iunie 2015

Actualizare 18:01 Primăria Sectorului 1 va fi condusă de viceprimarul Vasile Moţoc

Viceprimarul Vasile Moţoc preia atribuţiile funcţiei de primar al Sectorului 1 al Capitalei, după ce Andrei Chiliman a fost suspendat, reprezentanţii Primăriei anunţând că activitatea administraţiei locale se desfăşoară în condiţii normale, fără să fie afectată de ancheta organelor judiciare.

Primăria Sectorului 1 a anunţat că atribuţiile specifice funcţiei primarului vor fi exercitate temporar de către Vasile Moţoc, în baza principiului delegării, în conformitate cu prevederile Legii 215/2001 a administraţiei publice locale.

"Primăria Sectorului 1 rămâne o instituţie în slujba cetăţeanului. Activitatea administraţiei locale se desfăşoară în condiţii normale, fără să fie afectată de ancheta organelor judiciare. Problemele cetăţenilor care intră în sfera de competenţă a autorităţii locale sunt tratate cu aceeaşi seriozitate şi soluţionate cu celeritate", se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Chiliman s-a autosuspendat din postul de prim-vicepreşedinte PNL şi copreşedinte al filialei

Andrei Chiliman a mai anunţat, joi, pe Facebook, că s-a autosuspendat din funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL şi din funcţia de copreşedinte al filialei PNL sector 1, pentru a nu afecta imaginea partidului.

"M-am autosuspendat atât din funcţia de prim-vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal, cât şi din funcţia de copreşedinte al filialei PNL Sectorul 1. Decizia mea este dictată de dorinţa ca implicarea mea într-un dosar penal să nu afecteze imaginea Partidului Naţional Liberal, dar şi de convingerea că decenţa şi bunul-simţ trebuie să guverneze viaţa publică şi comportamentul politicienilor. Am încredere în Justiţie, am convingerea că voi beneficia de un proces echitabil şi îmi voi susţine dreptatea în faţa procurorilor şi a judecătorilor. Dreptatea se dezbate în faţa magistraţilor, şi nu pe ecranul televizorului", afirmă Chiliman.

(E.D.)

---

Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, va fi cercetat în continuare în stare de libertate sub control judiciar, după ce Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de arestare preventivă a lui Chiliman, Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Ion Brad, precizează mai multe surse din presă.

Potrivit DNA, începând cu anul 2004, după alegerile locale, la iniţiativa lui Vlad Moisescu, a fost constituit un grup infracţional organizat, din care mai făceau parte Andrei Chiliman, Ioana Costescu şi Ion Brad, care a avut drept scop comiterea unor fapte de corupţie, care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10% şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare unor firme.

Vlad Moisescu este cel care coordona grupul, solicita şi încasa comisioanele şi dispunea cu privire la modalitatea gestionarii acestora, Ioana Costescu şi Ion Brad derulau activităţi de determinare a plăţii comisioanelor şi de încasare a acestora, iar Andrei Chiliman garanta favorizarea societăţilor agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor şi, ulterior, pe parcursul derulării acestora.

Banii primiţi de la reprezentanţii societăţilor comerciale au fost împărţiţi în următoarele procente: 30% Andrei Chiliman; 15% Vlad Moisescu; 15% Ioana Costescu; 15% Ion Brad, 10% PNL - filiala Sector 1.

DNA arată că diferenţa de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcţionarilor care au sprijinit, în diferite modalităţi, la derularea activităţilor ilicite.

Gruparea ar fi obţinut astfel peste 8 milioane de euro de la SC Straco SRL, reprezentată de Traian Horpos şi Alexandru Horpos, sumă ce reprezenta 10% din plăţile efectuate de către Primăria sectorului 1 către firmă, în perioada 2007 - 2014, în baza contractelor încheiate cu instituţia publică. De asemenea, grupul a obţinut de la SC Romair Consulting SRL, reprezentată de Gheorghe Boeru, suma de 300.000 lei.

Acest dosar a fost constituit în urma investigaţiilor derulate de DNA Ploieşti într-un alt dosar, în care sunt cercetaţi Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, parlamentarii Sebastian Ghiţă şi Vlad Cosma, preşedintele suspendat al CJ Prahova, Mircea Cosma, directorul SC Grossman, Ilie Drăgan, directorul Hidro Prahova, Adrian Semcu, şi directorul SC Romair Consulting SRL, Gheorghe Boeru.

Luni, procurorii DNA au pus sechestru asigurător până la concurenţa sumei de trei miliarde lei, echivalent a 670 de milioane euro, pe bunurile primarului Andrei Chiliman, şi ale celor trei apropiaţi ai săi implicaţi în dosar - Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Ion Brad.

Sechestrul a fost pus pe bunurile mobile şi imobile, acţiunile şi părţile sociale deţinute de cei patru, precum şi asupra sumelor existente în conturile bancare ale acestora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb